marko potrc Odkrito.si

Dokler ima Marko Potrč to, vse "štima"

Voranc Boh in Gregor Gruden Svet24.si

FOTO: Pokukali smo v zakulisje Reke ljubezni

Ana Urbanc in Uma Svet24.si

FOTO: Igralki življenje že dvanajst let lepša ...

piran Svet24.si

Počitnice v Sloveniji bodo znatno dražje

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

Natalija Verboten Njena.si

Natalija Verboten: Njena naloga ne bo lahka

alec baldwin1 Njena.si

Znani igralec okreva po operaciji

Naravni materiali za zdravo nožnico
| N.N. / Bodi zdrava

Naravni materiali za zdravo nožnico

Tisti čas v mesecu je koža ženskega zunanjega splovila še posebno občutljiva, zato je v omenjenem obdobju primerna izbira higienskih vložkov in tamponov zelo pomembna.

V času mesečnega perila je namreč žensko splovilo dovzetnejše za okužbe, saj sta takrat sluznica in koža občutljivejši kot običajno. Primerna higiena je tako več kot zaželena, pri tem pa je najpomembnejše to, da ta ne sme biti agresivna. Najprimernejša je raba higienskih vložkov in tamponov, ki so izdelani iz naravnih materialov, kot je denimo bombaž. Večina sanitarnih izdelkov na tržišču vsebuje sintetične materiale, ki ob stiku s telesom povzročajo vnetja, alergije in draženje sluznice, poleg tega so tovrstni vložki tudi beljeni s klorom.

Zakaj naravno?

Najprimernejši so tisti higienski vložki in tamponi, ki so izdelani iz koži prijaznih naravnih materialov, kot je denimo bombaž. Ta kožo pomirja in odpravlja dražeč občutek, obenem pa koži spolovila omogoča, da diha. Na trgu najdemo celo paleto izdelkov za osebno nego, zato je pomembno, da izberete tisto znamko higienskih vložkov in tamponov, ki za njihovo izdelavo uporablja preverjeno kakovosten bombaž ekološke pridelave. Organski vložki zaradi svoje naravne sestave ne dražijo kože in ne spreminjajo naravne kislosti sluznice, koža pa nemoteno diha in se ne izsušuje. Izdelki niso beljeni s klorom in v njih ni nobenih super vpojnih kemičnih praškov in parfumov.

Foto: Profimedia

Zdrava nožnica

Naravni pH nožnice je med 3,8 in 4,5, kar pomeni, da je naravno okolje nožnice kislo, to pa predstavlja zaščito pred številnimi bakterijami in glivami. Dejavniki, ki lahko spremenijo naravno vaginalno floro, torej povišajo pH-vrednost, so hormonske spremembe med menstruacijo, različne bakterijske okužbe, pretirana higiena intimnih predelov z mili, ki niso namenjena intimni negi, zdravljenje z antibiotiki, jemanje kontracepcijskih tablet, stres, sintetično spodnje perilo in nepravilna prehrana. Ko se ravnovesje v nožnični flori poruši, se bakterije in glivice zelo hitro razmnožijo.

ALI STE VEDELI?

Večina sanitarnih izdelkov na tržišču vsebuje:

- sintetične materiale,
- kemično obdelano celulozo,
- izjemno vpojne polimere,
- parfume,
- snovi, pridobljene iz nafte.