nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zanimivosti o čevapčičih, ki jih verjetno niste poznali

1. 8. 2023; 01.00
Avtor: K.M.
Čevapčiči

Kakšen je vaš recept za okusne čevapčiče? foto: Shutterstock

Čevapčiči so postali gastronomski simbol Balkana z bogato zgodovino in kulturnim pomenom. Zelo pogosti so tudi na slovenskih krožnikih, kdo pa jih je izumil?

Čevapčiči so specialiteta, ki izvira s Balkana, zlasti iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Hrvaške. Vendar pa ne obstaja natančno določen izumitelj čevapčičev. Obstaja teorija, da imajo čevapčiči turške korenine, saj je v Turčiji priljubljena hrana, podobna čevapčičem, znana kot šiš kebab. Turški šiš kebab vključuje različne vrste mesa, vključno z govedino, svinjino ali piščancem, ki se oblikuje v podolgovate klobase in natakne na lesene palčke, nato pa se peče na žaru.

Kako pripraviti najokusnejše čevapčiče?

Postopek priprave je preprost in hiter, kar je še en razlog za priljubljenost te jedi. Čevapčiče pecite na žaru ali v ponvi, začinite pa že njihovo maso. Kajmak pa segrejte v globoki ponvi. Ko se začne topiti, dodajte 100 ml jušne osnove in začinite s soljo in poprom. Pustite, da omaka zavre, nato zmanjšajte ogenj in nadaljujte s kuhanjem ob občasnem mešanju še 6-7 minut. Čevapčiče postrezite prelite z omako iz kajmaka, sveže nasekljano čebulo in lepinjo.

Zakaj so čevapčiči tako priljubljeni?

Čevapčiči so postali pravi hit ne samo na Balkanu, ampak tudi po svetu, zahvaljujoč balkanskim skupnostim, ki so se razširile po svetu. So gastronomski simbol Balkana z bogato zgodovino in kulturnim pomenom. Bosna in Hercegovina je celo postavila svetovni rekord v najdaljši vrsti čevapčičev. Med dogodkom z imenom "Sarajevo Ćevap Festival" leta 2012 so postavili vrsto čevapčičev dolgo 804 metrov!


prejšnji članek
Domača lekarna za poletne nevščenosti
Zdravje
Domača lekarna za poletne nevščenosti
naslednji članek
Kako izbrati pravega poročnega florista?
Moda&Lepota
Kako izbrati pravega poročnega florista?