profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sledite tem znakom, pa boste takoj prepoznali laž

7. 8. 2017; 04.00
Avtor: V. M.
Znate prepoznati lažnivca? Nekateri namreč zelo spretno podajajo podatke, ki so daleč od resnice. A še tako spretnega 'kljukca' lahko spregledate s pomočjo naslednjih indikatorjev …

Desničarju med laganjem pogled pogosto uhaja na desno, lažnivemu levičarju pa na levo. foto: Profimedia

Pogosteje, kot se oseba zateka k lažmi, bolj vešča je pri poustvarjanju informacij, ki imajo z resnico bolj malo skupnega. Spretnega lažnivca in manipulatorja je tako nekoliko težje prepoznati, izjema so kakopak osebe, za katere je splošno znano, da si neprestano izmišljujejo stvari, pogosto zaradi nenadzorovane potrebe po ustvarjanju želenega sveta. Te laži pravzaprav nastajajo iz hrepenenja in niso plod manipulatorskih spletk.

Kateri indikatorji torej razkrivajo, da besede, ki spolzijo iz ust sogovornika, niso resnične? Da bi laž prepoznali, je potrebno slediti predvsem znakom neverbalne komunikacije:

•    Zenice se močno razširijo – To je znak, da možgani delujejo s polno paro. Sogovornik intenzivno razmišlja, a ob tem morda ne stika po spominu. Povsem mogoče je, da možgani ustvarjajo zgodbo, ki je ne morejo črpati iz doživetih dogodkov.

•    Sogovornik pogleda v zgornji levi kot – Za ta znak ste zagotovo že slišali, kajne? S pogledom na levo namreč dostopamo do kreativnega dela našega desnega možganskega režnja. To naj bi pomenilo, da se snuje ustvarjalna laž, medtem ko bi s pogledom na desno dejansko brskali po spominu.

•    Odlašanje z odgovorom – oseba potrebuje malce več časa, da oblikuje odgovor, ki bi ga sicer morala izstreliti.

S pokrivanjem ust oseba neverbalno pokaže, da ne želi povedati resnice. foto: profimedia

•    Ponavljanja besed – S ponavljanjem lažnivih besed oseba tudi sebe prepriča v laž. In če lažnivec verjame sebi, bo laž veliko bolj prepričljivo podal naprej.

•    Dotikanje ust – Prekrivanje ust je pogost znak, da oseba bodisi ne želi podati vseh informacij, bodisi slednje niso resnične. Pozorni bodite tudi na druge dele telesa, kot so grlo, glava, prsi in trebuh. na omenjene dotike so pozorni tudi odvetniki v sodnih dvoranah.

•    Nenaden sunek z glavo – Tik pred odgovorom lahko oseba, ki bo podala neresnično informacijo,  glavo nenadno premakne nazaj, naprej ali na stran. Gre za indikator, ki ga je med pomembne znake uvrstila forenzična psihologinja dr. Leanne Brink.

Preberite si še: Resnica ali laž: Je nova kmetija popolna podrtija?

prejšnji članek
Priljubljeni Hollywoodski par presenetil z ločitivijo
Svet slavnih
Priljubljeni Hollywoodski par presenetil z ločitivijo
naslednji članek
Pozor, ljubitelji hroščev!
Zanimivosti
Pozor, ljubitelji hroščev!