nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Zatočišče na Novi pošti

4. 1. 2024; 01.45
Avtor: Pe. T
Krize

Žiga Divjak med vajo za predstavo Krize foto: Matej Povše

Med 10.–13. januarjem bo na Novi pošti potekal večdnevni festival, ki bo zaokrožil ustvarjanje Žige Divjaka na omenjeni lokaciji.

Na sporedu bodo tri predstave, ki so nastale v okviru njenega programa oziroma v sodelovanju med Mladinskim in Masko – 6, Vročina in Krize – in ki se, vsaka po svoje, dotikajo naslovne teme. Četrtega projekta, ki bi prav tako sodil v ta kontekst, Gejm, jim tokrat žal ne bo uspelo uprizoriti, udeležili pa se boste lahko pogovora o tem, kaj – če sploh – se je v zadnjih štirih letih v tem pogledu spremenilo: Gejm po štirih letih. Tudi sicer bodo predstave pospremili pogovori z izbranimi gosti, saj bodo te zgolj izhodišče za širšo, poglobljeno razpravo o možnosti zatočišča v trenutku vseprisotnega konflikta – vojaškega, okoljskega, političnega, idejnega in bivanjskega.

Pogovore po predstavah bosta vodila novinarka Maja Ava Žiberna in režiser Žiga Divjak. Vstop je prost.

Sreda, 10. 1., ob 19.30

6 govori po tem, kako so februarja 2016 v Dijaški in študentski dom Kranj poskušali nastaniti mladoletne prosilce za azil. Do nastanitve ni prišlo. foto: Matej Povše

Igrajo: Iztok Drabik Jug, Alja Kapun, Katarina Stegnar, Vito Weis, Gregor Zorc



»Predstava skozi neolepšano navajanje uradnih aktov in elektronskih sporočil oriše brutalnost in psihopatologijo neke sovražnosti ter razkrajanje možnosti za družbeni dialog. [… O]drsko delo, ki naslovi enega izmed ključnih in skrajno skrb vzbujajočih pojavov naše družbe ter dve leti po dogodkih poskuša ponovno odpreti prostor za dialog. Pogumna in nujna predstava.« (Anja Radaljac, Delo)

Sreda, 10. 1., ob 21.00
6-IZMI IN KAKO SE JIM UPRETI (pogovor)
Gosti: Primož Krašovec, Matjaž Vodeb in Tina Zorman

Četrtek, 11. 1., ob 19.30
GEJM PO ŠTIRIH LETIH (pogovor)
Gosti: Urša Regvar, Uroš Škerl, Jošt Žagar, Desmond Happy in Iza Thaler

Utrinek iz uprizoritve Gejm foto: Matej Povše

 »Glede na zverinsko ravnanje, ki so ga migranti ob tihem blagoslovu Evrope deležni pri določenih policijah, je jasno, da vse te grozote, za katere smo mislili, da so bile nekakšen zgodovinski eksces, ki ga je zmaga nad nacizmom pokopala, tudi danes dremljejo povsod okrog nas, v najbližji soseščini.« (Aleksandra Glovacki, Nova)

Petek, 12. 1., ob 19.30



VROČINA

V Vročini se ustvarjalci lotevajo teme podnebne krize foto: Matej Povše

Igrajo: Lina Akif, Damir Avdić, Mina Palada, Draga Potočnjak, Vito Weis, Gregor Zorc

»[T]o ni predstava, ki bi hotela ponuditi prijeten večer v gledališču, temveč brez vsakršne izumetničenosti meri s pestjo naravnost v želodec. Od gledalca terja nič več in nič manj kot odgovor na preprosto vprašanje: ali bomo pohlevno izumrli skupaj z večino drugih živih bitij ali pa bomo (vendarle) kaj storili, pa četudi alternativa trenutnemu sistemu 'ne obstaja'?« (Gregor Butala, Dnevnik)

Petek, 12. 1., ob 21.15
TIK TAK, TIK TAK, TIK TAK (pogovor)
Gosti: Špela Novak, Brina Jeretina in Aleš Oblak


Sobota, 13. 1., ob 19.30

KRIZE

Utrinek iz predstave Krize. foto: Matej Povše

Igrajo: Iztok Drabik Jug, Klemen Kovačič, Doroteja Nadrah, Draga Potočnjak, Vito Weis, Gregor Zorc; narator Blaž Šef

»Krize so gledališki esej, ki s pomočjo vzdržljivosti ter detajlov izriše srhljivo podobo sveta in ta skače iz krize v krizo, globlje in globlje vanje. […] Krize niso niti pridigarska predstava niti dokumentarna predstava. Krize so neposredno precizen in angažiran premislek kapitalizma in njegovih jezdecev apokalipse. Krize premišljujejo, raziskujejo, tečejo, združujejo in se ne nazadnje ustavijo ter ozrejo po rešitvi.« (Mojca Podlesek, Koridor)
 

O režiserju:

Žiga Divjak med vajo za predstavo Gejm foto: Matej Povše

Žiga Divjak je v slovensko kulturno javnost vstopil že kot študent, z nizom dogodkov in predstav pod skupnim naslovom Tik pred revolucijo (2013–2015). S projektom, ki je ne le reflektiral družbo, ampak tudi izhajal iz podmene, da je gledališče dejavnik, ki nanjo lahko vpliva in jo (postopno) preoblikuje, je gostoval na Borštnikovem srečanju, v Nemčiji in na Hrvaškem. Družbeno angažirani drži je ostal zvest tudi v svojem ustvarjanju po Akademiji, ki je doslej potekalo v Slovenskem mladinskem gledališču, PG Kranj, Cankarjevem domu in AGRFT, SNG Drama Ljubljana in MGL.

Njegova tankočutna obravnava družbenih vprašanj mu je leta 2017 prinesla Borštnikovo nagrado za režijo predstave Človek, ki je gledal svet, leto pozneje pa je avtorski projekt 6 v njegovi režiji prejel veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev. Na Borštnikovem srečanju leta 2021 je za Gejm dobil nagrado za najboljšo režijo, tudi ta predstava je bila razglašena za najboljšo uprizoritev festivala, vrsta nagrad je bila podeljenih še posameznim umetniškim sodelavcem, posebno nagrado žirije pa je projekt prejel na Tednu slovenske drame v Kranju.

Z Župančičevo nagrado je režiserja nagradilo tudi mesto Ljubljana. Vročina, ki je nastala v koprodukciji s festivalom steirischer herbst ’21 obravnava problematiko podnebnih sprememb. Zadnja v nizu je predstava Krize, s katero se ukvarja s potenciali in zadregami kriz – zlasti okoljske –, ki vplivajo na naša življenja, pri čemer bo posebno pozornost namenil človekovi zmožnosti za sodelovanje.

Vse omenjene uprizoritve so nastale v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča, 6, Gejm in Krize  v okviru programa Nova pošta.

prejšnji članek
Nika Prevc navdušila že na četrti tekmi zapored
Svet slavnih
Nika Prevc navdušila že na četrti tekmi zapored
naslednji članek
»Hudi« špageti (all'arrabiata)
Kulinarika
»Hudi« špageti (all'arrabiata)