franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

»Kraljice bureka« ukradle šov

28. 6. 2017; 07.01
Avtor: Gregor Zalokar/Vklop
rita ora

Rita Ora foto: Profimedia

Kako so vroče pevke postale največji albanski izvozni artikel po sladolednih kepicah »pol-pol«, omamni »albanki« ter sirnem ali mesnem.

Če nas vprašate, kako naj se kariere loti domač pevski talent, ki sanja o svetovni slavi, bi mu ta hip odgovorili, da naj začne po družinskih deblih iskati albanske korenine, izkoriščati zveze dedkov, ki so služili vojaščino na Kosovu in v Makedoniji, ali pa naj se pridruži kakemu vplivnemu sladolednemu klanu. Ta članek je še en dokaz več, da so Albanci globalno odlično pozicionirani in da držijo skupaj, ob seksi pop pevkah pa osvajajo svet tudi fantje: raper in chef Action Bronson ima očeta Albanca, ki je s Kosova v ZDA prebegnil že v 80. letih, Albanec pa je tudi sveži ameriški kantavtor, multiinštrumentalist in ljubljenec hipsteraja, JMSN alias Christian Berišaj.

Rita Ora 

Prvi mezzosopran albanske pop falange je 26-letna Angležinja, rojena v Prištini, ki je odrasla v Londonu in nas leta 2012 osvojila s štirimi zaporednimi hiti: Hot right now (DJ Fresh), R.I.P, How we do (Party) in I will never let you down, vrh britanske lestvice pa je osvojil tudi njen doslej edini album Ora. Deklarirana feministka se je prebila s podporo prvakov otoške (Craig David, Tinchy Stryder, DJ Fresh, Chase & Status, Tinie Tempah, Sigma) in ameriške urbane scene (varovanka Jay-Z-jeve založbe Roc Nation, turneja z Drakom), sodeluje pa tudi z Iggy Azaleo (Black Widow), Charli XCX in Chrisom Brownom. V filmski franšizi 50 odtenkov igra sestro glavnega lika, nastopa v TV-šovih Voice UK in X Factor, v modnem svetu pa je ob številnih oglasnih kampanjah pustila pečat tudi s svojo kolekcijo v seriji Adidas Originals. Nekaj časa je grela posteljo Calvina Harrisa, je pa tudi častna ambasadorka Kosova in aktivistka za pravice otrok in mladine.

Dua Lipa foto: Profimedia

Dua Lipa 

Igriva 21-letna pevka brhke postave in udarnega rokerskega glasu, ki je pred dnevi izdala dolgometražni prvenec, nam pete razgibava že nekaj časa. Rojena Londončanka iz glasbene družine (oče je roker Dukagjin Lipa) je med 11. in 16. letom živela v Prištini, potem pa se je vrnila na Otok z ambicijo, da uspe kot pevka. In v petih letih se je prerinila v prvo ligo. Poznate Blow your mind (Mwah), Lost in your light (z Miguelom), Hotter than hell in Be the one, z Martinom Garrixom pa sta leto zaznamovala s hitom Scared to be lonely. Če vas gospodična zanima kaj bolj, poiščite še kratki film See in blue, ki govori o njenem ustvarjanju.

Bebe Rexha 

27-letna newyorška sopranistka z makedonskimi družinskimi koreninami (Gostivar in Debar), katere prvi album še čakamo, je avtorica besedil (hit Monster za Rihhano in Eminema), producentka in multiinštrumentalistka (trobila, piano, kitara), odpela pa je tudi hite Hey Mama (Guetta, milijarda ogledov na YouTubu), Me, myself & I (G-Eazy), In the name of love (Garrix), Coldest summer (Chainsmokers), No broken hearts (Nicky Minaj) ter I got you. Zanimivost: Jeleni Karleuši je napisala pesem Muškarac koji mrzi žene. Njeno zgodbo si lahko ogledate v dokumentarcu Bebe Rexa: The ride.

Bebe Rexha foto: Profimedia

Era Istrefi 

22-letna »naslednja velika stvar« s Kosova je kot avtorica besedil in pevka nase prvič opozorila lani s pesmijo BonBon (na Kosovu posneti video je na YouTubu nabral čez 400 milijonov ogledov) in si zaradi podobnega stila nastopanja in petja prislužila naziv albanska Rihanna oz. Sia. S (tudi pojočo) sestro Noro sta pevski talent podedovali po mami Suzani Tahirsylaj, ki je lokalno sceno obvladovala v 80. in 90. letih. Varovanka založb Sony in Ultra je svoj potencial letos še utrdila z osvojitvijo priznanja European Border Breakers Award (najbolj vroča nova evropska glasbenica) in hitom Redrum.

Era Istrefi

Era Istrefi foto: Profimedia

prejšnji članek
Ivanka Trump večja modna ikona od Melanie?
Svet slavnih
Ivanka Trump večja modna ikona od Melanie?
naslednji članek
Irena Yebuah Tiran je postala nuna
Svet slavnih
Irena Yebuah Tiran je postala nuna
#obraziavenija
obraziavenija