stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Princ Harry spet izgubil na sodišču - kaj sledi?

28. 2. 2024; 03.38
Avtor: STA
Princ Harry London

Princ Harry se je pojavil na sodišču v Londonu. Je obiskal tudi očeta? foto: Profimedia

Britanski princ Harry je izgubil sodni spor z britansko vlado glede ravni varovanja, ki mu pripada v času bivanja v Združenem kraljestvu.

Sodnik, ki je danes odločil v zadevi, je pritrdil odločitvi notranjega ministrstva iz leta 2020, ki je Harryju znižala stopnjo varovanja, in zavrnil prinčevo pritožbo. Mlajši sin kralja Karla III. se je za pravne korake proti britanski vladi odločil, ko je ta februarja 2020 sporočila, da med svojimi obiski v državi ne bo več deležen enake mere javno financiranega varovanja kot dotlej, češ da je prenehal opravljati kraljeve dolžnosti in večinoma živi v tujini. Še vedno bi mu sicer nudili varovanje, a krojeno po meri in ne samodejno, kakršno pripada drugim aktivnim članom kraljeve družine.

Princ, ki je leta 2020 zapustil Veliko Britanijo in si s soprogo Meghan nov dom ustvaril v Kaliforniji v ZDA, je po drugi strani na decembrski obravnavi trdil, da mu skrbi glede varnosti preprečujejo obiske v državi. "Združeno kraljestvo je moj dom, je bistvenega pomena za zapuščino mojih otrok," je zapisal in dodal, da to ni mogoče, če svoji družini, pa tudi sebi ne more zagotoviti varnosti. Sodnik Peter Lane je v današnji razsodbi ugotovil, da v odločitvi o znižanju ravni njegovega varovanja ni nikakršne protizakonitosti, niti nerazumnosti ali postopkovnih nepravilnosti. Zanj po meri določeno varovanje se mu zdi pravno dobro utemeljen korak, vsebino sodbe povzema britanski BBC.

Že maja lani sicer Harry ni uspel niti s spodbijanjem še ene odločitve vlade, ki mu ni dovolila, da bi v času obiskov na Otoku sam plačal za posebno policijsko zaščito. Glede na utemeljitev notranjega ministrstva ni primerno, da bi bogati ljudje plačevali za varovanje ob predhodni ugotovitvi, da tovrstno varovanje ni v javnem interesu.

prejšnji članek
Ne kritizirajte po nepotrebnem
Zdravje
Ne kritizirajte po nepotrebnem
naslednji članek
Zaužijete dovolj železa?
Zdravje
Zaužijete dovolj železa?