901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Princ Harry: Kraljeva družina ni rasistična

9. 1. 2023; 05.00
Avtor: K.M.
Princ Harry kraljeva družina ni rasistična

Princ Harry zanika svoje besede foto: Profimedia

Britanski princ je v zadnjem letu pokazal veliko nasprotij v svojih izjavah in odločitvah. Zdaj odločno trdi, da njegova družina ni rasistična.

Princ Harry in njegova žena Meghan Markle sta pred dobrim letom v intervjuju z eno in edino Oprah povedala kar nekaj zelo obremenjujočih stvari povezanih s kraljevo družino. Oziroma z družino samega Harryja. Številne so se v mesecih, ki so sledili, izkazale za lažne, napačne oziroma na napačen način komunicirane. Ravno Harry pa zdaj, tik pred izidom njegove biografije, ki bo izšla jutri, pozornost spet odvrača od sebe in svoje žene ter krivdo prelaga na druge. Na medije. 

Rasizem kraljeve družine

Eden izmed najbolj odmevnih podatkov iz omenjenega intervjuja s kraljico pogovornih oddaj, je bil zagotovo namig na rasizem kraljeve družine. Še več, zadnje leto je bila kraljeva družna večkrat na udaru ravno zaradi besed, ki jih je Meghan Markle izrekla med intervjujem. In besed, ki jih Harry ni zanikal. Niti med intervjujem niti za njim. Zanimivo, glede na to, kako zelo rad poudarja, da njegova družina javno ničesar ne komentira in da tako njima dela dodatno škodo. Svetovna javnost se je redno spraševala, kdo je tisti rasist znotraj kraljeve družine in ob tem večkrat prilagala številne dokaze. 

Kdo je rekel kaj?

Meghan je takrat v intervjuju izpostavila dejstvo, da so se člani kraljeve družine spraševali, kakšen bo njun prvorojenec Archie po rojstvu. Predvsem, kakšen bo ten njegove kože. Reakcijo tako Meghan kot Oprah si lahko ogledate v spodnjem posnetku, ki je zadosten dokaz za to, da je Meghan govorila o rasizmu znotraj družine. 

Meghan: Zaskrbljenost in pogovori o tem, kako temna bo njegova koža, ko se bo rodil.

Oprah: Kaj? Kdo ima takšne pogovore s tabo?

Meghan: (kimanje)

Oprah: Kaj?

Meghan: Več pogovorov o tem. Pogovori s Harryjem. Kako temen bi lahko bil, kaj bi to pomenilo in kakšen bi bil.

Harry krivi medije

Princ Harry je v včerajšnjem intervjuju zanikal, da je njegova družina rasistična. Hkrati je poudaril, da tega nista izrekla ne njegova žena in ne on. Tom Bradby, ki se je s Harryjem pogovarjal, je izpostavil: "V intervjuju z Oprah si obtožil člane svoje družine rasizma." Na kar je Harry ofenzivno odgovoril: "Ne, nisem. Britanski mediji so to storili. Ali je Meghan kadarkoli rekla, da so rasisti?" Na kar je Tom odgovori: "Rekla je, da so bili težavni komentarji o barvi Archijeve kože." Harry je to potrdil z besedami: "Bila je zaskrbljenost o barvi njegove kože." Tom je nato princa izzval: "Seveda. Ne bi tega opisal kot osnovni pojem rasizma?" Čemur pa je sledilo Harryjevo pojasnilo, zakaj sam tega ne dojema kot rasizem: 

"Ne bi, ker sem živel s to družino. Razlika v mojem razumevanju je zaradi izkušnje. Razlika med rasizmom in nezavedno pristranskostjo sta dve stvari različni."

Kritike

Številni zdaj izpostavljajo, da sta Harry in Meghan točno vedela, na kakšen odziv bodo naletele besede nekdanje igralke in da sta točno vedela, da bo kraljeva družina obtožena rasizma. Hkrati kritiki poudarjajo, da bi lahko Harry pisanje o rasizmu preprečil, če bi le-to zanikal. Česar pa ni storil. Enako, kot njegova družina ne naredi v povezavi z ostalimi obtožbami. 

prejšnji članek
Sebastiana Cavazzo podprl tudi oče Boris
Kultura
Sebastiana Cavazzo podprl tudi oče Boris
naslednji članek
Zlata lisca: VIP dogajanje smučarskega praznika
Svet slavnih
Zlata lisca: VIP dogajanje smučarskega praznika