zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Umrla pionirka feminističnega performansa

8. 3. 2019; 05.00
Avtor: STA
Carolee Schneemann

Carolee Schneemann foto: Profimedia

Umrla je ameriška umetnica Carolee Schneemann, ki je veljala za pionirko feminističnega performansa. Njeno delo o vlogah spola, spolnosti in uporabi teles v umetnosti je močno vplivalo na poznejše generacije umetnikov.

V starosti 79 let je umrla ameriška umetnica Carolee Schneemann, so sporočili iz njene galerije P.P.O.W. v New Yorku. Rodila se je 12. oktobra 1939 v Pensilvaniji. Študirala je umetnost in umetniško pot začela s slikarstvom, v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja pa je pomembno prispevala k razvoju akcijske umetnosti.

"Kot pionirka feminističnega performansa je v začetku 60. let telo uporabila za osnovno svoje umetnosti. S tem je žensko predstavila kot ustvarjalko in hkrati kot aktivni del same stvaritve," je leta zapisala Christine Macel, kuratorka mednarodnega umetnostnega bienala v Benetkah, na katerem je Carolle Schneemann prejela zlatega leva za življenjsko delo. Dodala je, da je v nasprotju s tradicionalnim predstavljanjem žensk kot preprostih golih objektov, umetnica golo telo uporabila kot primitivno in arhaično silo, ki je sposobna spajanja z energijo.

prejšnji članek
Je šel 'Kemal' tokrat predaleč - oboževalci ogorčeni
Svet slavnih
Je šel 'Kemal' tokrat predaleč - oboževalci ogorčeni
naslednji članek
Kaj jesti, ko ste bolni?
Zdravje
Kaj jesti, ko ste bolni?
#nasazenazenska
nasazenazenska