stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Poznate razliko med šampanjcem, penino, proseccom in cavo?

9. 8. 2023; 01.00
Avtor: K.M.
šampanjec, penina, proescco, cava (2)

Poznate razliko? foto: Shutterstock

Razumevanje razlik med njimi vam bo omogočilo boljšo izbiro za vaš naslednji praznični obrok ali posebno priložnost.

V resnici tako svetovno poznan šampanjec, španski cava, italijanski proseco kot tudi slovenska penina predstavljajo vrsto penečih vin, ki se sicer razlikujejo po metodi izdelave, uporabljenem grozdu, regiji, od koder izvirajo in nenazadnje tudi v okusu ter teksturi. Peneče vino je izjemno vsestransko in se lahko kombinira z različnimi vrstami hrane. V Sloveniji penino radi postrežemo s prazničnimi jedmi, kot so pršut, siri, suho sadje ali celo sladice. Seveda pa največkrat predstavlja osvežilno pijačo ob sprejemu. 

Kakšne so razlike?

Šampanjec

Šampanjec izvira iz regije Champagne v Franciji. Izdelan mora biti v regiji Champagne in uporablja se tradicionalna metoda (ali metoda Champenoise), kjer drugo fermentacijo izvajajo neposredno v steklenici. Predvsem sorte grozdja Chardonnay, Pinot Noir in Pinot Meunier, dajejo šampanjcu pogosto bolj kompleksen okus z očitnimi notami kruha, oreščkov ali citrusov. Šampanjec je od vseh penečih vin najbolj prestižen z bogato zgodovino, ki sega v 17. stoletje. Menih Dom Pérignon je znatno prispeval k izboljšanju metode, čeprav mit, da je izumil šampanjec, ni resničen. Angleški znanstvenik Christopher Merret je prav tako prispeval k razvoju metode.

Penina

Penina je slovenski izraz za peneče vino, ki ga lahko izdelajo kjer koli ni omejeno na določeno regijo. Lahko se izdela s tradicionalno metodo ali s Charmatovo metodo (fermentacija v velikih jeklenih posodah). Lahko se uporablja različne sorte grozdja. Slovenija je priznana po široki paleti okusov in stilov penin, ki so v zadnjem času pridobile mednarodno priznanje. Pridelava penine v Sloveniji se je razvila v smeri kakovostnih in cenovno dostopnih izdelkov.

Šampanjec, penina, proescco, ali cava? foto: Shutterstock

Kdo so najbolj znani pridelovalci penin v Sloveniji? 

Radgonske gorice: Ena najstarejših in najbolj znanih kleti za pridelavo penine v Sloveniji, znana po klasični metodi pridelave. Istenič: Družinska klet, ki je specializirana za pridelavo penečih vin, z dolgo tradicijo pridelave kakovostne penine. Klet Brda: Priznano podjetje, ki izdeluje peneča vina iz vinorodne dežele Goriška Brda, z uporabo tako klasične kot Charmatove metode. Kmetija Stejer: Ta kmetija je znana po pridelavi posebne penine iz sorte grozdja traminec, ki daje edinstven in značilen okus. Dveri-Pax: Ta vinska klet se nahaja v vinski regiji Štajerska Slovenija in je znana po pridelavi različnih vrst penin, vključno z nekaterimi ekološkimi izdelki. Klet Krško: Klet Krško je znana po pridelavi vrhunskih penečih vin, ki izražajo značilnosti svojega vinorodnega okoliša. Vinska klet Metlika: V Beli krajini je ta klet zaslovela s svojo Belokranjsko penino, ki je priljubljena in cenjena po Sloveniji.

Cava

Cava je večinoma izdelana v Španiji, predvsem v regiji Katalonija. Uporablja tradicionalno metodo, podobno metodi, ki se uporablja za šampanjec. Predvsem avtohtone španske sorte, kot so Macabeo, Parellada in Xarel-lo, prispevajo k svežemu in uravnoteženemu okusu z mineralnimi in citrusnimi notami. Cava je špansko peneče vino, ki se je razvilo v 19. stoletju v Kataloniji. Josep Raventós je začel uporabljati tradicionalno metodo izdelave šampanjca, vendar z avtohtonimi španskimi sortami grozdja.

Prosecco

Prosecco se izdeluje v regijah Veneto in Friuli-Venezia Giulia v Italiji, pri čemer se večinoma uporablja Charmatova metoda. Glavna sorta grozdja je Glera, ki daje proseccu lahkoten in svež okus s sadnimi in cvetličnimi notami. Prosecco je postalo priljubljeno zaradi svoje dostopnosti in prijaznega okusa, s posebno zgodovino v regijah, od koder izvira. Charmat-Martinotti, metoda, razvita sredi 20. stoletja je omogočila množično proizvodnjo penečega vina z ohranjanjem svežih in sadnih arom.

Pijete ohlajeno? foto: Shutterstock

Najstarejša tradicija

Določanje najstarejše tradicije pridelave penečih vin je zapleteno. Angleški zapisi, francoska tradicija izdelave šampanjca in italijanska zgodovina vse prispevajo k tej bogati zgodovini. Regija Champagne je morda najbolj zaslužna za razvoj sodobne metode in kulture penečih vin, kot jih poznamo.

Kaj pa druga peneča vina?

Obstaja še več vrst penečih vin po vsem svetu, ki se razlikujejo po regijah, metodah izdelave in uporabljenih sortah grozdja. Nemčija in Avstrija sta znani po sektu, ki ponuja raznolik okus, odvisen od uporabljene metode in grozdja. Crémant, ki se izdeluje v Franciji izven regije Champagne, lahko vključuje različne sorte grozdja, ki dajejo raznolik, a pogosto nekoliko manj kompleksen okus kot šampanjec.

V Lombardiji v Italiji lahko najdemo bogat in kompleksen Franciacorta, ki se pogosto primerja s šampanjcem. Portugalski Espumante, južnoafriški Cap Classique in italijanski Lambrusco ponujajo edinstvene okuse, odvisne od uporabljenih sort grozdja in metod izdelave. Tudi Anglija je postala znana po svojem pečenem vinu, ki se lahko okusno primerja s šampanjcem.

prejšnji članek
Veseljaki in Aktualovci združeno zbirajo donacije
Zdravje
Veseljaki in Aktualovci združeno zbirajo donacije
naslednji članek
Janja Garnbret bo nagradni sklad namenila pomoči po poplavah
Svet slavnih
Janja Garnbret bo nagradni sklad namenila pomoči po poplavah