1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Klepet z lažnim profilom Miha Hercoga – kaj želi prevarant?

6. 12. 2023; 11.00
Avtor: Vesna Meško
riba, raca, rak

Miha Hercog foto: Planet TV

Kaj se zgodi, če vam prek družbenih omrežij piše Miha Hercog in izrazi željo, da bi se z vami dobil na štiri oči, da se bosta lahko zelo, poudarjamo, zelo dobro spoznala? No, mi smo si vzeli malce časa in se s prevarantom zapletli v klepet.

Da bo jasno, naj najprej poudarimo, da tovrstna sporočila seveda ne pošilja glasbenik in producent Miha Hercog. »Glede na to, da mi zaradi obilice dela ne uspe odgovoriti niti prijateljem - seveda jih potem poslušam, češ, da sem cisto neodziven (smeh), mi na kraj pameti ne pade, da bi odpiral nove profile in ljudi nagovarjal k klepetu. Hvala bogu me sledilci opozorijo, kadar se pojavi lažen profil, jaz pa jih prosim, da ga nemudoma blokirajo in prijavijo. Na Instagramu je edini pravi profil tisti z modro kljukico, ki je verificiran. Na Facebook-u je pa profil identičen Instagramovemu tako, da se ga da hitro ločiti od lažnih profilov,« je za njena.si dejal Miha in dodal, da vse, ki iz profilov z njegovim imenom dobijo prošnjo za klepet, prosi, naj ga nemudoma blokirajo in prijavijo.

Lažni profil Mihe Hercoga foto: Zaslonski posnetek

Kaj želi lažni Miha?

Kot vam je nemara že jasno, gre za prevarantske podvige nepridipravov, ki izrabljajo znana imena, tako da ustvarjajo lažne profile in v njihovem imenu nagovarjajo oboževalce. Nič novega, pa vendar nas je zanimalo, koliko potrpljenja bo imel sogovornik, če se z njim malce pozabavamo, še bolj pa, na kakšen način nas bo želel peljati na limance. No, glede potrpežljivosti mu lahko vsekakor čestitamo, precej manj pa se je izkazal pri splošni razgledanosti, logičnem sklepanju in poznavanju slovenskega jezika.

Nepridiprav je sprva izrazil strašno gorečo željo, da se dobiva na štiri oči, ker bi me rad bolje spoznal, odnehal pa ni niti tedaj, ko sem odločno izrazila dvome, češ le zakaj bi se rad pomenkoval z menoj v intimi. Ampak dobro, če je njegova želja tako silna, potem pa le naj sede v avto in se pripelje na naslov naše medijske hiše, zakaj pa ne (smeh). Ampak sogovornik ni bil pripravljen kar zdrveti ven na mraz (čeprav so najbrž tam, od koder je pošiljal sporočila, temperature precej visoke), naslednjo uro se je namreč postavljal na glavo, da bi si naložila platfotmo Google Chat, saj bi se lahko zaradi varnostnih razlogov tam intimneje spoznavala.

Medtem ko lažni Miha še ni obupal, poglejmo, na kakšne načine želijo tovrstni prevaranti naključne žrtve zvabiti k sodelovanju:

  • Ponudijo mamljivo investicijo v posel, ki v resnici sploh ne obstaja.
  • Med intimnim dopisovanjem ustvarijo zaupanje, nato udarijo s priznanjem o veliki finančni stiski in prosijo za rešitev težave. Seveda s sogovornikovim nakazilom bajnega zneska. Če je nepridiprav od sogovornika tekom dopisovanja prejel osebne fotografije (zlasti tiste kočljive narave), lahko pride tudi do izsiljevanja za visoke denarne zneske.
  • Ponudijo poslovno priložnost trgovanja s kripto valutami, ki je v resnici nateg in vas lahko stane prihrankov.
  • Ponudijo možnost prejema velike količine denarja, kar je, kot vam je zagotovo znano, eden najbolj pogostih načinov lova na spletne žrtve.

K sreči so vsi ti podvigi tako slabo zasnovani, da je zelo hitro jasno, da ne gre za nič drugega, kot za prevaro. Kljub temu so opozorila dobrodošla - še vedno se najdejo spletni uporabniki, ki  nepridiprave nekoliko težje prepoznajo. Če vam torej piše Miha ali kakšen drug znan obraz, potem kar mirno pritisnite ikono blokiraj in ga pospremite tja, kamor spada.

miha hercog

miha hercog foto: osebni arhiv

prejšnji članek
Botri: Bodo snemali še 4. sezono?
Svet slavnih
Botri: Bodo snemali še 4. sezono?
naslednji članek
Alen poln ljubezni: Midva bova skupaj do konca
Resničnostni šovi
Alen poln ljubezni: Midva bova skupaj do konca
#obraziavenija
obraziavenija