mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Za nego kože, trepalnic in las izberite to olje!

8. 2. 2020; 01.00
Avtor: Mateja Bevk/Maja
trepalnice obrvi

foto: Profimedia

Močni lasje, dolge trepalnice in lepa koža so sanje vsake ženske. Z vsestranskim ricinusovim oljem lahko svoje sanje končno uresničite, saj je to darilo iz narave izjemen lepotni pripomoček.

Že Egipčani so poznali ricinusovo olje ter ga uporabljali kot zdravilo in gorivo za oljne svetilke. Stari Grki pa so ga cenili kot odvajalo in za nego kože.

Ricinusovo olje pridobivamo iz semen tropskega ricinusa (Ricinus communisa) ali tako imenovanega čudežnega drevesa, največ ga prihaja iz Indije, Brazilije in Kitajske. Semena vsebujejo toksično beljakovino ricin, v nasprotju s semeni pa je olje ricinusa nestrupeno.
Danes ga tako kot naši predniki uporabljamo v zdravilne namene (za notranje in zunanje tegobe), na primer pri zaprtju ali za boljše celjenje udarnin, vse bolj priljubljeno pa postaja tudi kot lepotno sredstvo.

Nega z ricinusovim oljem

Ricinusovo olje odlično prodira v medcelični prostor, zato ga s pridom uporabljamo za odpravljanje prhljaja, brazgotin, starostnih lis in hemoroidov. Lepotne hiše ga dodajajo tudi v kreme, šminke, maskare, briljantine za lase, negovalna sredstva za kožo in kopalna olja. Seveda pa je v čisti obliki še učinkovitejši.

Kako ga uporabiti doma?

Zelo pomembno je, da pred uporabo ricinusovega olja naredimo alergijski test, saj olje v nekaterih redkih primerih povzroči pordelost kože in vnetja. Nekaj kapljic ga nanesite na notranjo stran podlakti in počakajte na morebitno reakcijo. Če se koža nič ne vzdraži, lahko brez skrbi preizkusite ricinusovo olje na vse mogoče lepotne načine.

Za močne lase in zdravo lasišče

Ricinusovo olje spodbudi rast las, jih okrepi ter naredi bolj sijoče in mehke. Pomaga tudi pri srbečem lasišču in prhljaju.

Uporaba: Olje rahlo segrejte in ga vmasirajte v sveže umite in vlažne lase. Po masaži si ovijte glavo v toplo brisačo in pustite delovati vsaj dve uri. V ta namen je najbolje uporabiti staro brisačo, saj olje na tkanini pusti sledi. Po dveh urah si lase še enkrat (po potrebi tudi večkrat) temeljito umijte s šamponom.

Dolge trepalnice in sijoče obrvi

Če si želite dolgih in močnih trepalnic, uporabite ricinusovo olje, saj odebeli trepalnice in jim podari sijaj.
Uporaba: Brez alergijskega testa olja nikar ne nanašajte na predel okoli oči (nevarnost konjunktivitisa). Poskrbite tudi, da bodo trepalnice povsem brez ličil, šele zatem nanesite nanje čisto malo olja, najbolje z vatirano paličico ali s čisto krtačko od maskare. Odvečno olje popivnajte z brisačko, da ne pride v stik z očmi. Olje pustite na trepalnicah dve uri ali še bolje čez noč. Zjutraj s kosmom vate in pri zaprtih očeh olje odstranite s trepalnic, po potrebi uporabite tudi blago čistilno sredstvo.

Gladka in zdrava koža

Pri negi kože se ricinusovo olje odlično obnese, saj zlahka prodre globoko v kožo in jo v podkožju ščiti pred zunanjimi vplivi. Kožo zgladi, preskrbi z vlago in napne. Zelo učinkovit je tudi proti aknam, nečistočam in starostnim lisam. Poleg tega podpira elastičnost kože, celjenje brazgotin ter učinkuje proti bradavicam in poroženeli koži.

Uporaba: Ricinusovo olje zmešajte s poljubnim osnovnim oljem (mandljevim, olivnim, jojobinim), to je potrebno zato, ker samo ricinusovo olje iz por potegne loj in na dolgi rok izsuši kožo. Najboljše se je pri tem držati naslednjega recepta: bolj ko je koža mastna, večji delež v mešanici naj ima ricinusovo olje, ter bolj ko je koža suha, več naj bo osnovnega olja. Za začetek vam priporočamo razmerje 40 odstotkov ricinusovega in 60 odstotkov osnovnega olja.

Oljno mešanico nato 5 minut vtirajte v kožo. Brisačko navlažite z vročo vodo in jo položite na obraz. Ko se ohladi, z njo obrišite ostanke olja z obraza. Takšna oljna kura zmehča kožo, jo navlaži in nahrani. Lahko pa se zgodi, da se kožna slika na začetku tudi poslabša, saj olje povleče na plan nečistoče. Če se še po nekaj nanosih koža ne izboljša, preizkusite drugo osnovno olje. Takšno oljno nego lahko izvajate vsak dan, zadostuje pa že od dva- do trikrat na teden.

Preberite tudi, katero je najverjetneje najbolj zdravilno olje. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Eno jabolko na dan, kilogrami stran!
Zdravje
Eno jabolko na dan, kilogrami stran!
naslednji članek
Kaj se je zgodilo z zmagovalcem MasterChefa?
Resničnostni šovi
Kaj se je zgodilo z zmagovalcem MasterChefa?
#nasazenazenska
nasazenazenska