stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Gašper Tič: Največ, kar je lahko dal svojima sinovoma

6. 7. 2017; 10.01
Avtor: Sonja Javornik/Vklop
Gašper Tič

Gašper je v zakonu stal ženi Nataši ob strani, ko je zbolela, in je tudi po ločitvi pridno skrbel za sinova. foto: Mediaspeed

Občudovali, oboževali smo ga zaradi smisla za komedijo. Ampak njegovo slovo je klasična tragedija.

Zagotovo je morala biti prava drama. Črna. Bizarna. 44-letni Gašper Tič je bil znan po tem, da je bil zelo družaben. V soboto je žuriral na zabavi z mnogimi znanimi obrazi, kasneje pa tudi z mladeničem, s katerim sta nadaljevala druženje v njegovem stanovanju. A veseljačenje se je končalo z glasnim prepirom. Ko je mlajšemu zmanjkalo besed, je izvlekel nož. In Gašper je obmolknil. Za vedno.

Gašper Tič se je rodil 7. maja 1973 v Kopru. Že v času AGRFT je veliko igral, za dve vlogi pa je prejel celo univerzitetni Prešernovi nagradi. Takoj je torej pokazal veliko nadarjenost za igro, tako da mu ni manjkalo dela, saj je poleg vlog v MGL, kjer je bil zaposlen od leta 1997, veliko igral še po drugih teatrih in zunaj institucij. Za vloge Arlecchina v Slugi dveh gospodarjev, Andreja Smoleta v 1821 ter Salvadorja Dalíja v Histeriji je leta 2000 prejel Severjevo nagrado. Za vlogo Baje v Hrošču je leta 2002 prejel nagrado na festivalu Sterijevo pozorje v Novem Sadu. Istega leta je prejel Dnevnikovo nagrado za igralca leta, leta 2009 pa je prejel priznanje ZDUS. Bil je izvrsten kot Prešeren v Srebotnjakovem filmu Oda Prešernu in Petelin v Kruha in iger. Posnel je veliko kratkih filmov in radijskih iger, za seboj ima tudi bogato televizijsko kariero. Za stvaritev lika Ane Lize v oddaji Spet doma na TV Slovenija je leta 2006 prejel viktorja za posebne dosežke. Vodil je več silvestrskih oddaj, mlajši gledalci pa ga poznajo po vodenju oddaj Iz popotne torbe in Firbcologi. Izjemno aktiven je bil tudi kot scenarist, pisatelj in režiser.

Pogled na svet

Gašper je bil med kolegi neizmerno priljubljen. Večinoma dobre volje, prijazen, prijeten, pa tudi pripravljen na resne izzive, na družbeno angažirano delo. Znal je povedati politikom, kakšne težave so v kulturi, po drugi strani pa je vedno rad pomagal – tudi v Waldorfski šoli je ustvarjal predstave z učenci, med katerimi sta bila tudi njegova sinova Tosja in Gal.

»V življenju nimam takih težav, kot jih imajo morda drugi. Nekaterim se čudim, kako jim uspe preživeti. Finančno krizo vsi občutimo, pojavlja pa se tudi kriza vrednot. Zelo me moti enoplastno, kalupno razmišljanje, kot so tajkuni, finančni lobiji, cerkveno omejevanje ljudi. Strmo gremo proti temu, da bo nekega dne počilo, in prav je tako, saj se drugače tega ne bomo zavedali. Upam, da bo to konec starega sveta in začetek novega, boljšega sveta,« mi je povedal v intervjuju pred časom, ko je razmišljal tudi o prihodnosti svojih otrok: »Največ, kar jima lahko dava (takrat je bil še poročen z Natašo Ralijan, op. p.), je najin pogled na svet, če se bo prijel. Vsak človek ima svoj pogled in svojo zgodbo, v smislu srčnosti in vrednot. To je kapital, s katerim se bosta lahko izvlekla,« je razmišljal.

Priljubljeni kolega

»Ljubi moj prijatelj, ne dojemam in nočem sprejeti tvojega odhoda … Boli, kako zelo boli. Koliko skupnih korakov. Koliko smeha … in zdaj ... Zdaj letiš, 'Novi najemnik' prostranstva,« je ob žalostni novici na Facebooku zapisala kolegica Maja Gal Štromar. »Ljubezen do tebe ne bo nikoli umrla. Niti hvaležnost,« je napisala Tanja Ribič. »V meni in v vseh nas zapuščaš nenadomestljiv prazen prostor. Adijo, prijatelj lepih in žalostnih dni. Tvoj Boris,« mu je napisal Kobal, Zvezdana Mlakar pa se je vprašala: »Ali obstaja kdo, ki te ni imel rad …« Kajti ne glede na to, da v zapisih ob smrti vedno najdemo presežnike, je preprosto dejstvo, da je bil Gašper dejansko eden najbolj prijaznih ljudi na sceni. Bil je znan kot mojster besede in rime, tako da je za prijatelje in sodelavce za vsako obletnico pisal pesmi in jih vse razveseljeval. Zdaj bo torej veselo zgoraj, tu pa se začenja žalovanje … Še posebej seveda za družino. Sinova, ki sta ostala brez skrbnega, ljubečega očeta. In Nataša, ki je bila kljub ločitvi še vedno povezana s človekom, ki jo je poznal tako globoko, da ji je znal celo vlogo Ane Lize napisati povsem na kožo. Iskreno sožalje vsem njegovim ...

Preberite tudi: Tanja Žagar končno razkrila tisto, kar smo vsi čakali! Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Zadnja večerja Jerneja Tozona
Svet slavnih
Zadnja večerja Jerneja Tozona
naslednji članek
Tedenski horoskop: Živahno in nemirno bo
Horoskop
Tedenski horoskop: Živahno in nemirno bo
#obraziavenija
obraziavenija