stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako dolgo so varna vaša ličila?

20. 5. 2017; 04.00
Avtor: R. P.
Ličila
Kozmetični izdelki po pretečenem roku uporabnosti škodijo koži in zdravju.

Ste za svoj najljubši puder zapravili malo premoženje? Ali tudi pri izbiri maskare stavite le na zveneča imena, zato zanjo odštejete mastne denarce? Logično, da boste takšne kozmetične izdelke porabili do zadnje kapljice in po potrebi na koncu tudi z nožem odprli embalažo, da bi postrgali ven še kanček lepotila. Pa čeprav bi izdelku že zdavnaj potekel rok uporabe. Toda pozor! Takšno početje vam lahko povzroči težave, saj kozmetični izdelki po pretečenem roku uporabnosti škodijo koži in zdravju.

Raziskave kažejo, da je le ena od štirih žensk pozorna na rok uporabnosti kozmetičnih izdelkov. Preostale pa se tudi po več letih ne morejo ločiti od stare maskare, pa čeprav že nekoliko čudno »diši«, nepravilnosti prikrivajo s pudrom, ki je že trikrat spremenil bravo, ali na usta nanašajo šminko, ki je žaltavega okusa.

Lepotna strokovnjakinja Alexandra Richmond o tem pravi: »Ne gre le za to, da stari izdelki ne dosegajo več želenega učinka, temveč so nevarni za zdravje. Tako kot hrana je tudi kozmetika po pretečenem roku uporabnosti nevarna, saj povzroča infekcije, ekceme, draži kožo … Težave se pojavijo največkrat na očeh, zaradi uporabe zastaranih senčil in maskar (vsakič ko se z njo mažemo, prenesemo vanjo bakterije, ki se nabirajo na krtački), okoli ust in tudi drugod po telesu.«

»Najbolj pozorni bodite pri izdelkih na vodni osnovi, kot je maskara, zaradi nevarnosti bakterijske okužbe, ki vodi v vnetja kože. Simptomi so rdečina, bolečina, otekanje, gnojne rane, mozolji …« poudarja Richmondova. 

Uporabno do …

Kako torej vedeti, kdaj našemu izdelku poteče rok uporabnosti in da bo moral v smeti? Najprej preverite, ali je rok zapisan na embalaži izdelka. Če ima kozmetični proizvod rok trajnosti 30 mesecev ali manj, mora biti rok naveden z besedami »uporabno do …«. Kadar pa je izdelek uporaben več kot 30 mesecev, roka ni treba navajati na embalaži. Vendar pa morajo biti ti proizvodi označeni s simbolom odprte posodice, ob kateri mora biti naveden rok uporabnosti po odprtju proizvoda - seveda pod pogojem, da ste izdelek hranili v primernem okolju. 

Na suhem, hladnem in temnem

Skoraj vsa kozmetika je občutljiva za toploto, zato jo je treba shranjevati na hladnem, suhem mestu, na primer v hladilniku. Vročina namreč pospeši proces razkrajanja aktivnih učinkovin v izdelkih, izpostavljenost svetlobi pa vpliva na derivate vitamina A, kot je retinol, vitamin C in večino olj, da oksidirajo.

Pomembno je tudi, da kozmetičnih izdelkov med uporabo ne onesnažimo oziroma kontaminiramo z umazanijo, mikroorganizmi (bakterije, plesni, ipd.), ki so v zraku. Preden roke pomočite v lonček s kremo, si jih temeljito umijte, svojih izdelkov pa ne posojajte drugim ljudem in jih hranite tesno zaprte.

Še nekaj koristnih nasvetov:

- Vedno pozorno preberite navodila na embalaži  izdelka, vključno z varnostnimi opozorili.
- Zapišite si, kdaj ste določen izdelek uporabili prvič, in ga porabite pred iztekom roka.
- Posameznih izdelkov nikoli ne mešajte med seboj.
- Izdelke nanašajte s čistimi rokami ali plastično lopatico, ki jo po uporabi umijete z milom, detergentom ali blagim šamponom.
- Preden lopatko znova uporabite, jo temeljito osušite.

Če niste prepričani, koliko časa imate neki izdelek že odprt, in torej ne veste, kdaj mu bo/je potekel rok uporabnosti, lahko upoštevate nekaj opozorilnih znakov, ki nakazujejo, da naj roma v smeti:

- Vonj izdelka je spremenjen.
- Izdelek je bil izpostavljen dolgotrajni vročini.
- Na prvi pogled se opazi, da se je barva teksture spremenila.
- Plesen je jasno vidna.

Kako dolgo trajajo?

Maskara - od 3 do 6 mesecev
Rdečilo za lica - od 12 do 18 mesecev
Šminka - 18 mesecev
Obarvana dnevna krema - 12 mesecev
Puder - 6 mesecev
Senčilo za veke - 12 mesecev
Tekoče črtalo za oči - od 3 do 6 mesecev
Svinčnik za oči - 24 mesecev
Šampon - 24 mesecev
Gel za prhanje - 24 mesecev 

Morda niste vedeli?

 Kozmetika v tubi traja dlje, saj skozi majhno odprtino prodre vanjo manj bakterij, pa tudi manj zraka, ki povzroči oksidacijo.
 Obstajajo tudi kozmetični izdelki z neomejenim rokom uporabnosti. To so tisti, ki ne morejo priti v stik z vlago - sem spadajo deodoranti, laki za lase, mila in puder v kamnu. V njih praktično ni ničesar, kar bi se lahko pokvarilo.

prejšnji članek
Test: Koliko obrazov opazite na sliki?
Zdravje
Test: Koliko obrazov opazite na sliki?
naslednji članek
Katera dieta res deluje?
Zdravje
Katera dieta res deluje?