stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Mlečna nega za svež in mladosten videz

4. 6. 2023; 03.00
Avtor: Tea Dečman
pinjenec

pinjenec foto: profimedia

Pinjenec je stranski proizvod pri proizvodnji masla iz smetane ter je zelo znan po tem, da vsebuje malo maščob, veliko lecitina in vitamine A, C, D, E, K ter kalcij, magnezij in kalij.

Pinjenec je prijetnega in osvežujočega okusa, vendar kljub visoki prehranski vrednosti marsikomu ne tekne. A uporabite ga vsaj za nego, saj si z njim lahko pomagate do lepe kože in las. Zelo je bogat z mlečno kislino, ki jo najdemo v številnih lepotilnih izdelkih in luščilih, s katerimi dermatologi mehčajo, svetlijo in čistijo kožo. Zaradi zelo kisle in trpke strukture ga uporabljajo tudi pri »brisanju« starostnih peg, sončnih peg in za mladostno kožo. Sami pa lahko uporabite naslednji recept za napeto polt: pinjenec nanesite na obraz in ga pustite učinkovati več ur. Sperite ga šele pred spanjem.

Odstranjevanje ličil

Če ste med tistimi, ki se bojijo na kožo nanašati preveč kemikalij, se zdrava in varna alternativa za čiščenje kože skriva v vašem hladilniku. Vato namočite v pinjenec in si temeljito očistite kožo. S pinjencem jo boste dodatno tudi navlažili, ne pozabite pa ga dobro splakniti s čisto vodo.

Razvajanje za roke

Naše roke vsak dan opravljajo težaško delo, zato jim vsaj občasno privoščite malo razvajanja, denimo lepotno kopel v pinjencu. Takšna nega regenerira kislinski zaščitni plašč kože in tudi zaceli drobne ranice. Zmešajte 200 mililitrov pinjenca in dve jedilni žlici olivnega olja. Vse skupaj segrejte nad vodno paro. V pripravljeno toplo kopel potopite roke in jih po petih minutah sperite s toplo vodo. Roke osušite in navlažite z bogato kremo.

Kopel zoper razdraženo kožo

V naši koži se za prevlado bojujeta dva nasprotnika: holesterin in lecitin. Če se v koži nakopiči preveč holesterina, potem je takšna polt nagnjena k več gubam in hitrejšemu staranju. Nasprotno je z lecitinom. Če ga je v koži več, to pomeni, da bo dlje časa mladostna in gladka. Pinjenec nam v koži napolni zaloge lecitina, le priložnost mu morate dati. Pripravite si naslednjo kopel: dva litra pinjenca zlijte v pripravljeno kopalno vodo in se namakajte od 15 do 20 minut. Na koncu se nič ne prhajte, ampak si samo oblecite kopalni plašč. Tako zaviti lezite pod odejo in počivajte vsaj pol ure.

prejšnji članek
Kaj vidite? To razkriva skrivnost vaše podzavesti
Zdravje
Kaj vidite? To razkriva skrivnost vaše podzavesti
naslednji članek
Scenska spektakla na odru Poletnega gledališča Križank!
Svet slavnih
Scenska spektakla na odru Poletnega gledališča Križank!