stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako biti bolj storilni brez dodatnega napora?

23. 9. 2018; 02.00
Avtor: Branka Grbin/Bodi Zdrava
delovno mesto

foto: Profimedia

No, pa so prišli pravi dnevi, ko so baterije prazne, nič se nam ne ljubi, pa ne vemo, zakaj. Brez skrbi, kriva je hitra menjava letnega časa, a za večjo storilnost in boljše počutje lahko hitro poskrbite.

- Vsrkajte dnevno svetlobo. Nedavna raziskava je pokazala, da dnevna svetloba zelo pripomore k boljšemu počutju in storilnosti posameznika. Kadar se le da, se premaknite bližje k oknu, naj bo to v službi ali doma. Ker je bo iz meseca v mesec manj, se jo naučite ceniti.

- Napišite si seznam opravkov. Pisanje seznama opravil je zadovoljujoče dejanje, še bolj pa, ko z njega odkljukate opravilo in greste lahko naprej. Namig: na prva mesta vedno napišite opravila, ki se vam zdijo najbolj neprijetna ali pa vam vzamejo največ časa. Predstavljajte si užitek, ko s seznama črtate prvo, najbolj neprijetno opravilo v dnevu!

- Jemljite si kratke odmore. Četudi imate še toliko dela, si med službo redno jemljite krajše odmore; najbolje bo kar vsako uro, da vstanete, se pretegnete in tako naredite še nekaj za svoje zdravje. Kratki odmori izboljšajo storilnost, saj se vaš um zaposli z nečim drugim in se nato spet s polno paro loti dela.

- Spite več in bolje. Resno, spanec je zelo pomemben, nikar ga ne podcenjujte. Prizadevajte si za to, da boste vsako noč spali od šest do osem ur; kar je več ali manj, ni več zdravo. Poleg tega naj bo urnik vedno enak: ob približno enaki uri se odpravite spat in ob enaki se zbujajte.

- V enem obroku na dan naj prevladuje zelenjava. Če težko pazite na prehrano, ko ste v službi, se nanjo osredotočite vsaj enkrat na dan, ko recimo pridete domov. Takrat naj bo vaš obrok sestavljen predvsem in (zelene) zelenjave. Znanstveniki so pred kratkim potrdili, da prehrana, ki je bogata z zeleno zelenjavo, pripomore k večji storilnosti celo za petnajst odstotkov.

- Izogibajte se večopravilnosti. Da, vemo, ženske so odlične pri večopravilnosti, a ta veščina naj ne bi bila tako zelo dobra. Pri njej se namreč izgublja osredotočenost, zato se raje lotevajte ene stvari za drugo. Tako boste vsako opravilo opravili bolje in se ne bo treba vračati nazaj in popravljati površnih napak. Lepo je vedeti, da zmorete, a še boljše je, če stvari opravite, kot se šika.

- Pazljivo izberite svojega službenega cimra. Raziskava na Harvardu je pokazala, da lahko sodelavec, ki sedi ob vas, vpliva na vašo (ne)storilnost, zato si ga izberite pazljivo. Če seveda imate kaj besede pri tem. Če vam ga dodelijo in na vas ne vpliva najbolje, se skušajte odklopiti, se osredotočiti samo na svoje delo, uporabljajte slušalke in se po nasvet ali navdih odpravite k drugemu sodelavcu.

prejšnji članek
Po superhrano v jesenski gozd
Zdravje
Po superhrano v jesenski gozd
naslednji članek
To so prvi simptomi raka, ki jih ne smete spregledati
Zdravje
To so prvi simptomi raka, ki jih ne smete spregledati