stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Skrivnostna moč olj

15. 7. 2017; 01.00
Avtor: Barbara Tišler / Bodi zdrava
eterična olja

foto: dreamstime

Lepotilna rastlinska olja so že tisočletja nepogrešljiv del skrbnih negovalnih in pomlajevalnih obredov, s katerimi ohranjamo obraz, telo in lase negovane, lepe in sijoče.

Čeprav se zdi, da so bila negovalna olja kar nekaj časa postavljena ob rob – češ da so za nežno kožo obraza pretežka, da mašijo pore in povzročajo mozolje –, se zdi, kot da ti čudoviti darovi narave doživljajo prerod. Vnovič odkrivamo njihovo zdravilno in negovalno moč.

Naravna, organska, čista rastlinska olja, ki jih pridobivajo s prvim hladnim stiskanjem skrbno izbranih semen, plodov in korenin, ne vsebujejo umetnih barvil in dišav. Bogatijo jih dragocene hranljive sestavine, ki kožo poživljajo, obnavljajo, vlažijo, hranijo in ščitijo. Po nanosu je koža videti bolj sijoča in sveža, na otip pa mehka in prožna. Večino olj koža hitro sprejme in dobro vpije, pri tem pa kože ne prekrijejo z zadušljivo plastjo in ne vplivajo neugodno na njeno ustvarjanje maščob.
Olja lahko uporabljamo samostojno ali v kombinaciji z drugimi izdelki za negovanje kože. Primerna so za nego vseh vrst kože. Da, tudi mastne in mešane kože. Le pravo olje moramo najti. Na splošno velja, da olje, bogato z nasičenimi maščobnimi kislinami, bolj prija suhi koži. Ker so ta olja bolj gosta in lepljiva, jih koža počasneje vpije, hkrati pa učinkovito preprečujejo izgubo vlage. Mastna koža pa potrebuje olja, bogata z nenasičenimi maščobnimi kislinami, redkejših tekstur, ki v kožo prodrejo hitreje.

Pred nami je bogat in razkošen svet lepotilnih negovalnih olj, v katerem lahko vsak za nego svoje kože najde najboljše, kar ponuja narava. Dovolite si raziskovati, okušati in se negovati z najrazličnejšimi olji. Če olj (še) ne uporabljate, vam tokrat za pokušino predstavljamo pet negovalnih olj, ki slovijo po svoji izjemni učinkovitosti ter pomlajevalnih in negovalnih močeh.

Moč arganovega olja

Lepotilno arganovo olje, ki ga pridobivajo s prvim hladnim stiskanjem plodov starodavnih maroških arganovih dreves, je eno najbolj občudovanih olj in že stoletja slovi kot vrelec lepote in mladosti. Vsebuje obilo esencialnih maščobnih kislin, vitaminov in mineralov ter za lepo kožo nepogrešljivih antioksidantov, med njimi predvsem vitamin E, ki preprečuje prezgodnje staranje kože in krepi imunski sistem. Plemenite sestavine arganovega olja imajo močne obnavljalne lastnosti, zato se olje tradicionalno uporablja za obnavljanje in pomirjanje kože. Še posebej hvaležno ga sprejema zrela in občutljiva koža, ki jo olje po nanosu nahrani, navlaži in obnovi. Ker je lahke teksture, na koži pusti prijeten občutek svežine, prav nič masten in težek. Hitro se vpije, kožo pa naredi bolj mehko na otip, svežo in sijočo. Arganovo olje uspešno deluje tudi proti glivicam in bakterijam. Primerno je tako za dnevno kot nočno nego in povsem preprosto za uporabo. Dobro očiščeno kožo navlažite s svežo rožno vodo, nato pa z nežnimi krožnimi gibi rahlo vtrite nekaj kapljic olja. Arganovo olje je nekoliko dražje od drugih olj, a za nego potrebujete le nekaj kapljic, zato lahko stekleničko dragocenega olja uporabljate dlje časa.

Šipkovo olje za sijočo polt

Plodovi šipka so pravcata zakladnica antioksidantov, vitaminov A, B, E, K, C, taninov in flavonoidov. Zato je šipek priljubljena sestavina pomlajevalnih olj, krem in losjonov. Šipkovo olje vsebuje veliko pomembnih esencialnih maščobnih kislin omega-3 in omega-6, ki ohranjajo prožnost medceličnih membran, kožo poživljajo in obnavljajo ter ohranjajo zdrav lesk. Bogato je tudi z dragocenim vitaminom A, ki spodbuja nastanek kolagena, kožo gladi in obnavlja ter omili videz starostnih lis, hkrati pa pomaga tudi pri negovanju, zdravljenju in obnavljanju problematične in poškodovane kože, saj deluje blagodejno in pomirjujoče. Lipidi v šipkovem olju so podobni tistim v koži, zato se olje po nanosu hitro vpije v kožo, ne pušča občutka mastnosti, ampak na koži pusti prijeten, osvežujoč občutek. Šipkovo olje je primerno za nego vseh vrst kože, najpogosteje pa se uporablja za obnovo in pomladitev kože.

Pomlajevalno olje grozdnih pešk

Bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami (predvsem z linolno kislino), ki med drugim pomagajo ohranjati kožo vitalno, zdravo in dlje časa mladostno, je tudi olje grozdnih pešk. Je nežne in bolj redke teksture, ki se hitro vpije v kožo, zato je primerno za nego mastne kože. Dobro dene tudi negi poškodovane kože, saj vsebuje dragocen vitamin A, ki pomaga odpravljati težave z mozolji, rozaceo in seboreičnim dermatitisom. Poleg tega tudi zmanjšuje temno pigmentacijo kože (ker pa sončni žarki na vitamin A ne vplivajo dobro oziroma ga izničijo, po nanosu olja uporabite kremo za zaščito pred soncem ali pa se z oljem negujte v večernih urah). Olje grozdnih pešk je priljubljeno tudi zato, ker kožo ohranja mladostno in sijočo. Bogata vsebnost flavonoidov in visoka koncentracija antioksidantov, predvsem vitaminov C in E, pospešuje obnavljanje kožnih celic, spodbuja tvorbo kolagena, krepi prožnost kože in zmanjša videz globokih gub. Koža je po nanosu videti bolj gladka, na dotik pa mehkejša in bolj voljna.

Zdravilno boragino olje

Če je vaša koža videti pusta, utrujena in izsušena, ji lahko prožnost, mehkobo in sijaj povrnete z nežnim boraginim oljem, imenovanim tudi 'olje mladosti'. Bogato z maščobnimi kislinami omega-6 in gama-linolensko kislino (ki je potrebna za tvorbo prostaglandinov, ki so ključni za vzpostavitev ravnovesja in pravilno delovanje kože) kožo obnavlja, vlaži, jo naredi na dotik mehkejšo in mladostnejšo. Kožo ščiti pred poškodbami in izgubo vlage. Boragino olje uporabljajo tudi pri zdravljenju atopičnega dermatitisa ter pri lajšanju težav z luskavico in ekcemom. Kljub toliko dobrim lastnostim pa se boraginemu olju, ki ga pridobivajo iz semen zdravilne borage, čudovite rastline, okrašene z modrim cvetom zvezdaste oblike, radi izognemo, saj ga spremlja malce neprijeten vonj. A po nekaj dneh uporabe in prijetnem občutku, ki ga podari koži, boragino olje za mnoge postane nepogrešljiv lepotilni spremljevalec.

Vsestransko jojobino olje

Edinstvena lastnost priljubljenega jojobinega olja je, da je zelo podobno naravnemu kožnemu sebumu (kožni maščobi), zato se odlično ujema s kožo in ji po nanosu nudi prijeten občutek ugodja, nežnosti in zaščite. Je bogato z antioksidanti (vitamini A, E in F), minerali in vitamini. Njegove odlične učinkovine krepijo prožnost kože, jo obnavljajo, hranijo, vlažijo in preprečujejo prezgodnje staranje. Na kožo deluje blagodejno, njegova voskasta sestava pa kožo ščiti in krepi njeno vitalnost. Z jojobinim oljem lahko blažimo rahla vnetja, pospešimo obnovo kože in okrepimo njeno odpornost pred zunanjimi dejavniki. Njegove negovalne in obnovitvene lastnosti pa dobro denejo tudi lasem in razpokanim ustnicam, z njim lahko odstranimo ličila, učinkovito pa naj bi bilo tudi proti nastanku celulita.

Za lepo kožo in lase

Olje kamelije vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin in vitamine A, B in E. Deluje antioksidanstko in dezifencijsko. Uporabljamo ga za negovanje in regeneracijo kože in las. Zelo hitro se vpija v kožo, jo hrani in mehča. Uporabljamo ga lahko pri negovanju kože v času sončenja in po sončenju. Je dobra osnova za mešanje z drugimi osnovnimi olji in eteričnimi olji. Pomaga negovati kožo pri ekcemih, psoriazi ali drugače poškodovani koži, kot na primer pri opeklinah ali brazgotinah. Suha, razpokana in zgubana koža pridobi na elastičnosti in mehkobi. Olje kamelije kožo pomirja in globinsko neguje, zato je zelo primerno za nego obraza. Zelo primerno je tudi za nego las in lasišča.

prejšnji članek
Petnajst poletnih živil za hujšanje
Moda&Lepota
Petnajst poletnih živil za hujšanje
naslednji članek
61 letna slavna dama dviguje prah s svojim stilom
Svet slavnih
61 letna slavna dama dviguje prah s svojim stilom