Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bralec v stiski: Moja žena je strastna zapravljivka!

31. 5. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
Oblačila, kupovanje, zapravljanje

Mnogo parov se srečuje z izzivi finančnega proračuna družine. foto: Profimedia

Koliko družinskega proračuna namenite zabavi in luksuznim potrebščinam? Vas kdaj zanese? Objavljamo primer soproge, ki je zaradi nerazsodne zapravljivosti ogrozila zakonsko zvezo.

Tokrat se je po nasvet k našim strokovnjakom obrnil Peter, katerega soproga je sila zapravljiva gospa. Zdi se, da slednja povsem nerazsodno posega po družinskem proračunu, zaradi česar ostale družinske člane prikrajša za najbolj osnovne potrebe. Mož ima dovolj, če se ne bo spremenila, bo sledila razveza.

Kako bi vi ravnali v njegovem primeru? Kaj bi mu svetovali?

V nadaljevanju delimo z vami celotno pismo bralca Petra.

''Pozdrav! Opazil sem, da na vaši strani strokovnjaki svetujejo pri težavah bralcev. Sem rekel, da vam pišem, če boste lahko pomagali. Težko o tem govorim s kolegi. Bodo rekli, da sem copatar. V glavnem. Gre za to, da je moja žena velika zapravljivka. Zapravi precej več, kot si lahko privoščimo. Naša družina mislim, imava dva otroka stara 10 in 13 let. Začelo se je že pred veliko časa nazaj, takrat je zapravljala večinoma za cunje. Zadnje obdobje bi menda imela vse kar vidi, da ne govorim o teh nohtih, pa trepalnicah, lasnih podaljških, na tone kozmetike, pa nakit, čevlje, torbice. Katastrofa! Jasno ji povem, da so njeni izdatki večji od naših prihodkov, da nam zmanjka za druge osnovne reči, pa je to ne ustavi. Ko pa otroka kaj rabita pa cel vik in krik. Mislim, da bi potrebovala pomoč, ker jaz tako ne morem več naprej.  Dovolj mi je vsega! Sem pripravljen še s kakšnim pogovorom, tako da bi prosil, če mi poveste, kako naj sploh ukrepam, da se je bo sploh dotaknilo. Pa da me bo sploh slišala, predvsem to. Hvala v naprej. Peter''

Vas kdaj pri nakupovanju zanese? foto: profimedia


Za nasvet smo poprosili Anjo Kurent, BA.Pth, spec. psihoterapije, iz Društva za kakovost življenja Spiritual, ki našemu bralcu svetuje takole:

Peter pozdravljeni. Vaše pismo kaže na veliko mero odgovornosti in prav je, da se o finančnih zadevah dogovorita na način, da bosta oba zadovoljna.

Mnogo parov se srečuje z izzivi finančnega proračuna družine. Morda je ena od možnosti, da se lotita iskanja rešitve 'po šolsko', v smislu, da skupaj naredita finančno konstrukcijo prihodkov in mesečnih odhodkov (položnice, hrana, zavarovanja, ipd.) in potem prerazporedita še preostanek. Na tem mestu se lahko malo 'pogajata' in povesta najprej vsak svoje mnenje, kako bi razpolagala še s preostalim delom denarja in potem skušata najti »win win« situacijo, v mediaciji pravimo temu– rešitev, s katero bosta oba zadovoljna. Lahko si namenita tudi 'žepnino', ki jo vsak lahko porabi za tisto, kar je njemu pomembno, najsi bo to razvedrilo ali negovalni, estetski pripomočki. Glede na to, da je pred nami poletni čas, je dobro, da upoštevata že tudi strošek počitniškega oddiha, v kolikor si ga privoščite.


Nato pa se na koncu meseca oziroma pred naslednjimi nakazili ponovno pogovorita o tem, kako vama je šlo in kako bosta naprej.

Slovenski pregovor pravi 'obleka naredi človeka', kar je v nekem vidiku res, saj smo ljudje zelo pozorni na 'prvi vtis' pri človeku. A vendar se potem sčasoma naša pozornost pri ljudeh obrne na njihove osebnostne lastnosti, vedenje, odnos, ki ga vzpostavljamo ... Spomnite sebe in svojo drago na to, kar vaju povezuje ... na čas, ko sta se zaljubila, kaj vama je bilo tako všeč in kaj vama je danes. Vzemita si čas za pristne pogovore, druženje in oživita svojo ljubezen. Naj se napolni vaša in njena čaša ljubezni.

Vse dobro na vajini skupni poti ponovnega približevanja vam želim, Anja Kurent, BA Pth, spec. Psihoterapije.

Preberite si še: Bralka v stiski: Stara starša delata razlike med otroki!

prejšnji članek
Sladica z jagodami v kozarcu – za prste obliznit!
Zdravje
Sladica z jagodami v kozarcu – za prste obliznit!
naslednji članek
Naravni nasveti za zdravljenje glivičnih vnetij
Zdravje
Naravni nasveti za zdravljenje glivičnih vnetij