profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Jure Henigman in Diana Kolenc z najboljšima glavnima vlogama

9. 10. 2023; 03.30
Avtor: K.M.
Festival slovenskega filma Portorož 2023 1

Diana Kolenc in Jure Henigman sta domov odnesli vesni za najboljšo žensko in moško glavno vlogo. foto: Mediaspeed

Festival slovenskega filma je v slabem tednu dni predstavil letošnjo bero slovenskih filmov ter gostil vrsto strokovnih dogodkov in večernih druženj. Podeljene so bile tudi letošnje filmske nagrade vesna.

Zaključno slovesnost v Glavni dvorani Avditorija Portorož sta povezovala igralec, režiser, scenarist in pianist Jure Ivanušič ter moderator Toni Cahunek. Za glasbo sta poleg Jureta Ivanušiča poskrbela še basist Jošt Drašler in bobnar Žiga Kožar. Zmagovalec festivala je zagotovo eksperimentalni celovečerec Ne misli, da bo kdaj mimo. Za scenarij, režijo, kamero, montažo in glasbo je poskrbel Tomaž Grom, kot producentka filma pa se podpisuje Špela Trošt.

Ustvarjalca filma Ne misli, da bo kdaj mimo Špela Trošt in Tomaž Trošt. foto: Mediaspeed

Podeljene vesne 

Vesni za najboljši celovečerni igrani film in najboljši scenarij (Marko Šantić, Goran Vojnović in Sara Hribar) je dobil film Zbudi me (Marko Šantić). Jure Henigman je za vlogo Roka v tem filmu dobil vesno za najboljšo glavno moško vlogo, Jurij Drevenšek za vlogo Damjana vesno za najboljšo stransko moško vlogo, Lija Ivančič pa vesno za najboljšo masko. Vesna za najboljšo režijo je šla v roke Ivanu Gergoletu za film Mož brez krivde, ki je dobil tudi nagrado Art kino mreže Slovenije in nagrado iridium za najboljši celovečerni prvenec. Film Opazovanje (Janez Burger) je dobitnik treh nagrad: Diana Kolenc je za vlogo Lare prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo, Špela Jelovčan in Vasja Kokelj vesno za najboljšo scenografijo, Julij Zornik in Igor Popovski pa vesno za najboljši zvok.

Vesno za najboljšo stransko žensko vlogo je prejela Vesna Pernarčič. foto: Mediaspeed

Vesno za najboljšo stransko žensko vlogo je prejela Vesna Pernarčič za vlogo Špele v filmu Vzornik (Nejc Gazvoda), ki je dobil tudi vesno za najboljšo kostumografijo (Katarina Šavs). Vesno za najboljšo montažo je dobila Sara Gjergek za film Duhovnica (Maja Prettner), ki je prejel tudi nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk. Marko Brdar je bil nagrajen za najboljšo fotografijo za film Varen kraj (Juraj Lerotić), ki je dobil tudi vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo.

Marko Šantić je prejel nagrado za najboljši scenarij za film Zbudi me. foto: Mediaspeed

Vesno za najboljši dokumentarni film je prejel film Telo (Petra Seliškar), vesno za najboljši kratki igrani film Kako sem se naučila obešati perilo (Barbara Zemljič), vesno za najboljši animirani film Borbike (Nika Jurman) in vesno za najboljši študijski film Alenka (Kristian Bernard Irgl). Podeljeni sta bili še dve vesni za posebne dosežke, in sicer celovečernemu dokumentarcu Pero (Damjan Kozole) in kratkemu filmu Zemlja (Alex Cvetkov). Vesne za najboljši eksperimentalni film člani žirije niso podelili. Nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk fipresci ter vesno za najboljši film po izboru občinstva (povprečna ocena 4,82) je prejel dokumentarni celovečerec Duhovnica (Maja Prettner).

Miša Molk je uživala v letošnjem festivalu. foto: Mediaspeed

Zaključne slovesnosti se je udeležil tudi scenarist Miha Hočevar. foto: Mediaspeed

Judita Zidar je uživala v zaključni slovesnosti. foto: Mediaspeed

Jure Cvetko in Andrei Lenart sta si izmenjala izkušnje. foto: Mediaspeed

prejšnji članek
Kako čustva  vplivajo  na notranje organe?
Zdravje
Kako čustva vplivajo na notranje organe?
naslednji članek
Kako pravilno zarezati kostanj?
Kulinarika
Kako pravilno zarezati kostanj?