stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako do bolj sijoče kože?

2. 4. 2017; 11.30
Avtor: Tina Osterman/Bodi zdrava
Koža
Koža je naš največji organ ter kazalec zdravja in dobrega počutja.

Za bolj sijočo kožo lahko največ naredimo z vsakodnevno nego. Za vas smo pripravili nekaj osnovnih, zlatih pravil za lepšo in bolj sijočo kožo, in sicer ne glede na tip kože.

Hrana, bogata z vitamini

Zdravje se vedno začne od znotraj navzven, torej pri naši prehrani. Zdrava dieta je za čisto in sijočo kožo bistvenega pomena, saj prebavne težave povzročajo tudi številne nepravilnosti in nevšečnosti na koži. Hrana za sijočo kožo naj bo skrbno izbrana, vsebuje naj naravna proteinska živila, kot so ribe, oreščki, žita, kot so ajda, rjavi riž in kvinoja, zelenjavo, kot so brokoli, paradižnik in rdeča pesa. Maščobne kisline omega-3 so odlične za zmanjševanje vnetij in vnetij kože, najdemo pa jih v oreščkih, lososu, soji itd. V svojo prehrano dodajte živila z veliko vitamina C, saj ima ta pomembno vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože. Jejte veliko zdrave hrane, uživajte predvsem veliko sadja in zelenjave, vaša koža pa bo s tem postala tudi bolj čvrsta in sijoča.

Pijte veliko vode

Kar petnajst odstotkov naše kože je sestavljeno iz vode. Pitje vode čisti telo, saj odpravlja toksine in umazanije iz telesa. S pitjem vode svoji koži učinkovito pomagamo, da se očisti vseh nečistoč in maščob. Brez vode naša koža hitro postane izsušena in starikava. Priporočljivo je, da popijemo vsaj dva litra vode na dan, že v enem tednu dosledne hidratacije pa bo naša koža postala bolj čista in sijoča. Pitje vode izboljšuje tudi imunski sistem in posledično revitalizacijo telesa in kože.

Ne dotikajte se obraza!

Zlasti na obrazu je koža izredno občutljiva. Četudi redno skrbite za čistočo, si roke pogosto umivate, so na njih številne bakterije. Pri pretiranem dotikanju obraza s prsti pa te nečistoče prek kože vstopajo v telo. Na koži se lahko posledično začnejo pojavljati številne nepravilnosti in nevšečnosti, kot so na primer mozolji. Bodite torej pazljivi, da se zaradi dolgčasa ne dotikate obraza, saj s tem po njem raznašate bacile in bakterije, ki škodujejo vaši koži in imunskemu sistemu.

Poskrbite za regeneracijo kože

Obraz si umivajte največ dvakrat na dan! Če si obraz umivate več kot dvakrat na dan, bo vaša koža hitro postala izsušena. Koža namreč ustvarja svoja naravna olja, da se obnavlja, neguje in zagotavlja brezhibno naravno lepoto. Priporočljivo je, da si obraz umivate s hladno vodo, saj s tem spodbudite krvni obtok in posledično poskrbite za obnovo celic, osvežitev in pomladitev. Topla voda namreč odpira pore, kar omogoči različnim bakterijam, da vstopijo v telo. Pri umivanju s hladno vodo obraz nežno masirajte s krožnimi gibi, vendar kože nikar ne drgnite, da je ne boste razdražili in poškodovali. Po čiščenju uporabite tonik, saj ta uravnava pH-vrednost kože, zagotavlja globoko čiščenje, zmanjšuje velikost odprtih por, koža pa bo z redno uporabo postala brezhibna, gladka in sijoča.

Ne pozabite na piling

Strokovnjaki poudarjajo, da je za sijočo kožo treba narediti tudi občasni piling. Pri negi kože se pogosto osredotočimo le na hidratacijo, čiščenje in toniziranje kože, vendar je izredno pomemben tudi piling. Piling namreč odstrani odmrle kožne celice in kožo pripravi na negovalne učinke. S pilingom se izboljšata videz in tekstura kože, izboljša se prekrvitev, saj celice dobijo več kisika, zmanjša se hiperpigmentacija, saj se pigmentni deli kože s pilingom odstranijo. Piling pomaga pri čiščenju zamašenih por in posledično prepreči izbruh mozoljev. S tem ko piling odpravlja nepravilnosti v strukturi, hkrati skrbi za gladko in brezhibno kožo. Za piling lahko uporabljate tudi različne naravne sestavine, kot so na primer ovseni kosmiči ali pomarančna lupina.

Razstrupite telo

Nepravilnosti na koži so pogosto posledica prevelike količine strupov v telesu. Za lepo kožo lahko odlično poskrbimo tudi tako, da se lotimo celovitega in učinkovitega razstrupljanja telesa. Naravni programi, kot so na primer razstrupljanje z glino ali sadne in zelenjavne razstrupljevalne diete, spodbudijo telo, da se očisti vseh strupov, ter posledično izboljšujejo delovanje jeter, ledvic in debelega črevesja. Ko se naše telo bolj učinkovito obnavlja in prečiščuje, tudi naša koža postaja bolj sijoča. Odločite se za razstrupljevalno kuro, ki vam najbolj ustreza, vsaj teden dni pa se izogibajte sladkorju in slanim prigrizkom. Izboljšal se bo vaš imunski sistem, vaša koža pa bo spet zasijala!

Znebite se stresa in se naspite

Če želimo imeti lepo in sijočo kožo, moramo okrepiti imunski sistem. Pomembno je, da poskrbimo za dovoljšno količino kakovostnega spanca, saj se med spanjem naša koža obnavlja. Med spanjem se naše telo znebi nekaterih strupov, posledica pa je bolj mladostna struktura kože. Največji sovražnik lepe kože je zagotovo stres, saj ruši naše notranje ravnovesje in posledično škoduje tudi koži. Za sproščanje si zato privoščite občasno kopel, meditirajte ali obiščite toplice. Koža je prepreka med nami in zunanjo okolico, zato z učinkovitim obvladovanjem stresnih dejavnikov skrbimo tudi za to, da se v njej odlično počutimo.

Redno telovadite

Redna telesna aktivnost je pomembna za zdravje in lepoto, hkrati pa učinkovito pomaga pri čiščenju kože. Različne telovadbe spodbudijo krvni pretok, povečajo kisik v kožnih celicah, kar tem pomaga pri zmanjšanju učinkov prostih radikalov in stresa. Telovadba je odličen način, kako kožo ohranjati mladostniško. Že pol ure telovadbe na dan pomaga odpravljati toksine iz telesa in zmanjševati stres. Če se želite znebiti mozoljev in kožnih nepravilnosti, se torej zavežite k redni telesni dejavnosti.

Za zdravo in lepo kožo

Hitrost staranja je le v 25 odstotkih pogojena z genetiko, glavni vpliv na kožno strukturo imajo življenjski slog in okoljski dejavniki. Glavni krivci za staranje kože so UV-žarki, nikotin, alkohol, onesnaževanje, neuravnovešena prehrana, stres in pomanjkanje spanca. Negovana koža in lep videz sta zagotovo prvi pogoj za dobro počutje. V svoji koži se moramo počutiti odlično. Sledite navedenim napotkom in kmalu boste opazili spremembe v svojem počutju in videzu. Vaša koža bo postala bolj mladostna, čvrsta in sijoča, pa tudi bolj odporna proti zunanjim dejavnikom.

prejšnji članek
Ga znate pripraviti sami doma?
Kulinarika
Ga znate pripraviti sami doma?
naslednji članek
Astrološko znamenje, s katerim je vaše razmerje obsojeno na propad!
Horoskop
Astrološko znamenje, s katerim je vaše razmerje obsojeno na propad!