Zdravje
oglas
 

Trik: Kako pripraviti rahle zdrobove žličnike

4. 11. 2023; 13.00
Avtor: V. M.
juha

Domačo govejo juho krasno dopolnjuje jušna zakuha iz zdrobovih žličnikov. foto: Profimedia

Goveja juha je kraljica slovenskega nedeljskega kosila, tradicionalen krožnik slastne jedi pa pogosto dopolnjujejo zdrobovi žličniki. Veste, kako pripraviti izjemno rahle in okusne?

Domačo govejo juho krasno dopolnjuje jušna zakuha iz zdrobovih žličnikov. Če se tudi vam pogosto pripeti, da slednji postanejo preveč čvrsti, potem vam bodo zagotovo dobro služili triki za pripravo rahlih žličnikov.

Osnovni recept za pripravo žličnikov sestavlja eno kokošje jajce, ki ga dobro razžvrkljamo, ščepec soli in 12 čajnih žličk zdroba. Sestavine dobro premešamo in po potrebi (odvisno od velikosti jajca) dodamo še nekaj zdroba. Zmes pustimo stati 10 minut, nato pa žličnike dodajamo v vrelo juho.

Triki za rahle žličnike
Dobro, toda zakaj žličniki po klasičnem receptu niso vedno rahli? Pssst, pripravili smo vam male babičine skrivnosti:

1. Če postane zmes iz zdroba in jajca preveč gosta, jo razrahljajte z 2 žličkama vroče juhe. Dobro premešajte, da zopet nastane gladka masa.

2. Izjemno rahle žličnike lahko pripravite tako, da ločite rumenjak od beljaka. Iz slednjega stepete sneg, ki ga vmešate v razžvrkljan rumenjak. Dodajte sol in zdrob.

3. V zmes lahko dodate tudi kanček pecilnega praška. Žličniki bodo puhasto narasli.

4. Osnovni zmesi lahko dodate tudi 10 g margarine.

5. Pred polaganjem žličnikov v juho, žlico nekaj časa podržite v vroči jušni kopeli. Tako bodo žličniki lažje zdrsnili iz žlice, brez prijemanja.

6. Žličnike kuhajte v pokriti posodi. Ne prehitevajte, kar naj nežno brbotajo 15 minut. V tem času bodo lepo narasli, prečvrsti pa se bodo nekoliko omehčali.

prejšnji članek
Večno mlada Maja Martina Merljak
Svet slavnih
Večno mlada Maja Martina Merljak
naslednji članek
Predsednica v objemu Helene Blagne
Svet slavnih
Predsednica v objemu Helene Blagne

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.