zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kumare topijo kilograme in lepšajo

30. 7. 2016; 08.00
Avtor: sr
kumare lepe

V Sloveniji kumare zavzemajo važno mesto v prehrani kot sezonska sveža povrtnina in tudi kot zimska vložena solata. foto: dreamstime

Hrana, ki bi vsebovala manj kalorij, kot jih imajo zelene lepotice z naših vrtov - kumare, preprosto ne obstaja, saj vsebuje 100 gramov kumar pičlih 14 kilokalorij.

Z vodo bogate kumare pa so tudi izvrstno živilo za solate! Zeleni plodovi vsebujejo veliko vode, za vzorček kalorij in nekaj biološko aktivnih snovi, ki pričarajo lepoto. Kumare nas zdravijo in polepšajo.

Zdravilne učinkovine

Najpomembnejša sestavina kumar je erepsin, encim, ki cepi beljakovine in uničuje bakterije in gliste v črevesju, hkrati pa čisti črevo. K zdravilnosti mnogo prispeva tudi velika količina vode, kumare je vsebujejo kar 95 odstotkov. Učinkovine v njej so raztopljene v fiziološko najprimernejši obliki. Zadrževanje kumar v želodcu je zelo kratkotrajno, tako da se kmalu znajdejo v črevesju oziroma črevesni sluznici, kjer:

– izboljšajo izkoristek beljakovin;

– čistijo črevesje, delujejo odvajalno in razstrupljajo;

– zmanjšujejo telesno težo;

– lajšajo ledvične težave in težave z mehurjem;

– krepijo imunski sistem in sluznice;

– okrepijo vezivna tkiva;

– lepšajo lase in kožo;

– olajšajo težave z očmi;

– pomagajo pri sončnih opeklinah.

Pitje kumaričnega soka pomaga tudi pri oteklinah na rokah ali nogah.

Nakupovanje in shranjevanje

V Sloveniji pridelane kumare lahko kupimo od marca do decembra, uvožene pa skozi vse leto. Izbirate lahko med delikatesnimi kumaricami, kumaricami za vlaganje in sladkornimi kumaricami, najbolje so, kajpak, sveže. Bolj ko so kumare grenke, večji je njihov zdravilni učinek, saj grenke snovi še bolj čistijo črevesje. V glavnem so kumare, pridelane na vrtu, bolj kisle od tistih iz rastlinjakov. Kumare ostanejo v hladilniku sveže tja do tri tedne.

Manj znano dejstvo o navadni kumari

Izvira iz vzhodnega dela Indije in je bila pomemben del prehrane že v antiki. Kot vse jagode sprosti svoja semena šele, ko zgnije meso.

Priprava

Kumare temeljito operemo, tako bomo nepoškodovano lupino lahko pojedli skupaj z mesom. Če lupine ne marate, boste kumare najlažje olupili od konca, kjer je bil cvet, proti peclju. Starejšim kumaram lahko odstranimo preveč kisla semena. Kumarično solato ponudimo takoj, kajti osoljene kumare zelo hitro spustijo vodo.

Zelenjavo dobro prežvečimo, sicer bomo imeli prebavne težave. Pri občutljivih ljudeh lahko povzročijo neprijetno napenjanje. Kdor trpi za driskami ali redkim blatom, naj poje le kakšno kumaro na dan.

Kumare in vitkost

Kumarična juha foto: dreamstime

Enkrat na dan pojejmo kumarično solato, v vmesnem obroku pa zaužijmo surovo kumaro. Kumarične rezine z malo soli in puste skute so izvrstna podlaga rezini kruha. Že po petih dneh se bomo počutili prijetno lažji.

Zelo dobra izbira za hujšanje in čiščenje je tudi pitje kumaričnega soka, najbolje na tešče. Jedilnim kumaram samo odrežemo konce in jih damo v sokovnik kot vsako drugo sadje. Okus napitka spominja na lubenico, le manj sladek je. Za bolj zahtevne brbončice lahko dodamo tudi ščepec svežega ali posušenega koprca.

Kumare in kozmetika

S polaganjem hladno-vlažilnih rezin na veke poskrbi kumara za lepoto s koncentracijami raztopin, ki navlažijo celice povrhnjice in vnesejo vanjo številne zdravilne snovi. 

prejšnji članek
2Cellos: Stjepan Hauser o zakonu
Svet slavnih
2Cellos: Stjepan Hauser o zakonu
naslednji članek
Znani slovenski igralec to počne kar na domačem vrtu!
Svet slavnih
Znani slovenski igralec to počne kar na domačem vrtu!