zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Pa kaj, če se niste depilirale!

16. 6. 2016; 09.30
Avtor: tp
ženska, vijoličlna, lasje,
Ginekologi želijo slišati vse, kar vas skrbi, čeprav se tega morda sramujete oziroma se vam zdi nenavadno ali neumno.

Resda se številne ženske prav nič ne veselijo obiska pri ginekologu, a verjemite, da tudi vašemu zdravniku ni lahko.

Ginekologi so razkrili, s čim jih pacientke spravljajo ob pamet.

Kadar se opravičujete, ker se niste depilirali

Pregled pri ginekologu traja od 7 do 11 minut in verjemite, da v tem času vaš zdravnik ne razmišlja o tem, ali ste se depilirali ali ne. »Vsak dan se mi pacientke opravičujejo, ker se niso obrile,« pravi ginekologinja Maureen Mulvihill. »No, sama tega sploh ne opazim, prav tako ne poznam nobenega kolega, ki bi ga motila poraščenost. Dlake imamo vsi in so povsem naraven pojav

Kadar preložite pregled zaradi menstruacije

Vsi ginekologi se strinjajo, da vam zaradi menstruacije ni treba prestaviti pregleda. Nove tehnologije za test PAP omogočajo pridobivanje pravilnih rezultatov kljub menstruaciji, pojasnjuje doktorica Dana Jacoby. »Sodelovala sem pri ogromno porodih in videla veliko krvi. Ljubše mi je, če se pacientke držijo dogovorjenih datumov pregledov,« poudarja. To je še posebej pomembno, če močno krvavite in vas to skrbi, saj bo med krvavenjem ginekolog lažje ugotovil, kaj točno se dogaja. 

Kadar sami sebi postavite diagnozo

Seveda obstajajo zdravila brez recepta, s katerimi lahko odstranite glivice tam spodaj. »V času uporabe določenega zdravila nikar ne hodite na pregled. Za zdravljenje infekcije urinarnega trakta potrebujete antibiotike na recept. Ko jih začnete uživati, jih obvezno porabite do konca,« pravi Beth Battaglino, vodja neprofitnega združenja, ki se ukvarja z izobraževanjem žensk o zdravju.

Kadar ne poveste, katera zdravila uporabljate

Morda mislite, da zdravniku ni treba navesti vseh zdravil, ki jih uporabljate, ker pač ne vplivajo na pregled ali učinke kontracepcijskih tablet, po katere ste prišli. Motite se. Ginekolog mora vedeti za vsa zdravila, ki jih uživate, saj to lahko še kako vpliva na vaše zdravje.

Kadar molčite

Ginekologi zagotavljajo, da želijo slišati prav vse, kar vas muči. »Naša odgovornost in dolžnost je, da pacientkam pomagamo do prave odločitve. Morda se sramujete določenih težav, toda mi se z njimi srečujemo vsak dan,« zatrjuje ginekologinja Dana Jacoby. Zapomnite si, da zaradi sramežljivosti lahko ogrozite svoje življenje.

Kadar ne hodite redno na teste PAP

Strokovnjaki se strinjajo, da redni pregledi glede raka materničnega vratu rešujejo življenja. »Vsi poznamo pacientke, ki so predolgo odlašale s pregledom. Denimo, že izcedek neprijetnega vonja je lahko povod za sum na raka materničnega vratu,« pravi Battaglinova. 

prejšnji članek
Znana pevka bije težko bitko z boleznijo?
Zdravje
Znana pevka bije težko bitko z boleznijo?
naslednji članek
Nina že zjutraj jemlje dih!
Svet slavnih
Nina že zjutraj jemlje dih!
#nasazenazenska
nasazenazenska