nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Domen Valič se poglablja v lastnosti, ki nam niso v ponos

25. 4. 2023; 05.00
Avtor: K.M.
34_4pot_v160

Domen Valič foto: Promocijski material

Domen Valič odkriva vidike človeške narave, ki jih pri sebi ne izpostavljamo z največjim ponosom.

Domen Valič se na gledališke odre vrača z epsko igro Tonyja Kushnerja "Angeli v Ameriki", ki je vrhunska mojstrovina ameriškega gledališča, v kateri bomo kmalu lahko uživali tudi pri nas. Drama, ki bo premiero doživela 3. maja v Mini teatru, uprizarja ameriško družbo v Reaganovih letih, v kateri se prepletajo intimne zgodbe in politični dogodki, realizem in fantastičnost, pri čemer sledi temačni zgodbi o epidemiji aidsa. Ta bolezen je leta 1986 končala življenje Roya Cohna, brezobzirnega odvetnika, ki je bil McCarthyjev učenec, homofob, rasist, "nasilnež, strahopetec in žrtev", kot je opisano na Washingtonovi AIDS spominski odeji. Kushner ga postavi kot enega od triindvajsetih likov, ki jih igra osem igralcev, v svoji gejevski fantaziji na nacionalne teme, razdeljeni na dva dela: Tisočletje se bliža in Perestrojka.

Režira jo znameniti Ivica Buljan, soustanovitelj Mini teatra v Ljubljani in Festivala svetovnega gledališča v Zagrebu in z dramo nadaljuje z raziskovanjem odmevov preteklosti v gledališču, ki se je začela s predstavama Vsi ptice po besedilu Wajdija Moawada in Turingov stroj Benoita Solèsa. Domen Valič bo v igri uprizoril lik Louisa Ironsona, o tem pa je povedal: »Gre za izjemno razvejano in kompleksno besedilo, ki od nas zahteva, da k delu pristopamo rahločutno, odprti za razumevanje raznih človeških odločitev, strahov, kapric in omejitev. Sam se trenutno najbolj poglabljam v lastnosti svojega lika, ki nam načeloma niso v ponos. V sebičnost, strah, narcisoidnost, v iskanje sreče brez sposobnosti za kakršnokoli samorefleksijo. Spoznavam kaj se zgodi, ko v iskanju "popolne sreče" konstantno izbiraš lažjo pot, a se neizogibne posledice napačnih odločitev, potem vseeno zrušijo nate. Kako samodestruktivni smo lahko ljudje zaradi strahu in kako inovativni smo, ko lažemo sami sebi.«

Poleg Domna v igri nastopajo tudi Robert Waltl, Barbara Vidovič, Timon Šturbej, Saša Pavlin Stošić, Nejc Cijan Garlatti ,Nina Violić in Petja Labović.

prejšnji članek
Nekateri v šolo, drugi že na počitnicah - zakaj razlika?
Zdravje
Nekateri v šolo, drugi že na počitnicah - zakaj razlika?
naslednji članek
Na kaj nakazujejo bolečine v ledvicah?
Zdravje
Na kaj nakazujejo bolečine v ledvicah?
#nasazenazenska
nasazenazenska