Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Pesem, ki je združila Raiven in Heleno Blagne

10. 9. 2023; 10.15
Avtor: PR
popevka-2023

Sara Briški Cirman Raiven, Helena Blagne foto: Kylo

Raiven je ustvarila hommage ženski, ki jo presojajo ne glede na to, kdo pripoveduje njeno zgodbo. Motiv lepe Helene je prenesla v sedanjost in nastal je singel Ikona, ki je zaživel ob ikoni slovenske popularne glasbe Heleni Blagne.

"Preden sem se lotila komponiranja novih skladb, sem nosila v sebi močno željo, da bi na prihajajočem albumu sodelovala z drugimi umetniki. To je nekaj, česar do zdaj nisem delala, vsaj ne pri svojih avtorskih delih. Želela sem, da so ta sodelovanja osmišljena in nekoliko presenetljiva, ki bi me potisnila iz moje cone udobja. Priložnost se je pojavila sama, ko so naju s Heleno povabili k vodenju Popevke. In med pisanjem besedila je sodelovanje pridobilo še večji smisel," je razložila Raiven.

Sara Briški Cirman Raiven foto: Kylo

Ikona ni le skladba, je koncept, ki zajema avantgardo današnjega časa. Raiven se je že srečala z usodo lepe Helene prek tragedije Trojanke. Ta dvojnost, ki jo Ikona zajema, odstira brezčasno zgodbo usode in pogube. Helena je večplasten arhetip ženske, ki ga zaznamujeta tako krona idealizacije kot trnje obsojanja.

"Čeprav osebnoizpovedne skladbe lahko odsevajo umetniško globino, menim, da se lahko glasbeniki hitro zapletemo v samovšečnost. Pogosto se mi zdi tak pristop klišejski, pretiran in egocentričen. S tem tudi obstaja nevarnost, da se kot umetnik nepotrebno omejuješ. Menim, da zgodbe drugih ljudi nudijo priložnost, da se kot ustvarjalec ne ujameš v lastno zgodbo ali bolečino, temveč si razširiš perspektivo. To prinaša večjo kreativno svobodo. Tako besedila postanejo manj subjektivna in ponujajo večji prostor za interpretacijo poslušalcev, kar je srčika umetnosti – da postane odsev občutkov in izkušenj širše skupnosti," je dodala Raiven.

Helena Blagne foto: Kylo

Ikona predstavlja še en mejnik v glasbenem razvoju akademsko izobražene glasbenice, saj se je prvič preizkusila v vlogi producentke. Gre za prvo skladbo, ki nosi njen markanten podpis od začetka do konca ustvarjalnega procesa. Raiven se pod skladbo, tako kot na svojih dozdajšnjih stvaritvah vse od albuma Magenta, podpisuje kot avtorica glasbe in besedila.

prejšnji članek
Anika Horvat blestela na Popevki
Svet slavnih
Anika Horvat blestela na Popevki
naslednji članek
Janja Garnbret uresničila vse cilje v sezoni
Svet slavnih
Janja Garnbret uresničila vse cilje v sezoni
#nasazenazenska
nasazenazenska