profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Slovenija: 'Dovolj imam, nočem več živeti!'

8. 9. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
žalost

Lansko leto si je življenje vzelo 77 žensk. foto: Pexels

V Sloveniji zaradi samomora vsako leto umre več kot 300 oseb. Približno 25-krat toliko jih samomor poskuša narediti.

A za statistiko se skrivajo zgodbe posameznikov, ki so zaradi različnih razlogov podvomili o vrednosti oziroma smislu lastnega življenja. Življenje je dragoceno in včasih negotovo, tudi težko. Če si vzamemo trenutek časa in svojo pozornost namenimo tistemu, ki ga potrebuje – popoln tujec, družinski član ali prijatelj – mu s tem lahko spremenimo življenje, ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Statistika umrljivosti zaradi samomora v Sloveniji v letu 2016


Kot poroča NIJZ,  je leta 2016  samomorilni količnik v Sloveniji (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev) znašal 17,97 (28,71 za moške in 7,40 za ženske). V absolutnih številkah to pomeni, da je za posledicami samomora lansko leto umrlo 371 oseb (294 moških in 77 žensk). Razmerje med moškimi in ženskimi samomori je znašalo 3,8. ''Samomorilni količnik, ki smo ga zabeležili v letu 2016, je najnižji v zadnjih nekaj desetletjih in precej pod dolgoletnim povprečjem. Zato lahko rečemo, da trend upada samomorilnega količnika v Sloveniji vzdržujemo. Razlogi za upad samomorilnega količnika so lahko večplastni. V zadnjih nekaj letih so se okrepile preventivne, povečala pa se je tudi dostopnost do pomoči, predvsem v nevladnem sektorju.''

Za statistiko se skrivajo zgodbe posameznikov, ki so zaradi različnih razlogov podvomili o vrednosti oziroma smislu lastnega življenja. foto: Pexels

Psihološka prva pomoč

Slovenski center za raziskovanje samomora v naslednjih mesecih pripravlja obsežne intervencije za preprečevanje samomora med mladimi.

Center za psihološko svetovanje Posvet deluje v okviru društva v javnem interesu na področju varovanja zdravja in humanitarne organizacije Slovensko združenje za preprečevanje samomora. V desetih svetovalnicah 43 visoko strokovno usposobljenih strokovnjakov izvaja redno supervizirano nedirektivno psihološko svetovanje. 

''Osnovni cilj programa je pomoč odraslim posameznikom, parom in družinam pri razreševanju duševnih stisk. S strokovno, hitro in lahko dostopno pomočjo klientom nudimo razbremenitev, napotitev, omogočamo učenje strategij za razreševanje težav, izboljšanje komunikacije, premagovanje stresa, izgub ter  stisk ob pomembnih življenjskih odločitvah. S tem omogočamo preventivo v duševnem zdravju, saj bi take duševne stiske ob poglobitvi lahko povzročile zdrs v duševno bolezen ali samomorilno vedenje. Polovici klientov smo prva oblika pomoči,'' pojasnjuje Mojca Vatovec iz Centra za psihološko svetovanje Posvet.

Prvi korak za boljše razpoloženje je dolg in sproščujoč sprehod v dobri družbi ter v objemu narave. foto: Arhiv Svet24

Akcija prekolesarimo svet 2017

Že četrto leto zapored je v sklopu obeležitve svetovnega dneva preprečevanja samomora potekala simbolična akcija Prekolesarimo svet, katere pobudnik je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Tudi letos udeleženci akcije iz celega sveta sledijo izzivu, da bi z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Prekolesarjeni kilometri simbolizirajo povezanost sveta, saj v akciji sodelujejo udeleženci iz vseh celin in številnih držav, tudi iz Slovenije.

V akciji se beležijo prekolesarjeni kilometri na kakršnem koli kolesu, tudi sobnem. Kolesarimo lahko sami, v družbi s svojimi bližnjimi ali v okviru svojih delovnih organizacij.  V letošnji akciji je sodelovalo približno 100 udeležencev, ki so prekolesarili cca. 16.000 kilometrov. Na kolo so bili vabljeni odrasli, otroci, mladostniki in družine – z željo, da bi se kot skupnost povezali in angažirali v nameri za preventivno delovanje in ohranjanje življenj. Z akcijo, v kateri se simbolično poveže ves svet, razširjamo zavedanje, da samomore lahko preprečujemo.

Grda beseda izrečena, velika škoda storjena!

Grda beseda izrečena, velika škoda storjena!

prejšnji članek
Prijazna rešitev za razigrane polhe na podstrešju
Zdravje
Prijazna rešitev za razigrane polhe na podstrešju
naslednji članek
Lekcija, ki bi jo prav vsak starš moral dati otroku
Zdravje
Lekcija, ki bi jo prav vsak starš moral dati otroku
#obraziavenija
obraziavenija