Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako se jih rešiti nepravilnosti na koži?

12. 12. 2023; 04.00
Avtor: Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
koža, mozolji, stres

Se srečujete s problemi s kožo? foto: Shutterstock

Izraz nepravilnosti na koži zajema vse »napake« na povrhnjici, kot so pigmentni madeži, občutljiva koža, mozolji. Čeprav vaš tip kože določa genetika, na njeno stanje vplivajo številni dejavniki, ki lahko povzročajo neželene nepravilnosti. Dobro je, da dejavnike poznamo in se zavedamo njihovih vplivov, saj jih samo tako lahko nadziramo in kožo ohranjamo v ravnovesju.

HIPERPIGMENTACIJA

Neljube pigmentne nepravilnosti na koži so ena izmed najbolj razširjenih problematik, ki se pojavlja pri vseh tipih kože in v vseh starostnih obdobjih. Na nekaterih predelih je koža močneje obarvana, temneje obarvani madeži pa se lahko pojavijo kot posledica izpostavitve UV-sevanju, hormonskega neravnovesja (tudi nosečnosti), nepravilne nege, mehaničnega draženja … Vsekakor je največji dejavnik za nastanek hiperpigmentacij vpliv ultravijoličnih žarkov na kožo ali, bolje rečeno, neuporaba UV-zaščite. Če imamo dobro UV-zaščito, se izognemo številnim težavam, ki se pridružujejo procesu staranja kože (UV-inducirana razgradnja kolagena, nastanek eritema, hiperpigmentacij).

RAZŠIRJENE PORE

Razširjene pore se pojavljajo v vseh starostnih obdobjih in se s starostjo po navadi povečujejo. Pridružujejo se lahko mastni in/ali aknasti koži, pogosto pa se pojavijo tudi s starostjo zaradi zmanjšane elastičnosti kože. Vidne so kot razširjena izvodila dlačnih foliklov in lahko so zamašene ali ne. Kožni relief, ki je posledica razširjenih por, je pogosto moteč, saj ustvari videz negladke kože. Izberite izdelke, s katerimi boste pore očistili, s čimer bodo tudi videti manjše.

PROBLEMATIČNA KOŽA

Poznavalci nege kože verjetno že veste, da so nepravilnosti tudi posledica zamašenih por. Te največkrat povzročajo sebum in naravna olja, ki jih izloča koža. Kadar se združijo še z nečistočami, bakterijami, znojem in odmrlimi kožnimi celicami, se pore zamašijo in zaustavijo pretok sebuma, kar vodi v nastanek bakterijske tvorbe, in telo se odzove z vnetjem. Zato je izrednega pomena, da dnevne nečistoče redno in ustrezno čistimo.

OBČUTLJIVA KOŽA IN RDEČICA

Občutljiva koža je posledica poškodbe bariere, saj postane koža preobčutljiva za zunanje dejavnike in kozmetične izdelke. Večino ljudi s to problematiko pogosto mučijo neprijetni občutki na koži in nimajo nujno znakov vnetja. Ti neprijetni simptomi se najpogosteje pojavijo na licih ali okrog ustnic. Značilni so občutki zbadanja in srbenja ali celo neprijeten pekoč občutek po uporabi kozmetičnih izdelkov ter neprijetni občutki na koži ob izpostavitvi mrazu, vetru, vročini in soncu. Občutljiva koža lahko reagira na vse kozmetične izdelke, najpogosteje pa se to zgodi ob uporabi alkohola (toniki), vitamina C in kislin. Tudi tu velja, da je treba najprej poskrbeti za zdravo epidermalno bariero oziroma celotno nego.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Presenečeni? Tako zelo Tina Gaber zanima Slovence
Svet slavnih
Presenečeni? Tako zelo Tina Gaber zanima Slovence
naslednji članek
10 vprašanj, ki bodo spremenila vaše življenje
Zdravje
10 vprašanj, ki bodo spremenila vaše življenje