franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Njeni trenutki Flowers
Odnosi
 

Nasveti za boljši libido v tridesetih letih

3. 3. 2024; 10.00
Avtor: BZ
libido, spolnost, par

Libido je v razmerju zelo pomemben foto: Shutterstock

Na splošno velja, da naš spolni nagon s starostjo izgublja moč, a je libido odvisen od različnih dejavnikov – nekateri so biološke, drugi psihološke narave

Največji sovražnik libida je ne glede na naša leta vsekakor stres, podobne učinke pa imata tudi anksioznost in depresija, ki lahko spolni nagon povsem zatreta. Žal tudi zdravila pri tem ne pomagajo najbolje, saj je znano, da ima veliko antidepresivov in podobnih tablet stranske učinke, ki napadejo prav libido. Hrepenenje in željo po seksu prav tako nadzorujejo vaša čustva do partnerja in stanje vajinega razmerja, zato je zelo pomembno, da zvezo redno krepite. Ne gre pa spregledati niti učinkov, ki jih izzove sam življenjski slog; pri tem bolj zdrave navade, kot so uravnotežena prehrana, telovadba in hkrati tudi dovolj počitka, seveda pozitivno vplivajo na vaše razpoloženje in vsesplošno zdravje, s tem pa tudi na vaš libido.

Velike spremembe prinašajo tudi hormoni. Ravni spolnih hormonov, kot so na primer testosteron (ja, tudi ženske ga imamo, čeprav v majhnih količinah), estrogen in progesteron, se začnejo zmanjševati, medtem ko se mi sprehajamo skozi desetletja. In zmanjševanje ravni teh hormonov seveda vpliva na željo po seksu, vzburjenje in orgazem. Vidimo torej lahko, da je libido kompleksna stvar. Seks je močna mešanica naše identitete, čustev, želja in dejanj, zato ne obstaja ena »normalna« pot, ampak obstajajo samo določeni trendi, ki jih lahko predvidimo in ki se lahko skladajo z našim prehodom iz dvajsetih v trideseta in štirideseta leta.

Libido pri tridesetih

Zakaj pride do pomanjkanja libida? foto: Shutterstock

Če opažate manjšo potrebo po seksu, ko vstopate v svoja trideseta leta, ni to nič presenetljivega. V tem času začne v ženskem telesu raven testosterona upadati, kar lahko zmanjša libido, poleg tega pa gre za obdobje, ki žensko tradicionalno zelo obremeni, saj prinaša s seboj napore ob grajenju kariere, dobo odraslosti in nove odgovornosti, kot je tudi starševstvo. To desetletje je zelo izčrpavajoče in veliko žensk bi raje nadoknadilo potrebo po spancu, kot da bi se prepustile divjemu nočnemu seksu. To je povsem razumljivo. Že samo dojenje lahko zaradi hormonskih sprememb odvzame kakršno koli željo po spolnosti, če pa dodamo še noro utrujenost, s katero se spopadajo mlade mamice, je razumljivo, da je njihov libido na povsem drugačni ravni kot libido ženske brez otrok.

Nasveti za boljši libido v tridesetih letih

Kadar nastanejo spremembe v libidu, to pogosto vpliva na odnos, ki ga imamo s partnerjem. Poskusite odstraniti tančico skrivnostnosti s te teme in odkrito spregovorite o vajinem spolnem življenju. Sposobnost, da izrazimo svoje potrebe, pri tem pa upoštevamo potrebe drugega, daje razmerju občutek intimne povezanosti tudi v dnevih, ko je vse, kar vas zanima, samo masaža nog in ena ura časa zase. Nikar tudi ne gre podcenjevati vpliva, ki ga prinese stres, veliki uničevalec užitkov. Zato je povsem normalno, da ne seksate tako pogosto kot v dvajsetih, saj je velika verjetnost, da ste se v tem času že ustalili s partnerjem, seks pa lahko zamenjate z globljo povezanostjo.

Afrodizijak

Ostrige foto: Shutterstock

Živila, ki pomagajo za povečanje libida, so znana kot afrodiziaki. Med najbolj znane afrodiziake spadajo ostrige, in sicer zaradi visoke vsebnosti cinka, minerala, ki ga telo potrebuje za normalno delovanje nekaterih osnovnih funkcij, kot so celični metabolizem, vzdržljivost in uravnavanje ravni testosterona. Med hrano z največjo vsebnostjo cinka se poleg ostrig uvrščajo še raki, jastogi, rdeče meso, jajca in mlečni izdelki. Afrodiziake pa lahko najdemo tudi na svojem vrtu, saj nekateri mednje prištevajo tudi šparglje, jagode, artičoke, baziliko, česen, zeleno, fige, špinačo in sladki krompir. Predvsem gre za zdravo sadje in zelenjavo, ki blagodejno vpliva na naše telo, vsebovani vitamini in minerali pa med drugim (oziroma posledično) pripomorejo k boljšemu libidu.

prejšnji članek
Okrepimo mišice in oblikujmo zadnjico
Zdravje
Okrepimo mišice in oblikujmo zadnjico
naslednji članek
Ilka Štuhec navija za večje spoštovanje v prometu
Svet slavnih
Ilka Štuhec navija za večje spoštovanje v prometu