Vroče ta hip

Pozor, uporabljajo ga mnoge ženske, a je zelo strupen!

Tudi vi pogosto lakirate nohte?
Tudi vi pogosto lakirate nohte?
Profimedia

Lepota je lahko včasih tudi zelo škodljiva za naše zdravje …

Mnoge ženske obožujejo lepo urejene in lakirane nohte. A težava nastopi v mnogih lakih za nohte. Ti namreč pogosto vsebujejo zelo strupene kemikalije, ki pa ne prinašajo našemu zdravju prav nič koristnega. Če nohte lakirate nekajkrat letno, potem ne bo večje škode, če pa jih lakirate zelo pogosto, s tem tvegate, da se vam bo zdravje poslabšalo.

Laki za nohte v veliki večini vsebujejo škodljive kemikalije, te prehajajo v naše telo in ga zastrupljajo. Povzročijo lahko hude težave.

Najslabše sestavine lakov so:
Toluen – to je derivat benzena. Laku da sijaj in barvo. A ta kemikalija lahko resno ogrozi naše živčevje, povzroča neplodnost, glavobol, slabosti, vrtoglavico.

Formaldehid – ta podaljšuje lakom rok trajanja. Povzroča pa dermatitis, alergije, izzove lahko celo kemijske opekline. V najhujših primerih pa lahko povzroči celo nepravilno bitje srca in rakava obolenja.

Ftalati – skrbijo za lepši vonj laka. A negativno vplivajo na delovanje ščitnice, povzročajo ginekološke težave, celo bolezni dihalnih poti.

Raziskava, ki so jo opravili britanski strokovnjaki, pa je pokazale tudi, da lak za nohte lahko poruši hormonsko ravnovesje. Samo šest ur po nanosu laka na nohte, se pojavijo težave v ravnovesju hormonov. To pa, kot dobro vemo, lahko sproži kup bolezni.

Še posebej pa je zaskrbljujoče dejstvo, da zelo radi svoje nohte lakirajo tudi najstnice in male deklice.


Kaj lahko storimo?
Izbirajte takšne lake, ki ne vsebujejo teh strupenih kemikalij, ki smo jih našteli zgoraj. Na trgu so laki, ki imajo oznako 5-free in 3-free, to pomeni, da so brez določenih škodljivih kemikalij.

Zato preberite, iz česa je lak sestavljen, preden ga kupite. Zelo pomembno je, da ne vsebuje formaldehida, toluena, ftalata.