nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Obdarovanje hišnih ljubljenčkov?

21. 12. 2022; 04.00
Avtor: Patricija Fašalek
hišni-ljubljenček, darilo, boži-dimnik

Kako razveseliti hišnega ljubljenčka? foto: Pexels

Ne veste, kaj pokloniti prijateljici ali sorodniku za božično darilo, veste pa, da ima doma čudovitega štirinožnega prijateljčka? Res je, za lastnike hišnih ljubljenčkov je vedno varno kupiti darilo, ki bo kosmatinčkom prineslo veselje ali potrebno opremo za sprehode, dnevne norčije ali varnost. Toda tako, kot ljudje med odraščanjem preživljamo različne faze, tudi živali niso enoznačne, in številna darila, ki se na pogled zdijo očarljiva, so lahko za lastnika živali popolnoma neuporabna. Vendar govorimo o poznavanju značaja živali – dovolj je že, če imate osnovne podatke, ki vas bodo usmerili k pravemu nakupu.

Starost: Mladiček

Je pes ali mačka vašega obdarovanca v zgodnjih fazah življenja, stara do tri leta? To je čas norčij, otročarij, grizenja, norenja in spoznavanja sveta. Če govorimo o mladičih, ki štejejo komaj nekaj mesecev, so vedno dobrodošle igrače za žvečenje, saj obstaja velika verjetnost, da jim stalni zobje še rastejo. Nič manj pa ne bodo raznih žvečilk, bikovk ali gumijastih pripomočkov za grizenje veseli preostali mlajši psi, ki jim lahko z žvečljivimi nadomestki preusmerimo pozornost od grizenja kavča. Povsem normalno je, da mlade živali veliko grizejo – s tem porabljajo odvečno energijo, se igrajo in izživljajo svoje nagone. Za mirne in nežne kužke pridejo v poštev tudi plišaste igrače, za mačke pa razne žogice z zvončki in peresi.

Mačke bodo vesele podloge za praskanje. foto: Pexels

Starost: Odrasel pes/mačka

Če niste prepričani, koliko energije ima pes, obstajajo generične igrače, ki jih bo vzljubil skoraj vsak. Obroč za igre vlečenja, žogice z luknjico za priboljške ali igrače za miselne igre pse mentalno zaposlijo, s tem pa porabljajo odvečno energijo in ostajajo v dobri formi; obenem so (skupaj s fizično aktivnostjo) zapolnjene njihove potrebe, ki jih veliko lastnikov zanemarja. Mačke bodo vedno vesele podloge za praskanje, da pa bo veselje res pristno, lahko darilu dodate še mačjo meto, ki se poprši po novi podlogi, da mačko pritegne. Nikar ne kupujte poceni plastičnih igrač, ki jih lahko žival uniči in nevarne delčke pri tem pogoltne.

Starost: Senior

Starejši kužki in mucke so prerasli obdobje igre, zato bodo vaše igrače najverjetneje pristale v smeteh. Namesto žogic in piskajočih reči jim raje kupite udobno blazino, ki bo podprla njihove stare kosti, ali pa lepo ovratnico, povodec, morda odejo za zimske dni ali lučko za ovratnico, ki gori v temi. Ker so starejši želodčki še toliko občutljivejši, ne kupujte hrane ali priboljškov, saj imajo seniorji po navadi že posebno veterinarsko hrano.

Kako razveseliti hišnega ljubljenčka? foto: Pexels

Velikost

Kadar je pes čistokrven, je po navadi precej preprosto ugotoviti, koliko je velik, še posebno če imate tudi podatek o spolu. Po drugi strani pa si je prodajalcu v trgovini za male živali po slikah težko predstavljati, kakšna velikost bo psu ali mački ustrezala, zato je za mešance ali neznačilne predstavnike pasme težko oceniti, katera ovratnice se bo prilegala. Če imate vsaj nekaj podatkov o živali, lahko pri obdarovanju s povodcem ali ovratnico poiščete tisti izdelek, ki je prilagodljiv glede oblike psa: tako na primer raje kupite ovratnico kot oprsnico, saj je večja verjetnost, da se oprsnica trupu ne bo tako lepo prilegala, kot se lahko ovratnica, ki ima več lukenj, da se prilagodi velikosti.

Hrana in priboljški

Za darilo hrana nikakor ni primerna, če govorimo o briketih, s katerimi se pes ali mačka dnevno prehranjuje, saj je lahko menjava hrane zelo neprijeten postopek: pasji želodčki so občutljivi in pri vnosu druge hrane lahko pride do prebavnih motenj, mačke pa so znane po svoji izbirčnosti in utegnejo hrano, ki ni njihova najljubša, zavrniti. Priboljški so druga zgodba: če ste prepričani, da žival nima nobenih alergij, lahko izbirate med ogromno paleto priboljškov, ki jih bo živalca z veseljem pohrustala. Naravnejši ko je priboljšek, bolj bosta žival in lastnik zadovoljna, tako da pri nakupu ne glejte na težo vrečke, temveč na kakovost izdelka v njej. Veliko pasjih lastnikov se izogiba piščancu v hrani, saj pogosto povzroča alergične reakcije, zagotovo pa ne morete zgrešiti z dobrimi znamkami, ki vam jih lahko priporoči prodajalec v trgovini za male živali.

Koliko je star prijateljičin psiček? foto: Pexels

Športni psi

Veste, da sta pasja lastnica ali lastnik in pes zelo aktivna na svojih pohajkovanjih? Kdaj tudi skupaj tečeta ali hodita v hribe? Obstajajo pasovi generične velikosti, ki si jih lastnik zapne okoli pasu, nanj pa ima na vrvici pripetega psa za tek ali zgolj pohajanje. Pasje šole in posamezni ponudniki ponujajo tudi celo paleto športnih aktivnosti, ki jih lahko zakupite kot darilo: agiliti, mantrailing, hordanje ovc, hoopers in še številne drug so na voljo za navdušence nad ukvarjanjem s športom skupaj s psom.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.



prejšnji članek
Miha Deželak: Bistvo je, da jim vliješ neko upanje, da niso sami
Svet slavnih
Miha Deželak: Bistvo je, da jim vliješ neko upanje, da niso sami
naslednji članek
Božični posladek: Čokoladne zvezdice
Kulinarika
Božični posladek: Čokoladne zvezdice