Aleksander Lukašenko
Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod premestil več bataljonov

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon po željah glavnega svetovalca

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Čas za gobe

31. 10. 2016; 07.00
Avtor: Sonja Grizila/Zarja
testenine gobe šampinjoni

foto: Profimedia

Letos je gob bolj malo, ponekod so izbruhnili dežniki, vsega drugega je bolj za vzorec. Torej jih bomo uporabljali za začimbo, kar je tako ali tako prav. Za štiri.

Štajerska gobova juha

Potrebujemo 30 dag očiščenih mešanih gob, žlico ali dve zaseke, 2 stroka česna, skodelico ribane kaše in začimbe.

Očiščene in zrezane gobe zalijemo s tri četrt litra vode, solimo, popramo in zavremo. Kuhamo 5 minut, nato dodamo ribano kašo in kuhamo še do deset minut. Na koncu dodamo še strt česen in prepraženo zaseko, kuhamo še minuto ali dve, dodamo lahko žlico kisa in ponudimo.

Ljubljanski zrezki iz dežnikov

Potrebujemo 2 velika dežnika, 8 rezin trdega sira, 8 rezin šunke, 6 žlic moke, 2 jajci, 5 žlic mleka, drobtine, olje in začimbe.

Dežnike razrežemo na četrtine, skupaj zložimo po dva kosa, vmes damo šunko in sir, stisnemo, povaljamo po moki, stepenih jajcih z mlekom, ki jih solimo, na koncu pa v drobtinah. Ocvremo v olju in takoj ponudimo.

Testenine z gobami

Potrebujemo 30 dag testenin, 2 veliki čebuli, 40 dag očiščenih in zrezanih mešanih gob, 2 žlički sesekljanega peteršilja, olje in začimbe.

Rezance skuhamo al dente. Čebuli zrežemo na četrtine, nato pa na rezine. Na dveh žlicah olja čebulo dodobra zarumenimo, nato dodamo gobe, solimo, popramo in odkrito pražimo deset minut oziroma dokler vsa tekočina ne izhlapi. Dodamo še peteršilj in testenine in med mešanjem vse skupaj prepražimo. Ponudimo s parmezanom in zeleno solato.

Gobov golaž

Potrebujemo pol kilograma lisičk ali mešanih gob, 2 čebuli, košček paprike, velik zrel paradižnik, pol lončka kisle smetane, olje in začimbe.

Gobe očistimo in zrežemo na koščke. Čebulo drobno sesekljamo in jo na 3 žlicah olja pražimo tako dolgo, da ovene, nato dodamo drobno zrezano papriko in paradižnik in dušimo tako dolgo, da dobimo čim bolj gladko omako. Nato dodamo gobe, sol, poper, žličko začimbnega posipa in nobenih drugih začimb, da ne prekrijemo okusa gob. Dušimo še dvajset minut, nato primešamo kislo smetano, segrejemo do vretja in odstavimo. Ponudimo s testeninami, krompirjem, polento ali pomešamo z rižem.

Štorovke v solati

Na malo olja prepražimo grobo zrezano čebulo, ko začne rumeneti, dodamo prekuhane klobučke štorovk, sol in poper. Dušimo deset minut, ohladimo in okisamo. V hladilniku lahko hranimo dva dni.

prejšnji članek
Zdravljenje debelosti z zdravili
Zdravje
Zdravljenje debelosti z zdravili
naslednji članek
Dom brez strupov
Zdravje
Dom brez strupov
#nasazenazenska
nasazenazenska