nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Spomin na princeso Diano tudi 25 let po njeni smrti ostaja živ

28. 8. 2022; 10.00
Avtor: STA
diana

Princesa Diana foto: Arhiv

Spomin na valižansko princeso Diano tudi 25 let po njeni tragični smrti ostaja živ. Nekdaj najbolj priljubljena članica britanske kraljeve družine, nekdanja žena princa Charlesa in mati princev Williama in Harryja, je umrla v prometni nesreči v Parizu 31. avgusta 1997.

Diana je bila 30. avgusta zvečer s spremljevalcem Dodijem al Fajedom, sinom egiptovskega milijonarja, na večerji v pariškem hotelu Ritz. Princesi, ki se je leto prej uradno ločila od britanskega prestolonaslednika, so na vsakem koraku sledili paparaci in da bi jim pobegnila, je njen šofer z veliko hitrostjo zapeljal v predor Alma ob Seni, kjer pa je vozilo trčilo v steber.

Al Fajed in voznik, za katerega se je izkazalo, da je vozil pod vplivom alkohola, sta bila takoj mrtva, 36-letno princeso so močno poškodovano prepeljali v bolnišnico, kjer pa je kmalu umrla. V vozilu je bil še njen telesni stražar, ki je bil hudo poškodovan, a je nesrečo preživel.

Smrt priljubljene princese je šokirala britansko kraljevo družino, ki je bila takrat na tradicionalnih počitnicah na gradu Balmoral na Škotskem. Tam sta bila z očetom tudi Dianina sinova, tedaj 15-letni princ William in njegov tri leta mlajši brat Harry.

Medtem ko so Britanci začeli takoj po novici o smrti Lady Di polagati cvetje pred njeno londonsko domovanje in so tudi po več ur čakali, da so se lahko vpisali v knjigo žalosti, na smrt pa so se nemudoma odzvali številni politični predstavniki na Otoku in v svetu, je kraljica Elizabeta II. molčala. Na Otoku je jeza do kraljeve družine naraščala.

Lady Diana foto: Arhiv Svet24

Diana sicer po ločitvi od Charlesa ni imela več naziva kraljeva visokost ter tudi ni bila upravičena do državniškega pogreba. A pričakovanja britanske javnosti so bila drugačna, Diana je bila "kraljica ljudskih src" in bila je tudi mati bodočega britanskega kralja.

Prav na to je spomnila kraljica Elizabeta II., ko je 5. septembra Britance nagovorila po televiziji, kar je storila šele drugič od zasedbe prestole 45 let prej.

Na žalnem sprevodu so za krsto pokojnice šli tako oba otroka kot tudi princ Charles in kraljičin soprog, princ Philip. Poklonila se ji je tudi kraljica. Na ulicah Londona se je zbralo okoli milijon ljudi. Še okoli 2,5 milijarde ljudi po vsem svetu pa si je pogreb ogledalo po televiziji.

Med udeleženci žalne slovesnosti, ki so jo pripravili v Westminstru, so bili med drugim tedanja ameriška prva dama Hillary Clinton, britanski premier Tony Blair, nekdanja premierka Margaret Thatcher, operni pevec Luciano Pavarotti ter igralec Tom Cruise. Pevec Elton John se je na njej Diani poklonil s pesmijo Candle in the Wind.

Diana Frances Spencer se je rodila 1. julija 1961 v britanski aristokratski družini. Kot otrok se je večkrat igrala s kraljičinima mlajšima sinovoma Andrewjem in Edwardom. Pri 16 letih je končala šolanje in se kasneje zaposlila kot varuška otrok v vrtcu.

S princem Charlesom sta se poročila julija 1981. Poroka v katedrali svetega Pavla v Londonu je pred televizorje pritegnila 750 milijonov gledalcev po svetu, na londonske ulice pa se je zgrnilo 600.000 ljudi.

Princesa Diana foto: PROFIMEDIA

A zakon kljub pravljičnemu začetku ni bil srečen, britanski tabloidi so imeli obilo snovi za pisanje o njem, dokler se ni leta 1996 uradno končal s ločitvijo. Dejansko sta Diana in Charles že prej živela ločeno. Princesa naj bi imela tudi težave z nizko samopodobo ter motnje hranjenja.

Leta 1995 je v znamenitem intervjuju za BBC Diana dejala, da so bili v zakonu dejansko trije. S tem je mislila na Charlesovo ljubico Camillo Parker-Bowles, s katero se je britanski prestolonaslednik kasneje poročil. Obenem je Diana priznala, da je tudi sama imela zunajzakonsko razmerje.

Intervju je bil kasneje deležen kritik, češ da si je novinar Martin Bashir zaupanje princese pridobil z lažmi in ponarejenimi dokumenti. Princ William je dosegel, da ga BBC ne sme nikoli več predvajati.

Dianina sinova ne skrivata sovraštva do tabloidov, ki jih krivita za smrt matere. Harry je tako v pogovoru z Oprah Winfrey, potem ko se je odselil v ZDA, dejal, da je z ženo Meghan Veliko Britanijo zapustil tudi zato, da se zgodovina ne bi ponovila.

Da imajo na rokah kri, je tabloide že takoj po nesreči obtožil Dianin brat Charles Spencer.

Princa sta lani na vrtu Kensingtonske palače na dan, ko bi Diana praznovala 60 let, odkrila kip svoje matere in ob tem sporočila, da si vsak dan želita, da bi bila še vedno z njima.

Diana foto: Profimedia

"Spomniva se njene ljubezni, moči in značaja. Kvalitet, zaradi katerih je bila sila za dobro v svetu, ki je nešteta življenja spremenila na bolje," sta dejala.

Diana je veljala za zelo empatično osebo, bila je mnogo bolj ljudska kot drugi člani kraljeve družine, zato so jo klicali princesa ljudskih src. Veliko se je posvečala ljudem z roba družbe, v času, ko je aids veljal za smrtonosno bolezen, se je rokovala z obolelimi, prizadevala si je za pomoč žrtvam min.

Britanska kraljeva družina po poročanju medijev 25. obletnice Dianine smrti ne namerava javno obeležiti. Spomin nanjo pa tudi četrt stoletja kasneje med ljudmi na Otoku in drugod po svetu ostaja živ.

prejšnji članek
Damjan Murko si želi, da bi šel sin po njegovih stopinjah
Svet slavnih
Damjan Murko si želi, da bi šel sin po njegovih stopinjah
naslednji članek
Za zmagovalko Talentov huda družinska preizkušnja
Resničnostni šovi
Za zmagovalko Talentov huda družinska preizkušnja