stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slovenski najstniki na TikToku: 'Ubij se krava!'

19. 2. 2020; 02.00
Avtor: Vesna Meško
selfie telefon

foto: Pixabay

Ali vaši mladostniki uporabljajo TikTok? Pa sploh veste, da je spletno nasilje na priljubljenem omrežju prešlo vse meje zdravega razuma? Sovražno nastrojeni so zlasti otroci, ki štejejo od 11 do 15 let.

Medtem ko odrasli spremljamo televizijo, prebiramo novice spletnih medijev in se kratkočasimo na družbenih omrežjih kot sta Facebook in Instagram, mladih slednje že dolgo časa ne zanima prav dosti. Televizijo je krepko prekašalo zanimanje za YouTube kanale, kjer mladi spremljajo svoje spletne zvezde, influencerje, mnogi pa preganjajo dolgčas tudi na TikToku, mobilni aplikaciji za kreativno izražanje.

TikTok? Čemu je namenjen?

»Uporabniki TikToka snemajo in objavljajo kratke, 15-sekundne videe. Pri tem pogosto uporabijo glasbeno podlago, vizualne učinke in tako nastajajo kratki domači videospoti. V njih je največ posnemanja petja, plesa, raznih izzivov in šal, ki nastanejo iz dolgčasa ali želje po potrjevanju,« so pred časom pojasnili v centru Varni na internetu. No, a čeprav je aplikacija postala pri nas priljubljena leta 2018, se je od tedaj marsikaj spremenilo. Želja po potrjevanju, slavi in izražanju lastnega mnenja je namreč v zadnjih mesecih doživela izbruh, ki ga bi bilo nujno potrebno zajeziti, a se z njim, kot kaže, ne ukvarja nihče. Da sveti rdeči alarm namreč niso opazil ne starši, ne službe, ki se s takšno problematiko ukvarjajo.

Spremljate TikTok? Kaj pa vaši otroci? Preverite. foto: Pexels

Kaj se dogaja?

Začenši pri TikTokarjih je mogoče opaziti zastrašujočo potrebo po iskanju pozornosti. Razkrivanje lastnih talentov ni napačno, videi nadarjenih plesalcev so denimo lahko navdihujoči, v segment problematičnih objav pa sodijo objave uporabnikov, ki s svetom delijo nesmiselne vsebine, prikazujejo nevarno početje (samopoškodbe) ali si prizadevajo pritegniti pozornost z vedenjem in dejanji, ki pri gledalcih sprožajo zgražanje.

Vsebine na TikToku zajemajo poseganje po drogah, alkoholu, nazornih namigovanjih na spolnost, vulgarnih besedilih pesmi, nevarnih vedenjih med katere sodijo tudi samopoškodbe. »Mnoge hashtage, ki so vodili na videe s samopoškodbami, so že umaknili, a vsak dan nastajajo novi. Poleg tovrstnih videov se med uporabniki v komentarjih pojavljajo tudi komentatorji, ki spodbujajo samopoškodovanje,« pojasnjujejo pri Varni na internetu.

Zaskrbljujoče vsebine in komentarji foto: TikTok

Osnovnošolci sovražno nad TikTokarje

TikTok aplikacijo kljub starostni omejitvi spremljajo zlasti otroci stari od 10 let dalje, s čimer starši v veliki večini primerov niti niso seznanjeni. A ob tem ni zaskrbljujoče le to, da mladina spremlja raznoliko vsebino, pač pa njihovo aktivno vključevanje, saj so v zadnjem obdobju postali glavni izvajalci spletnega nasilja. Mladina tako preganja dolgčas s sovražnim in nasilnim odzivanjem na videe, kar dokazujejo preštevilni komentarji, ki poleg grozljivega žaljenja nemalokrat vsebujejo nagovarjanje k samomoru. Čeprav je morda težko dojeti, da so spletni nasilneži otroci, pa vse skupaj niti ni tako neverjetno, saj so tudi odrasli (torej starši, stari starši) na družbenem omrežju Facebook že davno pozabili na kulturno komunikacijo in posegli po najhujših oblikah spletnega nasilja.

Čas je, da preverite, kaj na spletu delajo vaši otroci! foto: Pexels

'Jaz sem slavna, jaz sem zvezda!'

In tako nam TikTok zvezde poleg skritih talentov razkrivajo zlasti zaskrbljujoč pogled na mlade odrasle, ki brez delovnih navad, brez prizadevanj za doseganje ciljev in brez želje po kreiranju prihodnosti na žuljih staršev životarijo v otroških sobah ter iščejo slavo in potrditev s prošnjami za všečke.

Seveda pa ne gre vse metati v isti koš. Na TikToku je namreč moč zaslediti tudi prave talente, ki ustvarjajo domiselne in zanimive vsebine. No, ko bodo ustvarjalci glasbenih videospotov iskali igralce, pa je TikTok vsekakor mesto, kjer je moč na enem mestu najti poplavo raznovrstnih plesnih imitatorjev, ki so pogosto pri izvedbah bolj sproščeni in precej bolj samozavestni, kot originalni izvajalci z dolgoletnimi izkušnjami.

prejšnji članek
Nasvet ginekologinje: Katera je najboljša kontracepcija?
Zdravje
Nasvet ginekologinje: Katera je najboljša kontracepcija?
naslednji članek
To so glasbeniki, ki so slavili na britih
Svet slavnih
To so glasbeniki, ki so slavili na britih