profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Odnosi: Kako se soočiti z različnimi karakterji na delovnem mestu

11. 9. 2023; 03.00
Avtor: LP/Revija maja
Delovno mesto

Škodljive posledice dela v izmenah, ki nasprotujejo biološki telesi uri, so dobro znane, tako od vpliva na razvoj raka dojk do debelosti.

Službo lahko izbiramo (pa še to ne vedno), sodelavcev žal ne. In vendar so prav odnosi na delovnem mestu tisti, ki nas običajno najbolj izčrpajo, bolj kot zahteven projekt ali podaljšan čas dela. Znanje, kako krmariti med zapletenimi odnosi in napornimi ljudmi, je ena najpomembnejših veščin, ki jih lahko pridobimo, pri vsem tem pa je najpomembnejše, da se zavedamo svoje lastne vrednosti in ohranjamo profesionalnost.

Jokica
Skoraj vsak kolektiv premore človeka, ki se nenehno pritožuje nad popolnoma vsem, njegova storilnost pa je na ničli. Pri taki osebi morate predvsem paziti, da se ne nalezete njenega pesimizma, za pomoč pri projektu pa raje prosite katerega od drugih sodelavcev.
Agresivnež
Človek, ki rad poudarja svojo moč (ki je največkrat niti nima), in to tako, da je verbalno agresiven do sodelavcev. Potihem si želi spoštovanja, zato se na njegove provokacije ne odzivajte, ga pa lahko povsem neodvisno od njih kdaj pohvalite, saj je to tisto, po čemer zares hrepeni.
Hinavec


Eden najnapornejših, a žal tudi najpogostejših likov, ki se pojavljajo v poslovnem okolju. To je človek, ki vam bo v obraz govoril eno, za hrbtom (ali šefu) pa drugo. Če se le da, korespondenco z njim omejite na e-pošto, da boste imeli, če se kdaj znajdete v težavah, pisne dokaze za njegove laži.
Barbi
Oseba, ki se je na delovnem mestu znašla »po pomoti« in je prepričana, da ji ni treba opravljati nalog, ki pritičejo njenemu nazivu ali ki jih opravljajo njeni sodelavci. Velikokrat je to človek, ki je službo dobil zaradi poznanstev, tako da se v zvezi z njegovim nedelom niti nimate komu pritožiti. Lahko pa naredite to, da se vedno, kadar delate z njim, natančno pozanimate o svojih in njegovih nalogah (poskusite dobiti pisna navodila), da ne boste imeli vi težav, če njegovo delo ne bo opravljeno (in verjetnost, da ne bo, je velika).
Ken
Človek (spol tu ni pomemben, Ken je zgolj naključna izbira), ki je službo dobil zaradi svojega videza, tega pa se še predobro zaveda. Obstajata dva tipa Kenov: prvi poskuša karseda izkoristiti možnost, ki mu je bila dana, in dejansko dobro dela - ob tem pa zaradi svojega videza sem ter tja »odnese« napredovanje, ki bi si ga zaslužili vi (ne bodite zato zagrenjeni, življenje pač ni vedno pravično); drugemu pa je jasno, da bo iz istega razloga, kot so ga zaposlili, na delovnem mestu tudi ostal/a - tudi če ne počne nič. S takim človekom je smiselno ravnati podobno kot s tipom »Barbi«.


Tat
Tak sodelavec preži na vaše ideje, da bi jih predstavil kot svoje lastne. Poskrbite za to, da bo vedno, ko z njim diskutirate o idejah ali projektu, zraven še vsaj ena oseba, ki ji zaupate, kadar se z njim dogovarjate po e-pošti, pa sporočilo posredujte še tretji osebi.
Opravljivec
Sodelavec ali sodelavka, ki živi za to, da opravlja druge v pisarni, bodisi iz dolgčasa, čiste zlobe ali pa koristoljubja - upa, da bo s klevetami očrnil/a človeka, za katerega misli, da ga/jo ogroža. Tak tip človeka je med najbolj škodljivimi, zato se je bolje držati čim dlje od njega, se, če se že znajdete v njegovi družbi, vesti čim bolj nevtralno in prijazno, predvsem pa paziti, da informacij, za katere si res ne želite, da bi se razvedele, ne nosite s seboj v pisarno.
Veliki ego


Vedno ima prav, ne prenaša kritike, sodelavce pa dnevno »bodri« s pokroviteljskimi komentarji. Z njim nikar ne tekmujte javno, ker boste približno tako uspešni kot v boju z mlini na veter. Če se znajdeta v sporu, se raje obrnite na šefa - če je »veliki ego« vaš šef sam, pa je morda čas, da razmislite o spremembi delovnega mesta.

prejšnji članek
Sondheimov slavni muzikal Mala nočna glasba prihaja v Cankarjev dom
Kultura
Sondheimov slavni muzikal Mala nočna glasba prihaja v Cankarjev dom
naslednji članek
Slastne pregrehe z malo kalorijami pospešeno kurijo telesno maščobo
Kulinarika
Slastne pregrehe z malo kalorijami pospešeno kurijo telesno maščobo