kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Vse za gladko kožo

13. 8. 2017; 09.00
Avtor: R. P.
Vse za gladko kožo
Metod, kako se znebiti črnih kocin, je res ogromno.Tokrat vam predstavljamo nekaj novih in nekaj takšnih, ki so jih izumili že faraoni in so danes manj poznane, a ravno tako učinkovite.

Alternativne metode odstranjevanja dlak 

Želja po odstranjevanju dlak s telesa je stara (skoraj) toliko kot človeštvo. Naj bo na obrazu, pod pazduhami, na rokah, nogah, bikini predelu ali kje drugje - koža naj bo gladka in sijoča, to je modna zapoved številka 1. Metod, kako se znebiti črnih kocin, je res ogromno. Najbolj razširjeno je britje z britvico, potem sta tu depilacija s kremo in voskom, neizogibna, vsaj pri puljenju obrvi, je tudi pinceta. Prav tako razširjena sta lasersko odstranjevanje dlak in uporaba električnih epilatorjev, ki dlako izpulijo s korenino vred. Tu pa se spisek možnih metod sploh še ne konča! Tokrat vam predstavljamo nekaj novih in nekaj takšnih, ki so jih izumili že faraoni in so danes manj poznane, a ravno tako učinkovite. 

Sladkorna depilacija


Depilacijo s sladkorno pasto so poznali že v starem Egiptu, uporabljala jo je sama Kleopatra, ki je po svoji lepoti in privlačnosti slovela daleč naokrog. Kasneje je ta metoda prešla v pozabo, zadnja leta pa je spet sila moderna. Poteka takole: sladko zmes kar s prsti nanesete na želeni predel v nasprotni smeri rasti dlak (te so lahko čisto kratke, dolge le od 2 do 5 mm), odstranite pa v smeri rasti dlak. Čeprav postopek morda traja nekoliko dlje od voskanja, je dosti manj boleč, rezultat, torej gladka koža, pa dolgotrajnejši - in to kjerkoli na telesu si želimo, tudi pod pazduhami, na preponah in intimnih predelih. Sčasoma dlačice postanejo mehkejše in redkejše. Že po 5 ali 6 ponovitvah depilacije boste opazili, da imate kar do 60 odstotkov manj dlak, po 12 mesecih redne depilacije pa so dlake že skoraj popolnoma izkoreninjene.
Recept za sladkorno pasto: zmešajte lonček belega kristalnega sladkorja, četrt lončka medu in 30 ml limoninega soka. Zmes za nekaj minut postavite v mikrovalovno pečico. Pred uporabo maso nekoliko ohladite, da ne bo prevroča. 

Elektroliza


Elektroliza je postopek za odstranjevanje dlak z električnim tokom, primeren tudi za svetle, tanke in puhaste dlake. Rezultat je dolgotrajen, saj kozmetičarka odstrani vsako dlako posebej. Z zelo tanko iglo prodre do lasne korenine in vanjo spusti električni tok, ki uniči korenino, saj folikel izgubi oskrbo s kisikom in krvjo. Postopek je dolgotrajen (za samo eno nogo bi namreč porabili več kot 50 ur) in dokaj drag, zato je primeren za odstranjevanje dlak na manjših predelih telesa, na primer na obrazu. Med samo elektrolizo načeloma ne čutite bolečin - seveda je to odvisno od posameznika - včasih je občutek tak, kot bi vas nekaj na hitro speklo. In še slabost: če je postopek opravljen nestrokovno, so na koži lahko vidne brazgotinice. 

Vaniqa


Vaniqa je krema, ki jo izključno na recept predpiše zdravnik in se uporablja za zmanjšanje in zdravljenje neželene ženske poraščenosti na obrazu. Vaniqa upočasni rast dlak z delovanjem na encim, ki je udeležen pri izgradnji dlak. Kremo je treba v tankem sloju nanesti dvakrat dnevno v vsaj osemurnih presledkih na čisto in suho kožo prizadetih predelov - teh zaradi boljše učinkovitosti ni priporočljivo umivati vsaj še 4 ure po nanosu. Izboljšanje stanja lahko pričakujete v 8 tednih, vendar je za vzdrževanje neporaščenosti potrebna stalna uporaba kreme. Če kremo nehate uporabljati, začnejo dlake rasti enako intenzivno kot prej. 

Nitkanje
Nitkanje je starodavna tehnika, ki izvira s Srednjega vzhoda, danes pa jo kljub številnim prednostim uporabljajo le redki. Lepotni strokovnjak (lahko pa tudi sami) vam s pomočjo bombažnega sukanca, ovitega okoli prstov, populi dlake, in sicer tako, da iz kože potegne vsako dlako posebej s korenino vred. Postopek se večinoma uporablja za oblikovanje obrvi (je hitrejše od puljenja s pinceto), na bradi in zgornji ustnici, lahko pa tudi drugod po telesu, na primer na rokah.
Nitkanje je ena najučinkovitejših in najcenejših metod odstranjevanja dlačic, ki pa zahteva nekoliko več izkušenj. Potrebujete približno 60 cm močnega bombažnega sukanca. Oba konca niti zvežite skupaj, da dobite sklenjen krog. Sukanec primite z obema rokama in ga desetkrat zasukajte okoli osi (da bo na sredini 10 navojev). Sedaj primite sukanec s prsti obeh rok; vozliček, ki se je naredil v sredini, lahko premikate v levo in desno, tako da enkrat razširite prste na eni in drugič na drugi roki. Najlažje je vaditi na nogi. 

Pripomoček s kristali
Še ena od novejših in manj poznanih metod odstranjevanja dlačic je uporaba aparata z nastavkom z blazinico z derma kristali. Ko aparat vključite in z njim drsite po koži (zavrti se do 550-krat v minuti), fini kristali spodbudijo lasne mešičke, da se odprejo, in hkrati odstranijo dlake. Med takšno »masažo« kristali poskrbijo tudi za luščenje suhe in luskaste kože.

prejšnji članek
Kava je odlično lepotilno sredstvo!
Moda&Lepota
Kava je odlično lepotilno sredstvo!
naslednji članek
Nekoč je bila seks bomba, nato pa ...
Svet slavnih
Nekoč je bila seks bomba, nato pa ...