Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Koristni nasveti, kako na naraven način omiliti gube na čelu

12. 9. 2023; 04.00
Avtor: M. D. / revija Bodi zdrava
shutterstock_41563432

Gube so del staranja in nihče jim ne more uiti. foto: Shutterstock

Tako kot drugi deli obraza tudi čelo ni odporno proti nastanku gub. Gube preprosto spadajo k staranju in nihče jim ne more uiti. Lahko pa s pravimi prijemi omilimo njihov prezgodnji nastanek in jih celo nekoliko zabrišemo. Tudi brez botoksa.

Dve vrsti gub na čelu

Nekateri dejavniki sicer lahko spodbujajo, zmanjšujejo ali preprečujejo nastanek gub na čelu, na splošno pa velja, da je z leti naša koža čedalje manj elastična, kar velja tudi za predel čela. Naravni proces staranja kože lahko le upočasnimo, ne moremo pa ga zaustaviti. In tega si konec koncev niti ne želimo: gube na čelu so namreč posledica naše vsakodnevne obrazne mimike in odražajo naše življenjske izkušnje.

Pri ljudeh, ki se veliko smejijo ali mrščijo, se navadno pojavijo vodoravne gube na čelu. Po drugi strani pa imajo ljudje, ki so pogosto jezni ali pa se močno osredotočajo, gube na čelu, ki potekajo navpično med nosom in obrvmi. Če obrazne mimike ne spremenimo, se te gube z leti poglabljajo.

Nega proti gubam na čelu

Hitrejše staranje kože seveda povzročajo tudi drugi dejavniki, kot so uživanje cigaret ali alkohola, neuporaba zaščite pred sončnimi žarki, nezadostna nega kože ter nezdrava prehrana ali premalo spanja. Toda če želite preprečiti nastanek gub na čelu, vam ni treba takoj poseči po botoksu, kar je v današnjem času (pre)pogosta praksa.
Obstaja namreč veliko različnih izdelkov za nego kože, ki preprečujejo njihov nastanek in jih tudi vidno zmanjšajo. Bodite pozorni le na prave sestavine v njih.

Kaj naj bo torej v izdelku, ki »briše« moteče gube?

*Hialuronska kislina

Kreme proti gubam na čelu ali drugim gubam navadno vsebujejo aktivno sestavino hialuronsko kislino – naravno sestavino našega vezivnega tkiva. Hialuronska kislina se v telesu ponovno razgradi, zato je treba vse kreme na kožo nanašati redno, saj lahko le tako trajno preprečimo ali zmanjšamo gube na čelu. Enako velja za postopke z botoksom.

*Vitamin A in retinol

Vlažilne kreme, fluidi ali serumi poleg hialuronske kisline vsebujejo tudi druge aktivne sestavine, kot sta vitamin A in retinol (ta učinkuje kot vitamin A), ki negujeta kožo na čelu, jo naredita bolj elastično in poskrbita, da je prožnejša. Tudi tako imenovane blazinice za čelo ali obliži proti gubam na čelu, ki vsebujejo ustrezne aktivne sestavine, lahko vidno zmanjšajo gube na čelu.

* Obvezna zaščita pred soncem
Ta zaščita ni pomembna le za preprečevanje nastanka gub na čelu, temveč tudi za preprečevanje prezgodnjega staranja kože. Izpostavljenost soncu škoduje koži, zlasti ko UV-žarki prodrejo globoko v podkožje in tam povzročijo poškodbe: obnova celic se upočasni, koža pa se izsuši. Posledica so globoke gube, pigmentacija ali starostne pege. Če kože ne zaščitite pred soncem, znatno povečate tveganje za nastanek kožnega raka. Številne kreme, fluidi, serumi itd. že vsebujejo zaščito pred soncem, ki bi morala biti ne glede na letni čas del vsakodnevne nege kože.. Tako posledično preprečimo tudi nastanek gub na čelu.

*Piling za enakomeren ten kože

Učinkovito sredstvo za lepo in svežo polt je tako imenovani piling s salicilno kislino (BHA). Gre za kemični piling, ki obnovi površino kože, odstrani odmrle kožne celice in tako spodbudi obnovo celic. Z njim pa je mogoče tudi zmanjšati gube na čelu. Kemični piling prodre globoko v pore in lahko poenoti videz kože, prav tako pa po potrebi zmanjša nečistoče na koži. Tisti, ki odmrlih kožnih celic ne odstranjujejo redno, med drugim tudi tvegajo, da izdelki za boj proti gubam na čelu ne morejo najbolje prodreti v kožo in posledično učinkovati.

BZ-NAMIG: Mehanski pilingi prav tako odstranjujejo odmrle kožne celice, vendar je kemični piling pogosto blažji, saj se kožne celice ne odstranijo zaradi drgnjenja, temveč zaradi kemične reakcije. Predlagamo, da se pogovorite s strokovnjakom, katera vrsta pilinga je najboljša za vaš tip kože.



Kaj je še priporočljivo v boju proti gubam?
*Masaža obraza

Tisti, ki se radi mrščijo ali dolgo in zelo zbrano sedijo pred zaslonom, lahko naredijo nekaj dobrega za svoj obraz in povsem mimogrede zmanjšajo gube na čelu, in sicer s hladilnim valjčkom za masažo obraza, na primer s kamnom iz žada ali roževca, ki masira obraz in tako spodbuja krvni obtok. Obraz pa si seveda lahko zmasirate tudi z rokami. Za zmanjšanje gub na čelu je pomembno, da občutljivo kožo obraza masirate nežno, po masaži pa na kožo obraza nanesite kremo ali olje za obraz.

* Bodite pozorni na položaj spanca
Domnevno je tudi položaj med spanjem zelo pomemben dejavnik pri nastanku gub. Z ustreznim položajem spanca lahko preprečimo ne le gube na čelu, temveč tudi gube na preostalem delu obraza, dekolteju ali rokah – vsaj tako velja v teoriji. Če na primer ležite na boku ali trebuhu, je obraz izpostavljen dodatnemu pritisku, kar lahko spodbudi nastanek gub. Če po drugi strani ležite na hrbtu, se izogibate pritisku na obraz in tako med drugim po teoriji preprečujete intenzivno nastajanje gub na čelu. Obstajajo celo vzglavniki za spanje na hrbtu z vgrajeno spominsko peno, ki so posebej zasnovani za podporo položaju na hrbtu. Zakaj torej ne bi nastanka gub poskušali preprečiti kar med spanjem?

*Zavestno sproščanje

Kdor je pogosto pod stresom, je zlahka razdražljiv ali se mora vsak dan dolgo časa intenzivno osredotočati, bi moral v svoj vsakdan vključiti zavestno sproščanje obraza. Med stresom se obrazne mišice nezavedno napenjajo, kar obremenjuje oči, čeljust in tudi čelo. Poleg nežne masaže lahko izvajate vaje obrazne joge ali si zavestno vzamete odmor za počitek. Zaprite oči, umirite svoje misli in občutke, globoko vdihnite, sprostite čelo in čeljust ter spustite ramena. Če sprostite obraz, lahko tudi zmanjšate gube na čelu.

Vaja za treniranje mišic čela: Položite dva prsta vodoravno na čelo, nežno pritisnite, obrvi močno povlecite navzgor in držite približno deset sekund. Prsta morata poskrbeti, da med tem gibom ne nastanejo gube na čelu, sicer boste dosegli nasprotni učinek.

Domači pripravki proti gubam na čelu

V nego kože lahko vključimo tudi domače pripravke.

1. Aloe vera lahko prepreči poškodbe celic in podpira regeneracijo kože. Gel pustite na koži učinkovati približno od deset do petnajst minut in ga nato sperite.

2. Mandlji naj bi upočasnili proces staranja in zmanjšali gube na čelu. Mandlje preprosto zmešajte z mlekom in medom ter jih na kožo nanesite kot masko.

3. Kokosovo olje vlaži in mehča kožo, poleg tega pa ima tudi antioksidativni učinek.

4. Tudi arganovo olje naj bi zmanjšalo gube na čelu, saj je dragocen vir vitamina E ter vsebuje pomembne maščobne kisline in antioksidante.

5. Limonov sok spodbuja luščenje kože in njeno regeneracijo. Gube na čelu lahko tako v nekaterih okoliščinah preprečimo. Limonov sok na kožo nanašajte redko, najbolje pa kot masko z jajčnim rumenjakom ter mandljevim in kokosovim oljem, da preprečite izsušitev kože.

6. Skuta spodbuja obnovo celic in krepi zaščitni kislinski plašč kože.

7. Ricinusovo olje koži podari več prožnosti in naj bi prav tako delovalo proti gubam na čelu.

8. Med v čisti obliki ali kot sestavni del maske lahko koži zagotovi veliko količino vlage in spodbudi rast celic.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Da ne boste zaman čakali na Kmetijo
Resničnostni šovi
Da ne boste zaman čakali na Kmetijo
naslednji članek
Pelinov čaj zelo zdrav, vedeti pa morate tole
Zdravje
Pelinov čaj zelo zdrav, vedeti pa morate tole