nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Gube na čelu? Preteklost!

10. 3. 2018; 02.00
Avtor: Revija Maja
obraz, nega, gube

Laneno seme gladi gubice na obrazu in pomlajuje kožo. foto: Profimedia

Masaža, olivno olje in pričeska s frufrujem.

Gube na čelu ima vsak, le da so pri nekaterih močneje izražene in bolj moteče. Lahko se pojavijo že pri 18 ali 20 letih, večinoma pa okoli 30. leta starosti. Z njimi se je težko sprijazniti, slabo vplivajo na samozavest, zato seveda mrzlično iščemo rešitve, ki bi jih pomagale zradirati. Kaj so lepotni strokovnjaki doslej odkrili kot učinkovito? Možnosti je več, od masaže do botoksa. Kaj pa vam najbolj ustreza?

Gube so znak, da ste preživeli že nekaj desetletij in ob tem dnevno izkazovali tudi čustva. Vzroki za nastanek gub so različni, k njihovemu tvorjenju največ prispeva zmanjšana elastičnost kože ter z leti upadanje kolagena, ki je podpornik kože z njene notranje strani. Tudi ponavljajoči se premiki mišic na čelu oziroma mimika poglabljajo gube, tako na čelu kot okoli nosu, oči in ust. Dokler so te skoraj nevidne, se ne obremenjujte preveč in ne delajte panike. Šele ko se soočite s pravimi, globokimi gubami, je čas za resno ukrepanje. Lotite se jih lahko na več načinov.

1. Masaža
Najprej lahko poskusite z nežno masažo. Nanesite na čelo malo seruma s pomlajevalnim učinkom in ga s konicami prstov vtapkajte v kožo. Tudi glajenje kože koristi, vendar ne smete preveč pritiskati in kože vleči na stran. S takšno masažo spodbudite prekrvitev, regeneracijo kože in povečate njeno elastičnost.

2. Mišični trening


Trenirajte mišice na predelu oči in čela. S kazalci pritisnite na kožo pod obrvmi in jo narahlo potisnite navzdol. Potem poskusite čelo nagubati. To okrepi čelne mišice, ne da bi ob tem gubali kožo.
Še dve vaji:
Prste obeh rok položite na čelo tako, da se sredinca dotikata. Rahlo pritiskajte navzdol.
Dlani imejte na čelu tako kot pri prejšnji vaji. Zdaj obrvi potisnite navzgor in zadržite položaj za 6 sekund. Sprostite. Prsti z nežnim pritiskom poskrbijo, da se med premikanjem kože ne tvorijo gube.

3. Kreme in serumi
Seveda ne bo šlo brez primerne nege. To pomeni, da uporabljajte izdelke s pomlajevalnim učinkom, na primer s sestavinami, kot so hialuronska kislina, retinol ali kolagen. Pomembno je, da koži zagotavljate tudi dovolj vlage, saj ravno ta iz notranje strani napne povrhnjico. Kremo proti gubam lahko nanašate vsakodnevno.

4. Življenjski slog
Zgolj s kremami ne boste dosegli čudežev pri glajenju čela. Da se boste kar najdlje veselili gladke in zdrave kože, je potreben tudi zdrav življenjski slog s kakovostno prehrano (z vitamini in antioksidanti iz sadja in zelenjave), veliko spanja, nič stresa, cigaret in alkohola. Posebej pomembna je tudi zaščita pred UV-žarki, kajti sonce je eden največjih razlogov za prezgodnje staranje kože.

5. Olivno olje in parne kopali


Olivno olje in parne kopeli so pravi ubijalec gub. Najprej si privoščite kopel, ki ste ji dodali žajbelj, kamilico, lipove liste. Zatem pa na očiščeno in suho kožo čela nanesite majhno količino olivnega olja in ga nežno vmasirajte. Ker je poln vitamina E, bo kožo nahranil, zgladil in v njej zadržal vlago.

6. Ličenje
Vsak dan znova lahko gube na čelu skrijete tudi pod ličila, zlasti pod korektor. Ta gube optično zapolni in pomaga koži, da je videti bolj enakomerna. Vendar pozor: za zaključek ne uporabljajte pudra. Ta se namreč zaje v gube in jih naredi še bolj vidne, kot so v resnici.

7. Pričeska s frufrujem


Če se vam ne ljubi ukvarjati s kremami, masažo in podobnim, lahko gube elegantno skrijete pod lase. Postrizite se na paža s frufrujem. Za vsako obliko obraza obstaja prava paževska pričeska, morda vam ustreza takšna z dolžino las do brade ali do ramen. Izbira je vaša.

8. Botoks, lifting in mikrodermabrazija
Če so gube zelo trdovratne, lahko čelo »polikate« z botoksom pri lepotnem kirurgu. Injekcija tega polnila stane od 200 do 250 evrov, poseg pa se opravi ambulantno v 10 minutah. Lepotne klinike ponujajo tudi lifting kože na čelu, mikrodermabrazijo, polnila s hialuronsko kislino in podobno. V zadnjem času so priljubljeni tudi laserski posegi, ki gube »zradirajo« z laserskimi žarki. V vsakem primeru se najprej posvetujte z dermatologom oziroma strokovnjakom, kaj bi bilo za vas najboljše in kakšna so tveganja pri teh posegih.

prejšnji članek
Super živilo, ki je osvojilo tudi Slovence
Kulinarika
Super živilo, ki je osvojilo tudi Slovence
naslednji članek
Salome končno razkrila, kaj se je dogajalo
Svet slavnih
Salome končno razkrila, kaj se je dogajalo
#nasazenazenska
nasazenazenska