900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Hrana za lepo polt

23. 7. 2017; 11.00
Avtor: Mira Ćirović/revija Fatalna
melona

foto: Pinterest

Krema, puder in korektor, micelarne vode, drage kreme, ki obljubljajo to in ono – poleg vseh negovalnih in lepotilnih izdelkov, ki jih nanašate na kožo z namenom, da bi si zagotovili sijoč in mladosten videz, je zanj pomembna predvsem zdrava prehrana. Neštetokrat slišan stavek, da lepota prihaja od znotraj, lahko razumete, kakor hočete, zagotovo pa drži, da je za lepo kožo zelo pomembno, kaj jo hrani od znotraj. Poleti je to še posebno pomembno.

»Koža je naš največji organ in vsi si želimo, da bi bila videti brezhibno. Najbolj trpi, če je izsušena, dehidrirana in ji primanjkuje potrebnih hranil. Tudi kisik je zelo pomemben, saj celice brez kisika v sebi zadržujejo toksine, vodo in presežek natrija, zaradi česar smo zabuhli, napihnjeni, prihaja do celulita, pa tudi glive in paraziti se v območju, kjer ni kisika, pospešeno razmnožujejo,« pravi Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic.

Na srečo sta pomlad in poletje čas, ko imamo sveže zelenjave in sadja v izobilju, saj sveža, toplotno neobdelana hrana vsebuje vsa potrebna hranila, vitamine, minerale in encime, ki so nujno potrebni za lep videz. Sogovornica nam je zaupala seznam živil, ki vam bodo v pomoč, če si želite lepega in mladostnega videza.

Avokado 

Z nenasičenimi maščobami bogat sadež je naravni pomlajevalec in zdravilec poškodovane in utrujene kože. Avokado je bogat s kalijem. Mnogo ljudi ne ve, da je kalij ključ do lepe kože. Razlog se skriva v tem, da kalij skrbi za hidratacijo notranjosti celic in v telesu. Večinoma nam ga zaradi sodobne hrane, stresa in pomanjkanja hranil v zemlji primanjkuje. Avokado spada med živila, ki se lahko pohvalijo z visoko vsebnostjo kalija.

Citrusi

Grenivke, pomaranče, limone in limete so čudoviti agrumi za zdravje kože. Vsebujejo veliko vitamina C in pomembnih aminokislin, kot sta lizin in prolin. Omenjeni aminokislini imata pomembno vlogo pri tvorbi kolagena, ki pomaga ohranjati kožo gladko in voljno. Vitamin C pa poskrbi za manjše nastajanje gub in povešenosti kože.

Jagodičevje

Antioksidanti so ključni pri ohranjanju zdravja nasploh in pri preprečevanju raznih bolezni, predvsem pa pri zaviranju procesa staranja, ki je na koži najprej opazen. Jagode, maline, borovnice, robide, ribez, brusnice in drugo jagodičevje so prava zakladnica antioksidantov. Številne raziskave so pokazale, da antioksidanti v jagodičevju kožo varujejo pred škodljivimi vplivi sonca, zmanjšujejo kožne madeže in lise ter zavirajo nastanek mozoljev.

Kumare

Vsebujejo skoraj 95 odstotkov vode in so zares izvrsten vlažilec kože. Vsebujejo askorbinsko kislino, silicijev dioksid in antioksidante, ki pomagajo zmanjšati zabuhlost oči in podočnjake. Njihov hladilni učinek odlično pomirja opekline in pospeši proces zdravljenja.

Korenje

Pomaga nam ohraniti sijočo kožo. Telo pretvarja betakarotene v korenju v vitamin A, ki je pomembna sestavina v koži. Prav tako tudi vitamin C v korenju pomaga pri tvorbi kolagena, ki našo kožo ohranja voljno in gladko.

Lubenica

Lubenica je idealno živilo za vlaženje telesa in kože. Vsebuje tudi ogromne količine vitamina C, ki je ključen za tvorbo kolagena, ki zagotavlja prožnost kože. Ko koža začne izgubljati kolagen, se pojavijo gube. Poleg vseh teh lastnosti pa je lubenica tudi odličen antioksidant.

Mango

Mango vsebuje vitamine, ki kožo varujejo pred škodljivimi vplivi okolja. Vsebuje več kot 20 različnih vitaminov in mineralov. Bogat je z alfa hidroksilno kislino, ki s spodbujanjem obnove celic pomlajuje kožo. Prav tako izboljšuje in zdravi videz mastne, mozoljaste kože. Vitamin C vpliva na stanje naravnega kolagena v koži, kar poudarja zdravo in lepo polt povrhnjice. Koži zagotavlja vlažnost, primeren pa je tako za uživanje kot tudi za lepotičenje.

Melona

Poleg dobrega okusa je melona polna kalcija, magnezija, fosforja, kalija in železa. Vsebuje tudi veliko folne kisline ter vitamina A in C. Pohvali se lahko tudi z betakarotenom, ki kožo ščiti pred staranjem.

Kislo zelje

O, da, tudi poleti je priporočljivo uživati kislo zelje. Zdravje izhaja iz črevesja, zato je najprej treba poskrbeti za zdravo črevesje in prebavo. Fermentirana živila so odlična izbira, saj probiotiki uravnavajo prebavo, ker spodbujajo zdravje in lep videz. Vložena zelenjava in kislo zelje sta prava izbira.


prejšnji članek
Iryna in njen mož objavila 'zapeljivi' fotografiji
Svet slavnih
Iryna in njen mož objavila 'zapeljivi' fotografiji
naslednji članek
FOTO: Bi se morala zvezdnica bolj obleči?
Svet slavnih
FOTO: Bi se morala zvezdnica bolj obleči?