sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

robert fico
Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno začne z besedami

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Prevažanje muca v avtu

10. 5. 2016; 04.30
Avtor: Sofija/Zarja
maček1
Tiste mačke, ki se vozijo pogosto in na enak način, hitrost in ujetost v majhen ter premikajoči se prostor sprejemajo lažje.

Lepo pozdravljeni! S partnerjem imava eno leto starega muca, ki živi samo v hiši. Doslej je vedno hodil z nama tudi na dopust, a je bilo to redko in je vožnjo dobro prenašal. Sedaj se s partnerjem dogovarjava o stalnem najemu počitniškega stanovanja na morju, zato bodo obiski morja ob koncih tedna pogostejši. Vem, da muci ne marajo sprememb, zato me zanima, ali mu z dve uri in pol dolgo vožnjo na morje lahko škodiva? V avtu se vedno vozi v transporterju, kjer počiva na svoji odejici. Se pa včasih vprašava, kako bi bilo, če bi ga pustila, da si v avtu sam izbere mesto za poležavanje. Tega me je sicer strah zaradi varnosti, vseeno pa me zanima vaše mnenje o tem. Hvala za vaše namige in lep pozdrav!

Andreja C.

Tiste mačke, ki se vozijo pogosto in na enak način, hitrost in ujetost v majhen ter premikajoči se prostor sprejemajo lažje od tistih, ki jih skrbniki prevažajo le nekajkrat na leto. Med vožnjo mačke ne počivajo, ker bi jim bilo prijetno, temveč zaradi težav z ravnotežjem in zaradi tresljajev, ki jih utrudijo. Kadar lahko vožnjo spremljajo, jim povzroča največ težav sprejemanje hitrosti, razumevanje početja vozil v nasprotni smeri vožnje in opuščanje napadov nedostopnega plena, kot so ptiči na pločniku. Gre za plenilce, ki pred napadom avta, kakor razumejo proti njim vozeči avtomobil, bežijo. Med begom je zanje značilno, da si v nekem trenutku premislijo in avto napadejo, da bi ga odvrnili od sledenja, to pa je razlog, zakaj so trki za živali tako pogosto usodni. Zaradi varnosti vseh udeležencev v prometu bi bilo dobro, da se brez pomislekov držite pravilnika o prevozu živali, ki določa, da mora biti hišna žival v avtu zavarovana pred izpadom in pobegom tako, da je v boksu, za zaščitno mrežo v zadnjem delu avtomobila, na sedežih pa mora biti pripeta z varnostnim pasom. Kadar bo pripekalo, bi bilo dobro, da si med vožnjo odmerite vsaj en počitek na prostem, kjer lahko muca v boksu posadite pod drevo, lahko pa ga privadite tudi na mačji povodec, s katerim se bo na postajališču lahko varno premikal.

Lajanje v avtu

Prosim vas za pomoč pri svoji psički, ki ima od vsega najraje vožnjo z avtomobilom. Med potjo gleda levo in desno, in to mi je všeč, grozno pa je, da ob tem tudi cvili in laja. Laja že ob vstopu v avto in na začetku vožnje, vedno je glasna tudi pred ciljem, vmes pa je zelo glasna, kadar vidi psa ali kadar čakava na zeleno luč. Njeno cviljenje in zavijanje bi še šlo, preprečila pa bi rada lajanje. Doma na ukaz utihne, v avtu pa me sploh ne uboga. Med vožnjo me njen ostri lajež vsakič tako preseneti, da poskočim. Vse skupaj je postalo nevarno, saj vožnje ne morem kontrolirati, zato sem se že začela izogibati vožnje na terenske sprehode, a jih obe zelo pogrešava. Imate kakšno humano rešitev za vzgojo moje psice v avtomobilu?

R. E.

Nestrpna psica vas v avtu ne uboga, ker ste po njeni oceni med vožnjo sicer zelo slabe volje, a vas ta hitro mine. Metode za preprečevanje lajanja v avtu temeljijo na tem, da psico presenečate vi, ne ona vas. Najprej – ne ukazujte ji s kričanjem. Z vašim glasnim in kratkim ukazovanjem, ki spominja na lajanje, jo podžigate, da lajata skupaj. Neznani zvoki ji bodo preusmerili pozornost, zato jo raje preglasite z radijskim zvokom ali ropotuljo v obliki plastične steklenice s kovanci, s katero, če imate možnost, nekajkrat potolcite po sovoznikovem sedežu. Lajanje lahko omilite tako, da bodo vaši cilji zanjo nepredvidljivi in da vožnje ne bodo vselej namenjene le njej. Taktizirajte pri izbiri ciljev – z avtom jo občasno odpeljite le do trgovine ali okoli uličnih vogalov. Nekajkrat jo posadite v parkiran avto, kjer naj z vami le sedi v tišini. Če v parkiranem avtu zalaja, bo morala takoj domov, to pa ji bo dalo vedeti, da lajež v avtu ni v njeno korist. Čeprav vam bo vzel nekaj časa, bo učinkovit tudi kratek sprehod pred vožnjo, saj vznemirjenje psice v avtu zaradi porabljene energije ne bo tako intenzivno. Pomembno je tudi, na kakšen način jo prevažate in kaj ji med vožnjo omogočate, zato razmislite o nabavi pasjega transportnega boksa. Ta mora biti na začetku prekrit s pregrinjalom, da psici onemogoči spremljanje vožnje, postopoma pa ga lahko pomikate na stran in na koncu umaknete.

prejšnji članek
Melania Trump razkrila kaj se dogaja v njeni spalnici!
Odnosi
Melania Trump razkrila kaj se dogaja v njeni spalnici!
naslednji članek
Katera sončna očala mi najbolj pristojijo?
Moda&Lepota
Katera sončna očala mi najbolj pristojijo?