profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Ne boste verjeli, kaj vam lahko prinese tantrična spolnost?

17. 4. 2017; 03.01
Avtor: Jana Oblak/Maja
par trava spolnost ljubezen

foto: Profimedia

Vam je že kdo povedal, da je vaša vagina najbolj misteriozna stvar na svetu in da so v njej refleksne točke vsega telesa?

S spolnostjo si lahko precej izboljšate življenje. O tem je prepričan Aleksander Lah, eden redkih terapevtov tantrične masaže pri nas.

Kot otroci smo vsi veseli, radoživi in radovedni, potem pa nam z vzgojo počasi začenjajo vcepljati, kaj je prav in kaj ne, in tako se naučimo potlačiti razmišljanje o seksualnosti, češ da je nekaj slabega. A spolna energija je najmočnejša energija na svetu, saj je sposobna spočeti novo življenje, zato moramo najti način, da jo izrazimo, sicer bo prišla na dan v drugačni, slabši obliki, je prepričan Aleksander Lah. »Moramo se naučiti uživati v trenutku, in tantrična spolnost je eden od načinov za to. Navzven je videti dolgočasna, a bistvene stvari se dogajajo znotraj nas in so veliko globlje in bolj celovite kot pri klasičnem spolnem odnosu,« pravi Aleksander Lah.

Orgazem se gradi počasi

Bistvo tantrične spolnosti je v prepričanju, da moški z izlivom izgubljajo svojo najžlahtnejšo energijo, tisto, ki spočne potomca. »Če najboljše, kar imamo, redno mečemo vstran, prej ali slej pridejo posledice, kot so utrujenost, brezvoljnost, pomanjkanje privlačnosti med partnerjema … Izliv in orgazem sta dva ločena procesa, moški se mora naučiti zadržati izliv, a vseeno doživeti orgazem v sebi. Tak orgazem pa gradimo počasi, približuje se in se spet oddalji in se precej razlikuje od klasičnega, lokalnega orgazma, ki je povezan s klasičnim stimuliranjem spolnih organov. Celostni ali tantrični orgazem nas zalije kot močan val, ki je globlji, traja dlje in po njem nismo utrujeni, zato jih lahko doživimo več zaporedoma,« pojasnjuje Aleksander Lah, ki zadnja tri leta raziskuje to nadvse pomembno področje človekovega življenja, saj je osnova za vsa druga področja. Po njegovih besedah so tantrični orgazmi široki, zelo prijetni, niso pa dramatični in eksplozivni, a seveda potrebujemo nekaj vaje, da se naučimo priti do njih.

Duhovnost in spolnost

Duhovnost in spolnost imata po besedah Aleksandra Laha veliko skupnega. »Preko spolnosti se lahko približamo božanskemu, a najprej moramo postati iskreni do sebe in nehati delati nekaj samo zato, da bi ugajali. Lotimo se raziskovanja, bodimo radovedni, iskreni in ne prestrogi do sebe ali razočarani, če nam ne bo uspelo v prvem poskusu. Pomembno je, da dihamo globoko v trebuh, da začutimo partnerja in predvsem sebe in želimo z njim doseči globlje užitke. Po naravi nismo monogamni, zato se moramo naučiti preseči osnovne človeške impulze, ki nas vabijo k temu, da bi zamenjali več partnerjev. Želimo doseči globlji odnos, ljubezen, povezovanje in sočutje, takrat bo naš odnos izpolnjen, tudi z dolgoletnim partnerjem,« pravi Aleksander Lah, ki spolnost opisuje z metaforo ognja, ki nas v otroštvu vse privlači, a če se ne naučimo ravnati z njim, se opečemo: »Podobno je s spolnostjo; gre za močno energijo, ki se ji ne moremo izogniti, a ker ne znamo ravnati z njo, se večkrat opečemo in sčasoma obupamo. A če bi se naučili počasi približevati temu ognju in začutiti njegovo toplino, bi lahko dolgo uživali v njej, in k temu nas vodi tantrična spolnost.«

Razmšljate o zanositvi? foto: Profimedia

Spolnost zdravi

Znotraj vagine ali yoni, kot jo po sanskrtsko poimenuje Aleksander Lah, so zapisane vse izkušnje iz našega življenja, v njej so refleksne točke za vse organe, podobno kot na stopalih. Zato v njej lahko nastanejo tudi blokade, ki so znak psihičnih blokad, ki smo si jih ustvarili v življenju. »Veliko blokad se ustvari prav na točki G in te lahko počasi sproščamo bodisi z globoko tantrično spolnostjo ali s tantrično masažo. Zanemariti ne smemo niti samonege ali masturbacije, med katero spoznamo svoje telo in lahko brez krivde uživamo v času, ki ga namenimo samo sebi,« priporoča Aleksander Lah. Za spolni odnos pa mora biti vedno prisotna polarnost, je prepričan, med moškostjo in ženskostjo. Večja ko je, večja je ekstaza: »Moški in ženska sta kot bršljan in palica, drug brez drugega ne moreta, saj je palica sama po sebi dolgočasna, bršljan pa brez palice nima opore. Moški mora ženski dajati občutek varnosti, stabilnosti, obvladovati mora prostor, ženska pa se mora znati prepuščati in ustvarjati globoke užitke za oba. Tu ni vzajemnosti v smislu jaz tebi-ti meni, kajti ko moški nudi ženski užitek, njen užitek čuti tudi on,« pravi sogovornik, ki med svojimi terapijami ženske skoraj vedno pripelje do doživetja tega globokega užitka. Tako se lahko sčasoma izčistijo tudi travme, ki so lahko sprva boleče, nato pa ženska začne uživati v svojem telesu, brez sramu in družbenih omejitev, in lahko zadovoljujočo spolnost prenese tudi v partnerski odnos. »Tako drug drugemu pomagamo odkrivati boga v nas samih. Ko doživimo res dober spolni odnos, ugotovimo, da imamo vse, kar potrebujemo, v sebi, zato se nam ni treba polniti od zunaj. Postanemo boljši ljudje, bolj sočutni, ni nam vseeno, kaj se dogaja okoli nas, dobimo moč, da spreminjamo stvari, bolje se počutimo v svoji koži, zato odpadejo tudi različne kompenzacije, ko na primer čustveni primanjkljaj kompenziramo s hrano ,« pravi Aleksander Lah.

Začnimo pri sebi

Da bi se spoznali in sčasoma prišli do globljih užitkov, začnimo pri sebi. Kako, vas poduči Aleksander Lah: »Med samozadovoljevanjem se ne osredotočajte samo na ščegetavček, ki vas hitro pripelje do zanesljivega orgazma, a je ta zelo površinski. Raje se posvetite raziskovanju yoni in posebej točke G (o njej obstaja celo knjiga, tudi v slovenščini). Če vas bodo dotiki sprva boleli ali pa ne boste čutili nič, to pomeni, da so tam zakopane boleče izkušnje. A če nežno vztrajamo, nas lahko to popelje do najglobljih užitkov. Skozi spolnost se lahko bolje spoznamo. Potrebujemo pa čas, znanje in občutek. Moški se morajo naučiti živeti in razmišljati iz lingama (sanskrtska beseda za penis) tako, da masturbirajo brez izliva in da skušajo biti zasidrani v trebuhu in penisu, kar dosežejo z dihanjem globoko v trebuh. Sčasoma bodo spoznali, da ima penis globljo inteligenco in moč, ki jo lahko čutijo tudi kot kreativnost, zbranost, delovno energijo.«

Združitev dveh

»Ko pride do spolnega odnosa, čim bolj izklopite glavo, skušajte dihati skupaj s partnerjem, božajte se in skušajte biti v trenutku, tukaj in zdaj. Možgani naj bodo opazovalec, ne dirigent vaših dejanj. Pustite, da lingam in yoni vodita spolnost, saj sta ustvarjenja zanjo za razliko od možganov. Čutite in združujte se s celim telesom, ne samo s spolnimi organi, vzemite si čas za masažo celega telesa, stopal, vratu, a se sprva izogibajte spolnim organom. Dih ima čudovito moč, uporabite jo in skupaj s partnerjem dihajte globoko v trebuh, da bosta podprla čutne procese. Lahko uporabite tudi glas. Posvetite se tudi masaži trebuha, ki te pripelje domov, v tvoj center, posvetite veliko pozornosti prsim in imejte v mislih, da orgazma ne lovimo, ampak mu dovolimo, da pride spontano,« svetuje Aleksander Lah in razloži tudi globlji pomen masaže posameznih delov telesa: »Z masažo vratu spodbujamo ustvarjalnost, z masažo sprednje strani stegen zmanjšamo partnerjevo samokritičnost, tudi kolena so vrata v poseben, skrivnosten svet.« Šele po dobre pol ure ali eni uri čutne masaže je čas, da se približamo spolnim organom. »A v yoni ne vdremo, temveč najprej potrkamo, jo božamo od zunaj in se ji počasi približujemo z veliko mero ljubezni in spoštljivosti ter ustvarimo varen prostor, v katerem se bo ženska lahko sprostila in uživala,« pravi Aleksander Lah.

Ženski izliv - mit ali resnica?

V tantrični spolnosti je zelo znan tudi ženski izliv, ki je v svetu običajnega seksa nekoliko misteriozen. Če za moškega v tantri ni zaželeno, da doživi izliv, je ta za žensko dobrodošel in po izkušnjah našega sogovornika ga lahko doživi več kot 90 odstotkov žensk, če si le vzamejo dovolj časa za ljubljenje in če se same in njihovi partnerji dovolj potrudijo. »Če si iskren in spontan, v spolnosti ni rutine, vsak položaj ima svoj psihološki in zdravilni pomen. Naj položaje narekuje ustvarjeno ljubeče vzdušje, ne pa glava. Bistvena je naša srčna povezava in iskrenost med partnerjema, da si znata na zasedenem urniku najti čas drug za drugega in postavita spolnost spet višje na lestvico prioritet, saj ta na splošno precej pada po tej lestvici. In če orgazma ne loviš, pride sam od sebe v močnejši obliki in je prijetna posledica te povezanosti,« pravi Aleksander Lah.
Zato svetuje, da bodite potrpežljivi vrtnarji. Zasadite svoje drevo s slastnimi sadeži, a se ne osredotočajte zgolj na sadeže. Čutno zalivajte to drevo, začutite njegovo deblo, korenine, krošnjo, opazujte sadeže in jim pustite, da dozorijo. Ko se bodo omedili, vam bodo sami padli v naročje. In podobno je tudi pri spolnosti. Ko boste razumeli zgornjo metaforo, boste pripravljeni tudi na tantro. Čeprav bo pot do nje morda kdaj boleča, bo na koncu vseeno vredna vsakega koraka.

Preberite tudi, kaj se dogaja s telesom 24 ur po seksu. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Dieta za popolne boke in stegna
Zdravje
Dieta za popolne boke in stegna
naslednji članek
Test: Kakšno nego potrebuje vaša koža?
Moda&Lepota
Test: Kakšno nego potrebuje vaša koža?