Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon po željah glavnega svetovalca

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Na pomoč, moja deklica se spreminja v maškaro!

2. 9. 2017; 12.00
Avtor: Špela Zupan Štampohar/Revija Maja
najstnica roza lasje

foto: Profimedia

Vaša najstnica presedi ure in ure pred ogledalom, kjer bolj ali manj uspešno preizkuša nova ličila. Je sploh dovolj stara za l(epot)ičenje?

V maminih čevljih

Starši hčera se dobro zavedajo, kako zanimiva se zdi deklicam mamina omara. V njej se namreč skrivajo čudovita oblačila, ki jih deklice z veseljem oblečejo, in modni dodatki, kot so torbice, šali in seveda nakit. Prstani, uhani, zapestnice in verižice, ki se tako lepo svetijo, da si jih dekletce preprosto mora nadeti. Potem je tu mamina kozmetična torbica z ličili, med katerimi deklice najbolj pritegnejo živobarvna senčila za veke, rdečila za ustnice in rdečila za lica. In ne nazadnje še čevlji z visoko peto, ki pri hoji oddajajo tako lep zvok in v katerih se deklice počutijo tako zelo odrasle. V njih potem vadijo svoje korake (v odraslost), opazujejo svojo novo podobo v ogledalu, se ličijo, frizirajo in nadvse uživajo v tej igri vlog.

Če ste ena tistih mam, ki jih takšno obnašanje in sposojanje stvari spravlja ob pamet, se ustavite in trikrat globoko vdihnite, preden izgubite živce. Vaša mala princeska je v fazi odraščanja, za katero je značilno posnemanje mamice, njenega oblačenja, ličenja in obnašanja. Dovolite torej svoji hčerki odraščati. Nič ni narobe, če si kdaj sposodi kakšno vašo majico, verižico, torbico in čevlje ter uporabi nekaj bojnih barv iz vaše kozmetične torbice. Še bolj vesela pa bo, če ji boste podarili na primer svojo majico ali torbico, ki je ne nosite več, ali pa rdečo šminko, s katero se tako rada napaca. Dogovorita se, katere stvari lahko vzame (te ji pustite na dosegu roke), preostale pa pospravite na varno. Če ji boste kupili na primer vazelin za ustnice ali kremo za obraz, se bo počutila še bolj posebno. Seveda naj bosta ličenje in lepotičenje zgolj igra, ki naj se jo vaša malčica igra doma, pred odhodom od doma pa ličila odstranite.

Ličijo se že 11-letnice

Morda se vam zdi, da ste šele včeraj dobro zaključili fazo preoblačenja in ličenja, danes pa se ubadate že z novimi težavami - s pravimi ličili in lepotičenjem, s katerimi je vaša najstnica preprosto obsedena. Osuplo jo opazujete, kako si na obraz nanaša puder in na veke senčilo, si s črtalom in maskaro poudarja oči ter si ustnice v slojih barva s šminko. Nato pa oznani, da bo šla takšna v šolo.

Pred desetletji dekleta niso niti pomislila, da bi se naličile, kaj šele, da bi takšne prestopile prag doma ali se naličene odpravile v šolo. Za slednje bi bile celo kaznovane oziroma jim naličenim sploh ne bi dovolili vstopiti v šolo.

Danes je slika povsem drugačna. Ličijo se že celo 11-letnice. V poplavi medijev, ki narekujejo »pravi« način življenja, odraščajoča dekleta iščejo svoj jaz in način, kako zadostiti družbenim merilom, zato podrobno spremljajo različne medije. Televizija (predvsem resničnostni šovi, modne revije), revije in časopisi (predvsem fotografije popolnih deklet in žensk), internet (na primer spletne strani z vsebino za najstnice) ter ne nazadnje tudi družbena omrežja (predvsem tako imenovani selfiji, s katerih se smehljajo skrbno naličene in urejene zvezdnice) narekujejo mladim dekletom, kako (p)ostati lepe in privlačne nasprotnemu spolu, ter ponujajo nasvete in trike za ličenje.

Kdaj in kaj je sprejemljivo?

Dejstvo je, da v 21. stoletju ne moremo uiti medijem in različnim informacijam, s katerimi nas ti bombardirajo. Največ, kar lahko naredimo starši, pa je, da svojim otrokom krepimo samozavest, poudarjamo njihove pozitivne lastnosti ter jih učimo, da je pomembno sprejeti se takšne, kot smo. Namesto da svoji najstnici prepovedujete, ji raje ponudite nasvet. Ne govorite ji »ne boš šla takšna ven«, raje ji povejte, katere so njene prednosti, ki naj jih poudari. Na primer: »Tako lepe oči imaš, da bi jih bilo škoda zamaskirati v kakršnekoli barve. Na tvojem mestu bi nanesla samo tanek sloj maskare, tako bo tvoja čudovita barva oči prišla še bolj do izraza.«

foto: Dreamstime

Glavno vprašanje, ki se pojavlja pri tej temi, pa je, kdaj se lahko deklica prvič naliči. Strokovnjaki menijo, da je najbolje začeti postopoma, na primer z vazelinom ali bleščilom za ustnice - oboje lahko kupite že deklicam v prvi triadi osnovne šole. Ličila, kot so puder, senčila in črtalo za oči, maskara, rdečilo za ustnice in lica ter lak za nohte, pa naj počakajo vsaj do štirinajstega leta. S svojo odraščajočo hčerjo se pogovorite o teh pravilih in ji razložite, zakaj ličila niso primerna za njeno starost in za v šolo. Povejte ji tudi, da sta za lepo in zdravo polt ter videz ključna vsakodnevna nega kože in zdrav življenjski slog. Lahko ji kupite sredstvo za čiščenje obraza, tonik in kremo. Dogovorita pa se lahko tudi, da se lahko zmerno kdaj naliči doma ali ob posebnih priložnostih, kot so na primer rojstni dnevi. Tako bo volk sit in koza cela.   

Manj je več

Vaša najstnica je že neučakana. Z žepnino si je kupila ličila in zdaj je pripravljena na svoje prvo ličenje. Kot mama ste ji seveda lahko najboljši zgled, lahko pa ji tudi svetujete in jo naučite osnov ličenja.

Večina najstnic ima težave s problematično kožo, zato je osnova ličenja dobra in kvalitetna podlaga. Na obraz lahko nanese samo obarvano kremo ali pa poseže po korektorju, ki bo prekril manjše nepravilnosti, nato pa bo s tekočim pudrom izenačila ten polti in na koncu s pudrom v prahu zabrisala mastni sijaj kože. Pomembno pa je, da puder dobro razmaže in zabriše ostre linije, tako da bo puder na obrazu (skoraj) neopazen.    

Sledi ličenje oči: senčilo za veke, črtalo ali tuš za oči ter maskara. Senčilo za veke je treba znati nanesti na pravi način in v pravi meri, sicer se lahko ženska hitro spremeni v klovna. Enako velja za črtalo za oči. Če sami niste vešči ličenja oči, vam lahko pri tem pomagajo številni videoposnetki na internetu.

Poučite svojo najstnico, da se rdečilo za lica nanaša skromno in po možnosti na naravni svetlobi, saj ga pod umetno svetlobo hitro nanesemo preveč. Pravila nanašanja tega ličila pa so odvisna od oblike obraza, saj lahko z dobrim ličenjem optično skrajšamo ali podaljšamo, zožimo ali razširimo obraz ter poudarimo nekatere obrazne poteze. Tudi pri tem vam bodo pomagali številni nasveti umetnikov ličenja in videoposnetki, ki jih najdete na internetu.

Na koncu svojo hčer poučite o tem, kako pomembno je, da si ličila pred spanjem vedno odstrani, da lahko koža svobodno zadiha. Povejte ji tudi, da je najlepši (in za kožo tudi najbolj zdrav) naraven videz. Ličila pa naj služijo le za prekrivanje drobnih nepravilnosti ter za poudarjanje naravne lepote.

L(epot)ičijo se tudi fantje

Ste šokirani ob pogledu na svojega najstnika, ki si s črno barvico obroblja oči, lakira nohte s črnim lakom, si barva lase na črno ter se oblači v pretežno črna oblačila? Najverjetneje pripada emo ali gotski subkulturi, katere pripadniki so tako dekleta kot fantje.

Tako imenovani emoti so pri nas prisotni že vse od leta 2008. Poleg omenjenih značilnosti spadajo k tej subkulturi še črna očala z debelim okvirjem ter pirsingi (prebodena ustnica, jezik, obrvi ali brada) in tatuji.

Gotski slog pa je povezan s temnim srednjim vekom, grozljivkami in vampirskimi filmi, narekuje pa pretežno črn, temačen slog oblačenja in ličenja. Značilne so temno obrobljene oči, bleda polt in temno rdeče obarvane ustnice.

prejšnji članek
Verjamete, da ima Slovenka na youtubu že 140 milijonov ogledov?
Svet slavnih
Verjamete, da ima Slovenka na youtubu že 140 milijonov ogledov?
naslednji članek
Zaradi pričeske postal spletna senzacija, danes pa je videti takole …
Svet slavnih
Zaradi pričeske postal spletna senzacija, danes pa je videti takole …