Aleksander Lukašenko
Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod premestil več bataljonov

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon po željah glavnega svetovalca

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Ves mesec urejeni nohti

14. 7. 2016; 07.30
Avtor: Lara Jelen/Zarja
nohti
Zakaj bi se vsak dan ukvarjali z lakiranjem in urejanjem nohtov, ko pa obstajajo tehnike, ki omogočijo dovršene nohte, obstojne do pet tednov?

Če se odpravljate na morje, je vse skupaj še bolj prikladno. Preden se odločite za določeno tehniko dolgotrajnega lakiranja in po potrebi podaljševanja nohtov, pa preverite, kako se tehnike razlikujejo in katera je najprimernejša za vas.

Gelish nohti, obstojni in utrjeni

Številni zmotno mislijo, da so gelish nohti in gelni oziroma gelirani nohti ena in ista stvar. Kar takoj razčistimo, med njimi so precejšnje razlike. »Izraz gelish, ki se ga veliko uporablja, je v resnici le ena izmed znamk, ki omogoča permanentno lakiranje nohtov,« opozarja Natalija Antlej, manikerka. Permanentno lakiranje nohtov je cenovno nekoliko ugodnejše od gelnih in akrilnih tehnik in je primerno predvsem za tiste ženske, ki imajo že same po sebi lepe nohte, pa tudi za tiste z lomljivimi nohti. Plast nanesenega laka, ki je obstojen kot gel, namreč utrdi in dodatno zaščiti noht. Drugače od navadnih lakov se permanentni lak ne suši na zraku, temveč se strdi pod UV-žarki ali LED-svetlobo, kar ga naredi tako obstojnega. Poleg namenskih lakov je za izdelavo nujno potrebna še UV-lučka, ki jo prodajajo bolje založene trgovine s kozmetičnimi izdelki. Najcenejše UV-lučke stanejo približno 50 evrov, najdražje pa lahko presežejo celo ceno 500 evrov. Laki za permanentno lakiranje nohtov so prav tako nekoliko dražji od navadnih, zato se vam splača vse skupaj nabaviti samo v primeru, ko imate namen si dalj časa tako urejati nohte ter imate nekaj znanja in dober občutek za lakiranje. V nasprotnem primeru boste samo zapravili denar, rezultat pa bo porazen in vi razočarani. Podkovana kozmetičarka oziroma manikerka bo medtem permanentni lak nanesla v tankem namazu, da bo noht videti čim bolj naravno. Tovrstni laki, vsaj tisti najbolj kakovostni, vsebujejo keratin, ki nohte učvrsti in spodbuja rast, poleg tega so na voljo v več kot 250 barvnih odtenkih. Z njimi lahko lakiramo tudi nohte na nogah. Nohti bodo tako lepi in urejeni ter zaščiteni pred zunanjimi dejavniki (vodo, nečistočami). Lak lahko topijo le nekatera čistila, zato je ob gospodinjskih opravilih priporočljivo nošenje rokavic, ki ne bodo zaščitile le nohtov, ampak tudi kožo na rokah. In še glavno pravilo za tiste, ki se odločijo za permanentno lakiranje: ko se vam bo čez nekaj tednov na nohtu poznal narastek, si laka nikar na silo ne vlecite z nohta, saj boste s takšnim početjem najverjetneje odstranili keratinsko plast in s tem resno poškodovali noht, da si lep čas ne bo opomogel. »Permanentnih lakov tudi ni mogoče odstraniti z acetonom, ampak s posebnim odstranjevalcem, ki vsebuje hranilne dodatke. Ti preprečujejo izsušitev in obenem nohte negujejo,« nam je še povedala Natalija Antlej.

Gelni nohti zahtevajo izkušeno roko

Če permanentno lakirane nohte lahko opravimo sami doma, pa je za gelirane nohte potrebna izkušena roka. Gelirani nohti so oblika trajnega podaljševanja nohtov z gelom, kar je primerno za tiste, ki si želijo daljših nohtov, a ti nočejo zrasti bodisi zaradi pretirane lomljivosti bodisi zaradi grizenja nohtov. Ko boste vendarle imeli dolge nohte in povrhu še lepo nalakirane, vam jih bo gotovo škoda gristi. Sicer pa je pri tej tehniki zaradi več razlogov zelo pomembno, da svoje nohte zaupate pravemu strokovnjaku. Prvi je ta, da se pred samim geliranjem noht precej spili, s čimer se seveda nekoliko poškoduje. Izkušena manikerka bo poskrbela za čim manjšo škodo na nohtu. S prozornim gelom vam lahko nato podaljša noht na poljubno dolžino in v obliko, pri čemer je zelo pomembno, da se gel nanese v tanki plasti, saj bo le tako noht še vedno videti naravno. Pravilna in natančna izdelava gelnih nohtov je ključnega pomena, če ne želite, da se ti lomijo ali celo odstopijo. Naravni videz boste najlaže vzdrževali z redno korekturo (približno enkrat na mesec). Gelni nohti se po končanem podaljševanju prav tako nalakirajo s permanentnim lakom in od tu naprej vse poteka tako kot pri permanentnem lakiranju nohtov. S to razliko, da je gel pozneje nekoliko teže odstraniti oziroma si ga nikakor ne morete odstraniti sami. Da se gel loči od nohta, ga mora manikerka spiliti stran, pri čemer mora biti zelo pazljiva, da ostanejo naravni nohti nepoškodovani. V idealnem primeru bi morali nohti po odstranitvi gela videti celo bolje kot pred njegovim nanosom. Če ni tako, zamenjajte svojo manikerko!

Trdni akrilni nohti 

Tudi akrilni nohti so oblika podaljševanja nohtov, v tem primeru z akrilom, ki je še trdnejši od gela. Nohti, podaljšani z akrilom, veljajo za popolnoma odporne proti udarcem in lomljenju, a so največkrat videti manj naravni. Tako akrilno kot gelno urejanje nohtov lahko traja celo več kot dve uri, saj je pri delu potrebna natančnost. In čeprav bodo nohti dolgo časa urejeni, ob tem potrebujejo pravilno nego. Pri akrilnih nohtih je treba predvsem paziti, da se med akrilom in naravnim nohtom ne zaredijo patogene glive. Akrilni nohti zaradi tega razloga ne smejo biti predolgo izpostavljeni vodi, zato se med pomivanjem posode zaščitite z gumijastimi rokavicami, po prhanju ali kopanju pa si nohte vedno skrbno obrišite. Dober preventivni ukrep za zaščito naravnih nohtov je uporaba antibakterijskega mila pred spanjem. Sicer pa se mnenja in izkušnje žensk tako kot pri drugih tehnikah tudi pri akrilnih nohtih razlikujejo. Nekatere poročajo, da so imele po odstranitvi akrilne mase nohte lepše kot pred tem, druge pa, da so se jim ob odstranitvi akrila nohti močno poškodovali. Naj še enkrat poudarimo, da bo vaša izkušnja močno odvisna od strokovnosti in znanja izbrane manikerke.

Kaj pa barva in oblika?

Manikerka Natalija Antlej nam je razkrila, da so trenutno najbolj modni nohti, oblikovani koničasto in v obliki mandlja. Med barvami prevladujejo žive barve, odtenki rožnate, kraljevsko modra, mango, biserno bela, rumena in kot vedno rdeča v številnih različicah.

prejšnji članek
Z ingverjem nad potovalno slabost!
Zdravje
Z ingverjem nad potovalno slabost!
naslednji članek
5 idej za zajtrk
Zdravje
5 idej za zajtrk