stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Kje vse ga ženske lomijo po tridesetem?

9. 9. 2017; 01.00
Avtor: Lea Pufek/ Bodi zdrava
ženska, konjski rep

foto: Profimedia

Včasih se je težko sprijazniti z dejstvom, da se staramo, da dozorevamo. 30 je prva taka ključna prelomnica. Prva starostna meja, pri kateri nas že malo zagrabi panika.

Pri tridesetih se stvari že nekoliko spremenijo, a nikakor na slabše. Sama po sebi zrela doba ni nič slabega, težko pa je, ko si nočemo priznati, da je z leti nekatere stvari pač treba spremeniti, da bi lahko živeli kakovostneje. Najstniška in dvajseta leta so leta, ko se iščemo, in zato tudi leta, ko nam je v nekem smislu dovoljeno vse. Precej dobro jo odnesemo s kakršnimi koli modnimi slogi, lepotnimi preobrazbami in zdravstvenimi odločitvami. V prvih tridesetih letih življenja nas telo za neprave odločitve še ne kaznuje. Ko pa prestopimo mejo tridesetih let, je treba že sprejemati modrejše odločitve, ki nam ne bodo dobro služile samo v teh letih, ampak bodo tudi odlična naložba za prihodnost. Pri tridesetih je treba spoznati, da je nekatere stvari treba spremeniti in da si nekaterih napak ne moremo več privoščiti.

Zavračanje sprememb

To je verjetno največja napaka, ki jo počnejo ženske po tridesetem: s težavo sprejmejo dejstvo, da so potrebne spremembe. Zato ne naredijo ničesar, ustaljeno živijo naprej, ker so le zgolj številke. Čeprav je to zadnje res, pa se je treba tudi zavedati, da z leti naše telo dozoreva in potrebuje drugačen negovalni režim, tudi drugačen psihološki ustroj. Spremembe so nujen del življenja, prav tako nujen del dozorevanja in navsezadnje staranja. Zrelejša leta življenja so po mnenju premnogih najlepša leta življenja, če se jih le lotimo prav. Če si ne zatiskamo oči, da smo starejši in zrelejši in da se moramo temu primerno tudi prilagoditi. Mnogi psihologi opozarjajo, da ženske, ki tudi v zrelejših letih še vedno živijo življenje dvajsetletnic, mnogo hitreje zadene tisto, česar se najbolj bojijo – da so starejše. Sprejeti vsako življenjsko obdobje v vsej svoji veličini je tisti pravi korak, ki ima pozneje v življenju lahko pozitivne učinke tako na fizično kot na psihično zdravje.

Nepreudarna izbira garderobe

Drzne barvne kombinacije, kratka krila, cenejša oblačila … vse to smo si v dvajsetih lahko privoščili. Lahko smo nepremišljeno kupili bikini na razprodaji in brezsramno v njem ves teden paradirali na morju, lahko smo na fakulteto hodili v kratkih hlačah ali trenirki, kazali popek in za kakšen teden kar pozabili na nošnjo modrčka. Vse to v najstniških in dvajsetih letih ni izstopalo, v tridesetih pa življenje tega preprosto več ne dovoljuje. V službo, na sestanke, po otroke v vrtec, na večerjo k tašči, navsezadnje tudi na večerno druženje s prijateljicami več ne moremo v kratkih hlačah. Že zaradi bontona ne, ne nazadnje pa tudi zaradi zdravja. Telo pri tridesetih je namreč na nekatere stvari veliko bolj občutljivo kot telo pri dvajsetih. Zato je izbira primerne garderobe ena ključnih sprememb, ki jih moramo uvesti, ko postajamo zrelejši. Strokovnjaki svetujejo izbiro tako krojev kot materialov, ki so primerni letom, postavi in socialnemu položaju oziroma funkciji. Če ste v dvajsetih lahko celotno garderobo kupili na razprodaji, si pri tridesetih tega morda ne boste mogli več privoščiti.

Primerjava z mlajšimi leti

Mnoge ženske dejstvo, da so se spremenile in postarale, zadane takrat, ko se zavedo, kako drugačne so od sebe pri denimo dvajsetih. Pri dvajsetih smo bile neustrašne in brezglavo pogumne, z brezmejnimi vizijami in neverjetnimi načrti. Pri tridesetih smo že nekoliko bolj prizemljene, imamo stvarnejše načrte in smo bolj taktične kot pogumne. Ko se zavemo te spremembe, je normalno, da nas popade neki dušni nemir ali strah, kaj je nastalo iz nas. Smo se zadovoljile z manj? A je primerjati se s svojo mlajšo različico zelo nehvaležna usluga, pravijo strokovnjaki. Ker je vmes preteklo za približno desetletje izkušenj, ki so nam pomagale zrasti. Točka, na kateri smo zdaj, je napredek, višja stopnja ali korak bliže cilju, če želite. Preprosto rečeno, ne glede na to, kaj se je v vseh teh letih zgodilo in spremenilo, ste na tej točki veliko bolj pravi, podobni sami sebi oziroma sebi lastni, kot ste bili pred desetletjem. Nekateri modreci pravijo, da je celotno človekovo življenje pravzaprav potovanje k sebi, zato ste na pravi poti, pa naj bo še tako različna od tiste pred desetimi leti.

Pozabljanje na rekreacijo

Mnogo starejših in bolj izkušenih žensk pravi, da za svoje telo lahko največ storiš v svojih zgodnjih letih. Po določeni starostni meji je težko kaj spremeniti. To seveda ne pomeni, da po določeni starosti ne morete več shujšati, se odvaditi kajenja, spremeniti prehrane. Za vse to se lahko odločite kadar koli v življenju, a je to veliko težje, če ste pred tem večino življenja živeli po drugačnem vzorcu. Skrb za zdravje in nego telesa, ki jo boste vpeljali v mlajših letih svojega življenja, bo odlična naložba za poznejše zdravje. In če ste svoja najstniška in dvajseta leta brez težav preživeli s slabšo prehrano in nerednim gibanjem, so trideseta leta skrajni čas, da uvedete nov življenjski režim. Začnete redno telovaditi in zdravo živeti. Pozneje v življenju vam bo telo hvaležno za red, ki ste ga vzpostavili v mladosti.

Premalo spanja

Ko v tridesetih pomislimo na svoja nora dvajseta, se včasih vprašamo, kako nam je uspelo po prekrokani noči brez kančka posledic preživeti naslednji dan s samo tremi urami spanja. V tridesetih pa smo preveč zbiti, da bi lahko normalno delovali, že samo če odidemo v posteljo nekoliko pozneje kot običajno. Starejše telo pač potrebuje več spanja, več časa za regeneracijo. In čeprav smo morda iz dvajsetih v trideseta prenesli navado, da spimo zgolj nekaj ur na noč, je dobro to spremeniti v priporočenih 7–8 ur spanca dnevno. Pomanjkanje spanja je namreč močno povezano s prezgodnjo umrljivostjo, sladkorno boleznijo in drugimi resnimi boleznimi, ki se lahko nakopičijo s starostjo.

Obsedenost z gubami

Dermatologi pravijo, da se naša koža začne starati že po 25. letu. Pri tridesetih lahko tako že opazimo prve gubice okrog oči, ust ali na čelu. Večinoma so posledica stresa in zmanjšanja kolagena v koži. Čeprav gre res za prve gubice, se zaradi njih vendarle ni treba pretirano vznemirjati. Gube so pač naravni proces zorenja (ker ste pri tridesetih vendarle še mladi). In pri tridesetih letih se gubanje kože še da uspešno zajeziti in upočasniti. Z ustrezno nego, seveda. Nikakor ni priporočljivo, da začnete že v tridesetih uporabljati kreme proti staranju. To je ena največjih napak, ki jo storijo ženske, ko opazijo prve gubice. Raje se držite nege, ki je primerna starosti vaše kože, in poskrbite za ustrezno hranjenje kože od znotraj. Zagotovite ji dovolj tekočine in hrane, ki jo bo nahranila, prav tako pa se izogibajte sladkorju in stresu, ki pospešujeta nastanek gub.

Napačna velikost modrčka

Ko ste v dvajsetih našli svojo pravo številko modrčka, ste jo vzeli za sveto. Nosite 75 B in to je to. A vendarle ni tako preprosto. Žensko telo se nenehno spreminja, različna obdobja v življenju različno spremenijo telo. Po nosečnosti prsi niso več enake, pa tudi če še niste rodili, so se vaše prsi verjetno spremenile. Ali pa se je spremenilo vaše telo. Ker koža ni več enako prožna, so se prsi morda nekoliko povesile, morda ste se začeli bolj ukvarjati s telovadbo, zato so okrepljene mišice poskrbele za nekoliko večje prsi ali večji obseg. Morda so vaše prsi v tridesetih veliko bolj odvisne od menstrualnega cikla in se skladno z njim njihova velikost spreminja. Vse to so razlogi, zakaj vaše prsi ne morejo vedno nositi enakega modrčka. Morda bi vam zdaj veliko bolj ustrezal 80 B ali morda 70 C? Prava podpora prsi je ključna tako za zdravje prsi kot hrbta, zato pri izbiri modrčka ne bodite trmasti in sramežljivi. Sprejmite pomoč prodajalk v trgovini, da vam bodo prsi hvaležne.

Rutinizirana spolnost

Če v dvajsetih še odkrivamo spolnost in smo pripravljeni eksperimentirati, pa se v tridesetih nekako sprijaznimo z rutino. Divja leta smo dali skozi, s partnerjem pa preprosto nima smisla odkrivati tople vode. Opravita svoje (nihče ni rekel, da ni prijetno) in se spet posvetita vsakdanjim opravkom. Prepričanje, da je začinjena in razburljiva spolnost rezervirana za divja dvajseta, je seveda povsem napačno. Čeprav ste zdaj v resnem in dolgotrajnem razmerju, pa to še ne pomeni, da mora biti resen in običajen tudi seks. V tridesetih, ko že zelo dobro poznate svoje telo in užitke, je seks lahko veliko boljši od tistega v dvajsetih. To vam lahko zagotovijo samske prijateljice v tridesetih, ki z gotovostjo trdijo, da so trideseta nova dvajseta.

prejšnji članek
Postanite jutranji človek
Zdravje
Postanite jutranji človek
naslednji članek
Zvezdnik Reke ljubezni omahoval med igro in pravom
Svet slavnih
Zvezdnik Reke ljubezni omahoval med igro in pravom