pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Ko je vsaka dlaka odveč

26. 5. 2016; 04.30
Avtor: Mateja Bevk
legs-1031525_1280

foto: Pixabay

Vsi si želimo čim bujnejše grive na glavi, povsod drugod po telesu pa so, vsaj pri ženskah, dlake dokaj osovražene.

Odstranjujemo si jih na vse možne načine, največkrat z britvico, pinceto, voskom, depilacijsko kremo, zadnja leta pa je priljubljen tudi laser. Pred poletjem bo prej ali slej tudi vas zagrabilo, da bi naredili križ čez kocine, zato nekaj napotkov ne bo odveč.

Laser

Da bi že to poletje uživali v rezultatih, ki vam jih ponuja lasersko odstranjevanje dlak, je žal nemogoče. Kajti terapije z laserjem je treba izvajati pozimi, ko koža še ni posončena, namenjene pa so vsem, ki  si želite gladkih pazduh in nog za vse življenje.                    

ZA: Dermatovenerologinja mag. Metka Adamič iz Dermatološkega centra Parmova pojasnjuje, da z laserjem trajno odstranijo dlake na predelih, ki so bili prej poraščeni. »Ženske, ki prihajajo k nam v ambulanto, so zaradi pretirane poraščenosti zelo psihično prizadete. Že po prvi terapiji z laserjem, ko se pokaže sprememba, pa se jim tudi psihično počutje vidno izboljša.«

POMISLEK: Vendar mag. Adamičeva opozarja, da je treba biti pri odločanju med ponudniki laserske terapije zelo previden. Treba je preveriti, ali gre za pravi laser in za strokovnjaka, ki natančno pozna postopek.

Britje

Še vedno najbolj razširjena metoda odstranjevanja dlak je britje. Ne zahteva posebnega znanja, primerno je zlasti za podpazduhe in noge, manj pa za roke in obraz.

ZA: Zagotovo je britje najcenejša metoda in tudi najmanj boleča. Za gladko kožo potrebujete le kakovostno britvico (skupaj s peno, gelom) ali električni brivski aparat in že se lahko spopadete z dlakami po telesu.

POMISLEK: Slaba stran britja je vsekakor ta, da ima kratkotrajen učinek. Že po dnevu ali dveh ga je treba ponoviti. In tistih deset minut pod prho vsako jutro je lahko zelo zoprnih, ko je treba opraviti še s kocinami. Pogosto se tudi zgodi, da zgrešimo kakšen predel kože ali pa se ponesreči porežemo.

NASVET: Pred počitnicami se dlak odkrižajte s kakšno bolj dolgotrajno metodo oziroma si privoščite depilacijo v lepotnem salonu.  

Voskanje

Voskanje je dokaj trajna metoda odstranjevanja dlak (ker jih izpulimo s korenino vred, se pojavijo šele po štirih tednih), primerna zlasti za tiste z visokim pragom bolečine. Svetujemo tudi uporabo sredstev proti vraščanju dlak in razdraženosti kože.

ZA: V osnovi lahko z lističi toplega voska odstranimo dlake kjerkoli po telesu. Še najboljše je, če ta poseg na bolj kočljivih predelih (obraz, mednožje, hrbet …) prepustite strokovnjakom, sami pa se brez težav lotite nog.

POMISLEK: Postopek lahko boli, koža je po depilaciji razdražena, pordela, pojavijo se lahko tudi mehurčki, mozoljčki ali vraščene dlake.

Sladkorna depilacija

Sladkorna depilacija je precej podobna voskanju, vendar je manj boleča. Poleg tega ima daljšo zgodovino, saj je bila priljubljena že v času Kleopatre.

ZA: Za sladkorno depilacijo potrebujete sladkorno pasto, ki jo nanesete na kožo in odstranite v smeri rasti dlak. Ker se ne posuši tako hitro kot vosek, je že z malo paste možno hitro depilirati velike površine kože.

Recept: Za domačo sladkorno depilacijsko pasto potrebujete dve skodelici sladkorja, četrt skodelice vode in četrt skodelice limoninega soka. Masa je tako gosta, da jo lahko po nanosu preprosto potegnete s kože kot depilacijski trak. 

POMISLEK: Med depilacijo pogosto z enim potegom ne odstranimo vseh dlak, zato je treba postopek na posameznem predelu ponoviti večkrat. Pojavijo se lahko tudi podobni stranski učinki kot pri voskanju, to je razdražena, pordela koža.

Depilacijske kreme

Depilacijske kreme so kemični depilatorji, ki z aktivno sestavino raztopijo dlačice. Te nato z lopatico, strgalom ali gobico odstranite s površine kože. Depilacijske kreme lahko uporablja vsakdo, tudi nosečnice. Vsi pa morate upoštevati opozorila in navodila za uporabo. Priporočljivo je, da mladostniki, mlajši od 16 let, depilacijske kreme uporabljajo pod nadzorom odraslih.

ZA: Tudi če niste bili nikoli zelo uspešni v boju s kocinami, vam z depilacijsko kremo ne more spodleteti. Odstranjevanje dlak z njimi je preprosto, vedno uspe in je zanesljivo brez bolečin.

POMISLEK: Edina slaba stran depilacijskih krem je njihov vonj. Čeprav se vsi izdelovalci depilacijskih krem trudijo, da bi ga prikrili, vonj spominja na kemikalije. Mnogi imajo zaradi tega pomisleke, da bi si jih nanašali na kožo. Pa še to: kreme dlak ne odstranijo s korenino, zato je postopek treba že čez nekaj dni ponoviti. 

prejšnji članek
Najbolj slastne omake za krompir!
Njenih 5 minut
Najbolj slastne omake za krompir!
naslednji članek
Dejstva o siru, ki jih še niste vedeli
Njenih 5 minut
Dejstva o siru, ki jih še niste vedeli