franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Znani obrazi podprli Ano Roš

24. 6. 2022; 12.00
Avtor: K.M.
ana-roš-&-tuš-boutique, ana-roš

Ana Roš v notranjosti prvega projekta v prestlonici. foto: Marko Vavpotič/M24

Dobrote izpod rok kuharske mojstrice Ane Roš so od zdaj na voljo tudi v središču Ljubljane.

Kuharska mojstrica in prejemnica dveh Michelinovih zvezdic Ana Roš je včeraj v središču Ljubljane skupaj s partnerjem Tušom, s katerim že nekaj časa uspešno sodelujeta, odprla mestno zakladnico dobrot v pokritem delu glavne ljubljanske tržnice na Pogačarjevem trgu - Ana Roš & Tuš Boutique. Tam so poleg izdelkov vrhunske kulinarike za vsakdanje nakupe iz linije Ana Roš & Tuš na voljo še drugi izbrani lokalni izdelki, v katerih bodo uživali ljubitelji slovenskih lokalnih dobrot, ter nekatera dela slovenskih ustvarjalcev. 

Odprtje Tuš Boutique na glavni tržnici v Ljubljani foto: Marko Vavpotič/M24

Odprtje Tuš Boutique na glavni tržnici v Ljubljani foto: Marko Vavpotič/M24

"Ko je Andraž Tuš prihajal v Kobarid, da podpiševa pogodbo, sem jaz poklicala Žigo (Vavpotiča), ki je bil najin posrednik, da naj ga pošlje nazaj domov, ker nisem prepričana, če no to ok. Nikoli v življenju nisem podpisala pogodbe, ki bi me vezala na tak način. Delujem v okolju, ki je majhno in kjer sama odločam in so to stvari, ki so mi zelo pomembne. Ampak bil pa je to ravno trenutek, ko je bilo pomembno, da se zgodijo veliki premiki. Zaprtje je bil za vsakega človeka slaba stvar, a je hkrati rodila nekaj dobrega in to je to, da sem jaz ukrepala in rekla, da rabim partnerja v projektu, da rešim slovensko podeželje. Dosegli smo to, da je zmanjkalo je celo skute in smo morali ustaviti proizvodnjo izdelkov," je ob odprtju ponosno povedala Roševa. Ob tem pa še poudarila, da se v ta projekt ni podala zaradi poslovnih in denarnih razlogov, ampak predvsem z namenom reševanja in pomoči drugim. 

"Projekt se je rodil iz popolnoma empatičnih razlogov. Ni bilo razmišljanja o poslu, o denarju, ampak o tem, kako bo bovški kmet, ki ima 1000 jančkov, ki jih ne more prodati, prodal tistih 1000 jančkov. Kako bomo rešili 10 tisoč litrov mleka, kislega mleka, skute, paradižnika tretjerazrednega, ki je počil na polju in ga nihče ne more prodati, ampak je to v resnici najboljši paradižnik. Z Žigo Vavpotičem in Andražem Tušem smo se usedli za mizo in rekli, da je to mogoče. Moram tudi poudariti, da se je Tuš odrekel maržam, zato, da se ti izdelki prodajajo. Niso najcenejši, ampak se s kmeti ne pogaja in to je največje sporočilo te zgodbe." 

Krivci uspešne zgodbe: Žiga Vavpotič, Ana Roš, Andraž Tuš foto: Marko Vavpotič/M24

Oba, Žiga Vavpotič in Andraž Tuš, sta bila tudi prisotna na odprtju nove zgodbe v središču Ljubljane. Poleg njiju pa so se dogodka udeležili tudi številni Anini prijatelji in sodelavci ter drugi znani obrazi, ki so jo želeli podpreti na novi poti v prestolnici. Ta pa ni edina, saj ima Ana Roš za Ljubljano v načrtu še kar nekaj projektov. Do konca leta naj bi se v samem središču mesta odprla še samostojna pekarna nasproti Name, za katero bo stala glavna pekarica Hiše Franko Nataša Đurić in pa bistro v novem hotelu v Knafljevem prehodu.

Zmagovalec šova MasterChef v družbi Anja Marjetič, vodje korporativnega komuniciranja Engrotuš d.o.o. foto: Marko Vavpotič/M24

Nika Ambrožič Urbas je bila nad novo šik ponudbo vidno navdušena foto: Marko Vavpotič/M24

Mojca Mavec, ki je sicer povezovala program, si je z veseljem ogledala ponudbo v trgovinici. foto: Marko Vavpotič/M24

Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana in Lior Kochavy, idejni vodja Odprte kuhne, ki bo ob petkih najbližja soseda trgovinice. foto: Marko Vavpotič/M24

Eva Peternelj (Exatlon) in Žiga Milič foto: Marko Vavpotič/M24

Nina Puhek (fluffyprincess) in Ana Žontar Kristanc foto: Marko Vavpotič/M24

Glasbenika Janez Dovč in Petra Trobec foto: Marko Vavpotič/M24

Osrednja nit sodelovanja ostaja spoštovanje lokalnega okolja, pridelkov slovenskih kmetov in trajnostno naravnanih praks. Tako so v boutiqu na voljo tudi izbrani lokalni siri in suhomesnati izdelki, naravna vina, oljčna in bučna olja, med ter zeliščni čaji. V ponudbi so tudi izdelki iz eko kolekcije Benedetti life za Ano Roš in ročno izdelana slovenska keramika Daše Kogoj. Osebje boutiqua pa bo kupcem postreglo tudi z odličnimi pekovskimi izdelki in kavo.

Kupci so odlično sprejeli izdelke iz linije Ana Roš & Tuš, ki se uvrščajo med bolje prodajane izdelke v svojih skupinah. Njihova posebnost so izvirni recepti kuharske mojstrice Ane Roš, ki povezujejo vrhunsko kulinariko, lokalne sestavine in izkušene slovenske proizvajalce. Izdelki so narejeni po posebej prilagojenih tehnoloških postopkih, v katerih se ohranijo kakovost in izvirni okusi.

Obiskovalci so lahko preizkusili nekatere dobrote Ana Roš & Tuš linije. foto: Marko Vavpotič/M24

Odprtje Tuš Boutique na glavni tržnici v Ljubljani foto: Marko Vavpotič/M24

Projekt je nastal v času epidemije, ko so bile restavracije, šole ter vrtci zaprti. Številni kmetje so tako ostali brez brez svojih odjemalcev in ostale so ogromne količine svežih lokalnih izdelkov. Pravo zato je Ana Roš v sodelovanju s slovenskim trgovcem Tuš, lokalnim pridelovalcem pomagala tako, da je s svojimi recepturami omogočila predelavo na tisoče litrov mleka in presežkov mlečnih izdelkov ter pridelkov, ki bi drugače ostali nepobrani.

prejšnji članek
Polenta s špinačo in koprivami
Kulinarika
Polenta s špinačo in koprivami
naslednji članek
Jan Križaj navdušil s svojo različico priljubljenega mojita
Kulinarika
Jan Križaj navdušil s svojo različico priljubljenega mojita
#nasazenazenska
nasazenazenska