pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Drago Jančar prejel prestižno nagrado za evropsko književnost

3. 8. 2020; 08.00
Avtor: K.M.
drago jančar

Drago Jančar foto: Beletrina

Nagrado so v preteklosti že prejeli številni kasnejši Nobelovi nagrajenci.

Pisatelju Dragu Jančarju so danes v Salzburgu podelili avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost. V obrazložitvi piše, da je ena od odlik Jančarjeve literature, da ob posamezniku prikaže izkrivljenja zgodovine. Jančar je v nemškem prostoru znova opozoril nase lani s prevodom romana In ljubezen tudi, ki je v izvirniku izšel leta 2017. Med drugim pa sta bila v nemškem govornem prostoru zelo odmevna tudi romana Galjot in To noč sem jo videl.

Avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo letno podeljujejo za celoten literarni opus evropske avtorice ali avtorja, ki je v mednarodnem prostoru še posebej opažen. Znaša 25.000 evrov.

To noč sem jo videl foto: Založba Modrijan

Jančar je v nemškem prostoru znova opozoril nase lani s prevodom romana In ljubezen tudi, ki je v izvirniku izšel leta 2017. Jančar v romanu, ki se začenja leta 1943 v takratnem Marburgu, kasneje Mariboru, vedno znova menja obdobja in protagoniste ter se pri tem ponovno izkaže kot velik pripovednik, kronist in humanist. V nemškem govornem prostoru sta bila med drugim zelo odmevna romana Galjot in To nič sem jo videl.

K dosedanjim vidnejšim dobitnikom prestižne literarne nagrade sodijo poznejši dobitnik Nobelove nagrade za literaturo Patrick Modiano (2012), Mircea Cartarescu (2015), Karl Ove Knausgard (2017), Zadie Smith (2018) in nazadnje Michel Houellebecq.

prejšnji članek
SoulGreg Artist osupnil z izvedbo pesmi The Prayer
Svet slavnih
SoulGreg Artist osupnil z izvedbo pesmi The Prayer
naslednji članek
Bo žena Primoža Rogliča v knjigi izdala moževe skrivnosti?
Svet slavnih
Bo žena Primoža Rogliča v knjigi izdala moževe skrivnosti?