stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Ljudje iz medsebojnih odnosov iztrebljajo zvestobo in zaupanje

7. 12. 2023; 04.00
Avtor: Vesna Meško
ženske, ogovarjanje

Ogovarjanje foto: Profimedia

Poleg zdravja je dandanes pravo bogastvo, če imate v svojem krogu ljudi, ki jim lahko zaupate in ki so vam zvesti tudi tedaj, ko jim ne zrete v oči. Ni iz trte izvita modra misel, da pravi prijatelj govori dobro o vas tudi za vašim hrbtom. Razmislite, kakšni so vaši odnosi z ljudmi in predvsem, ali vaša dejanja kažejo na to, da ste vredni zaupanja.

V današnjem svetu plitkih odnosov je zvestoba pogosto le še medel spomin. Zlasti med mlajšo generacijo, ki jim je kvantiteta navideznih prijateljstev pomembnejša od kvalitetnih odnosov in vezi, ki jih prepleta lojalnost in iskrena skrb do bližnjega. Za zametki neiskrenosti, hlinjenem ljubeznivosti in lažno naklonjenostjo se pogosto skriva koristoljubje za zadovoljevanje trenutnih potreb, kar se pravzaprav kaže v vseh oblikah medsebojnih odnosov, tako med partnerskimi razmerji, kot med prijatelji, znanci in celo med ljudmi, ki jih vežejo sorodstvene vezi.

Intimne pogovore zadržite zase. foto: Profimedia

In kaj slednje prinaša? Ples med lažnimi nasmehi konec dneva prebuja pomembno spoznanje. Šele ko ostanemo sami s sabo globoko v ljudeh zaprasketa osamljenost in grenak priokus zavedanja, da se lahko zaneseš le nase in da v instant družbi ne bos našel rame, ki se ti v ključnih trenutkih ne bi izmaknila. Zavedajte se, da je zvestoba v odnosih neprecenljiva vrednota, zato dobro razmislite, preden lahkotno in brez razmisleka teptate zaupanje in uničujete vero v ljudi. Saj ne želite biti del sveta, kjer vaše zaupne besede dobijo krila in poletijo med ljudi in kjer je nenazadnje potrebno dvomiti v vsako sogovornikovo besedo? Tudi besedo tistega, ki ga imate radi … Ker hej, morda v mladosti občutek moči in samozadostnosti prežene grenkobo, v zrelejših letih pa lahko osamljenost zareže precej globoko.

Lepo je imeti ob sebi ljudi, ki jim lahko zaupaš in na ketere se lahko zaneseš. foto: dreamstime

Ena izmed osnovnih človekovih potreb je namreč potreba po varnosti, sprejetosti in brezpogojni ljubezni. Zadovoljevanje teh občutkov z nepristnimi odnosi le še povečuje občutek praznine. Zato gradite trdne, pristne vezi - danes je človek bogat, če ima ob sebi ljudi, ki jim lahko popolnoma zaupa svoje največje strahove. Kaj pa vi, ste vredni zaupanja? Razmislite o svojih dejanjih in medsebojnih odnosih. Skoraj zagotovo boste našli odgovor v svojem krogu. Imate ob sebi bližnje, za katere veste, da bodo vaš steber in trdna skala tudi tedaj, ko vam bo spodneslo tla pod nogami ali so del vašega življenja osebe, ki se obračajo na vas le takrat, ko morajo zapolniti čas ali ko denimo potrebujejo pomoč? Če vam vaše spoznanje ni všeč, se lotite dela. Najprej na sebi, potem pa še v krogu ljudi, ki sestavlja vaše življenje.

Prstne vezi foto: Pixabay

prejšnji članek
Fehtarji tokrat priredili uspešnico Modrijanov
Svet slavnih
Fehtarji tokrat priredili uspešnico Modrijanov
naslednji članek
Brezčasna zgodba o blišču in bedi Hollywooda v novi vrhunski gledališki uprizoritvi Teatra Tivoli
Kultura
Brezčasna zgodba o blišču in bedi Hollywooda v novi vrhunski gledališki uprizoritvi Teatra Tivoli