kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Najpogostejše spolne motnje

30. 7. 2017; 02.00
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_49347999

foto: Dreamstime

Večina nas kdaj doživi kakšno spolno težavo, če nič drugega naveličanost. Med večje zaplete pa vodijo telesne in duševne motnje ter jemanje nekaterih zdravil.

Zmanjšan spolni nagon

Zaradi različnih obremenitev lahko izgubimo zanimanje za spolnost in med odnosom občutimo le malo ali nič užitka. Včasih se od partnerja odtujimo že zaradi napornega projekta v službi ali pač zaradi slabšega šolskega uspeha otrok. Tu pa so še spolni hormoni, katerih raven se s staranjem znižuje, pri moških naglo, pri ženskah pa je tako, da so nekatere šele po tridesetem ali štiridesetem »živahne« kot mladostnice. Pač pa številne ženske čutijo pomanjkanje zanimanja za spolnost po porodu ali ginekološkem pregledu in med nosečnostjo, še posebno pa po menopavzi. Največkrat spolna sla upade zaradi nekaterih zdravil ali nezdravega življenjskega sloga, predvsem zaradi utrujenosti in čezmernega uživanja alkohola.

Kako lahko pomaga zdravnik?

Če s partnerjem ne najdemo skupne besede, stopimo k zdravniku. Ob sumu na kakšno bolezen bo opravil vse preglede, po potrebi zamenjal zdravila, morda tudi kontracepcijo, vse pogosteje pa dobri zdravniki predpišejo tudi spolno terapijo. Večina ljudi po njej doživi razcvet spolnega življenja.

Motnje erekcije, prezgodnji izliv, nezmožnost doživljanja orgazma

O nezmožnosti doživljanja in ohranjanja erekcije se zelo veliko piše, prav pogosto je v ozadju kakšna bolezen, srčno-žilni zapleti ali diabetes. Ko moški zdravi primarno težavo, je tudi z erekcijo bolje, kakor je tudi bolje, če opusti kajenje, alkohol, premastno hrano in se priuči tehnik sproščanja. Pač pa bolj malo vemo o zapozneli ejakulaciji, ko moški doživi vzburjenje in erekcijo, ne zmore pa ejakulirati, zato včasih traja celo uro ali še več, da mu uspe »končati«. Moški velikokrat navedejo, da pri masturbaciji nimajo težav, pač pa vrhunca ne dosežejo s partnerico, kar kajpak povzroča veliko zadrego ali celo hudo stisko.

Kako lahko pomaga zdravnik?

Pri nezmožnosti doživljanja erekcije velikokrat pomagajo zdravila, teh je na trgu vse več, vendar je treba biti pri jemanju zelo pazljiv. Ničesar ne kupujte na spletu, varno je le jemanje po receptu zdravnika. Na voljo so tudi posebni pripomočki za doseganje in vzdrževanje trdega uda, na najbolj naraven način pa lahko pomaga tudi tehnika stiskanja, ki zdravi predvsem prezgodnji izliv. Tik pred ejakulacijo s palcem in kazalcem močno stisnemo penis pod glavico, tako se erekcija močno zmanjša, kar izliv prepreči. Če vajo redno izvajamo, se ejakulacija občutno podaljša.

Kar se zapoznele erekcije tiče, je spet treba najprej izločiti vse možne organske vzroke, včasih je to nepravilno delovanje ščitnice, pogosto pa so odgovorni tudi antidepresivi ali nerazčiščen odnos s partnerico. V tem primeru je treba odpraviti anksioznost oziroma tesnobo pred spolnim odnosom, porušen občutek moškosti in dvom o lastni sposobnosti. Kot vsako moško težavo tudi to lahko pozdravi le vključevanje partnerke v pogovor.

Boleči spolni odnosi pri njem in pri njej

Pri njem so precej redek pojav in večinoma opozarjajo na okužbo spolovil, prostate in sečnice, še pogosteje pa na spolno prenosljivo bolezen. Če partnerja ne poznamo dobro, vztrajajmo pri uporabi kondoma! Zanimivo pa je, da zna včasih motiti nit materničnega vložka, ki sega iz maternice. V tem primeru lahko težavo v hipu odpravi ginekolog s škarjicami.

Boleči spolni odnosi so veliko pogostejši pri ženskah in so velikokrat posledica anksioznosti ali v klimakteriju suhe nožnice. Zdravil, lokalnih krem in gelov, ki težave v hipu odpravijo, je na voljo veliko, le zaupati se je treba zdravniku. Po porodu si mora telo vzeti čas, da lahko v spolnosti brez težav uživamo, v tem primeru zdravi le potrpežljivost. Če pa bolečino povzroča prikrita okužba s spolno prenosljivimi boleznimi, je treba jemati zdravila. Poletne avanture znajo pustiti zoprne posledice, opremimo se vsaj s kondomom, če se že pustimo zapeljati neznancu.

Dobro je vedeti!

Vsaka dalj časa trajajoča bolečina v medenici, ki postane še posebej izrazita med spolnim odnosom, je lahko posledica bolezni v medenici, na primer pelvične vnetne bolezni ali endometrioze, prav lahko pa težave povzroča tudi nepravilno nameščen maternični vložek. Zaupajmo se zdravniku. Je možno, da ima partner prevelik ud? Ne zmanjšujte njegove ponosa, češ da vas zaradi tega boli, ker to ni mogoče, je pa povsem možno, da bolečino povzročajo nekateri položaji in sunkoviti gibi. Bodita nežnejša in poskusita še kaj drugega kot »on zgoraj, ona spodaj«.

prejšnji članek
Je jesti meso zdravo ali škodljivo?
Zdravje
Je jesti meso zdravo ali škodljivo?
naslednji članek
Lepotni triki, ki delajo čudeže
Moda&Lepota
Lepotni triki, ki delajo čudeže