Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Stiska bralke: Izkoriščajo me, ker ne znam reči NE!

26. 4. 2017; 03.00
Avtor: V. M.
stres

Kaj pa vi, znate reči NE? foto: Profimedia

Ljudje, ki so prizadevni, ustrežljivi, ki se vedno trudijo ugajati in ki težko zavrnejo prošnje, so v življenju pogosto razočarani. V želji, da bi bili sprejeti in spoštovani, so namreč pogosto izkoriščeni.

Tudi bralka Tjaša svojo lastno vrednost doživlja skozi potrditve sodelavcev, ki pa njeno prizadevnost izkoriščajo za usluge, ki jih Tjaša opravlja izven svojega delovnega časa. Zaradi slednjega se počuti zelo slabo, saj postaja vedno bolj izčrpana, pesti pa jo tudi občutek, da bo zavržena, če bo potegnila črto in končala z vedno ustrežljivim vedenjem.

Izkoriščena in izčrpana zaradi šibkega karakterja
Pozdravljeni.


Sem v stiski zaradi svojega karakterja. Zelo težko rečem ne. Problem se kaže predvsem pri delu, saj opravljam tudi stvari za katere nisem plačana. Če se na prošnje ne odzovem, se počutim še slabše, kot če delo sprejmem. Nekakšen začaran krog. Zaradi vsega skupaj sem v zadnjem obdobju povsem izčrpana. Dnevno namreč naredim še za štiri ure (ali več) opravil, ki segajo v izven delovnega časa. Zaradi tega sem izčrpana, brez energije, slabovoljna, jezna nase in na ves svet. Nihče ne vidi mojega truda. Najbrž zato, ker ga niti ne obešam na veliki zvon. Prišla sem do točke, ko imam vsega dovolj, pa vendar ne naredim nič v tej smeri. Ko si rečem, da danes pa res ne bom sprejela novih zadolžitev, se potem tik pred zdajci povlečem vase. Tudi zato, ker se bojim, da bi se zamerila šefom. Kako naj se pripravim do tega, da ne bom imela nenehnega občutka krivde? Kaj bi mi svetovali?
Hvala za odgovor. Tjaša.

Za nasvet smo poprosili Anjo Kurent, BA.Pth, spec. psihoterapije, ki naši bralki svetuje takole:



Draga Tjaša,
Za začetek razmislite kdo ste vi zase. Kako bi se opisali? Kakšno vrednost imate? Kaj so vaše kvalitete? Naslednji korak pa morda kaj bi si želeli biti, postati oziroma katere kvalitete lastnosti bi si želeli okrepiti, transformirati – 'idealno podobo sebe'. Nikar ne stremite k popolnosti, saj vendar od nas nihče ni popoln, nezmotljiv ipd. In morda vam v naslednji situaciji, ko boste zopet naprošeni za dodatno delo, prav pride, da se boste vprašali 'kaj bi naredila, rekla tista 'idealna podoba' vas?' Potem v nadaljevanju pa vas vabim, da si izberete eno situacijo v mesecu dni in se poskusite odzvati drugače. In čuječe opazujte, kako se boste potem počutili. Tako boste krepili samozavedanje.

Skozi izkušnje sem opazila, da, ko ljudje sebi rečemo 'da', lahko drugim postavimo meje in posledično rečemo 'ne', brez občutkov krivde ali slabe vesti. Vaša krivda verjetno sega daleč nazaj v preteklost in se sedaj kaže v vam pomembnih odnosih, najsi bodo to privatni ali službeni odnosi. Vsekakor ste najprej vi sami sebi na prvem mestu. Vi ste tisti, ki pokažete svetu, koliko ste vredni, to pa ni karakterna lastnost, temveč naučeno ponotranjeno vrednotenje same sebe. In ne glede na vaše pretekle izkušnje zmorete danes, ko ste odrasla, vzeti 'življenje v svoje roke' in si ustvariti o sebi realno, dobro mnenje (samopodobo) in poiskati v sebi moč in pogum, da se samozavestnejše zastopate.

Omenjate, da nihče ne opazi vašega truda, saj le-tega ne obešate na velik zvon. Morda je dobro, da si vzamete čas naslednji mesec in zabeležite vso delo, ki ga opravite in hkrati označite, kaj je v skladu z vašimi delovnimi nalogami znotraj delovnega mesta, ki ga opravljate in kaj vse je dodatno delo. Ob koncu meseca preglejte celoten seznam, opazujte, kako se počutite ob tem, poskusite najti prednosti in slabosti. Morda vam bo zapisano pomagalo ovrednotiti vaš čas, voljo in energijo, morda se celo o tem pogovorite s prijateljem, sodelavko, šefom. Vse dobro na vaši poti želim.

Več o svetovalki Anji Kurent, BA.Pth, spec. psihoterapije, boste našli tukaj.


Številke kažejo, da je brezposelnost upadla že sedmi mesec zapored.

Številke kažejo, da je brezposelnost upadla že sedmi mesec zapored. foto: Thinkstock

prejšnji članek
Test: Opravljate poklic, za katerega ste rojeni?
Zdravje
Test: Opravljate poklic, za katerega ste rojeni?
naslednji članek
Ko ugasnejo kamere pri Česnovih: So preskočile iskrice?!
Svet slavnih
Ko ugasnejo kamere pri Česnovih: So preskočile iskrice?!