nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Znano novinarko zaprl in se nad njo več ur izživljal

26. 2. 2024; 09.00
Avtor: V.M.
poroka-na-prvi-pogled

Publicistka Sonja Javornik foto: Planet TV

Novinarka in strokovnjakinja eksperimenta Poroka na prvi pogled je bila žrtev nekdanjega partnerja, ki je nasilno vstopil v njeno stanovanje in jo pahnil v več ur trajajočo agonijo. To je njena zgodba ...

Potem ko je minuli petek partnerska terapevtka Špela Gornik javnosti razkrila svojo kruto zgodbo o skupinskem posilstvu, je v duhu osveščanja o travmatični izkušnji iz preteklosti spregovorila tudi njena prijateljica, s katero v letošnji sezoni eksperimenta Poroka na prvi pogled stopata v vlogo strokovnjakinj. Novinarka Sonja Javornik je z nami delila podrobnosti nasilja, ki ga je bila deležna s strani nekdanjega partnerja. Za ta korak se je odločila, ker gre za perečo temo, o kateri se v družbi še vedno premalo govori, saj ženske zaradi stigmatizacije okolja raje ohranijo trpljenje v okvirih zasebnosti.

Špela Gornik in Sonja Javornik, novi strokovnjakinji šova Poroka na prvi pogled foto: S.R.

»Ne znam si predstavljati, kako bi preživela to, kar se je zgodilo Špeli. Res jo izjemno občudujem, ker si je uspela zaceliti rane in danes ni žrtev, ampak je zaradi svojih groznih izkušenj samo še boljši človek in vsekakor lahko še bolje pomaga in razume druge … Čeprav sva se izjemno povezali in sva si v marsičem podobni, sem se jaz očitno bolj previdno spuščala ljudi k sebi. Pravzaprav sem bila dolgo tak deloholik, da sem celo vsa druženja povezovala s poslom. Hodila sem na dogodke, kjer smo se tudi družili, ampak jaz sem bila vedno najprej novinarka in sem vso pozornost povezovala s tem, da si želijo kakšne objave v medijih, ne pa moje bližine,« nam tekom klepeta pove Sonja in se zatem naveže na prihajajočo oddajo Poroka na prvi pogled, kjer jo boste lahko videli tudi v bolj odrezavi in strogi vlogi.

Ravno zaradi tega, ker je po naravi sila odločna, je imela vedno občutek, da moški raje zbežijo stran, kot pa da bi jo ogrožali. Nemalokrat se je celo šalila, da bi takoj odgnala nadlegovalca, ko bi povišala ton, saj zna biti resnično glasna. Ampak kot se nemalokrat pripeti v življenju, jo je čakala izkušnja tekom katere se je, kot pravi, najedla zarečenega kruha.

Sonja Javornik.jpg foto: Sonja Javornik.jpg

Kaj se ji je zgodilo?

Bilo je nekega večera, ko je že legla v posteljo in skoraj potonila v spanec, ko je pričel zvoniti mobilni telefon. »Videla sem, da kliče moj nekdanji partner, s katerim sva še prejšnji dan pri meni zajtrkovala in šla na sprehod. Ker sem želela spati, se nisem javila, ampak je potem zvonilo tudi pri vratih. Takrat sem odprla, saj sem pomislila, da očitno potrebuje kakšno pomoč. Ko je prišel do mojega nadstropja, sem videla, da je močno pijan in sem poskušala zapreti vrata pred njim, ampak sem bila prepozna, on pa premočan. Prišel je v stanovanje in začela se je kakšnih pet ur trajajoča agonija. Kaj vse mi je rekel, se raje ne spominjam, ampak naj povem, da je bil moški zelo spreten z besedami in dovolj inteligenten, da žaljivk ni rabil ponavljati, saj si je ves čas lahko izmišljeval še kaj hujšega,« pripoveduje novinarka in poudari, da v dveletnem razmerju, v katerim sta bila že pred leti, do nje nikoli ni bil fizično agresiven. Se je pa slednje spremenilo tisto noč, ko je pod vplivom alkohola povsem podivjal.

»Ni se me lotil s pestmi ali kaj podobnega, ampak me je predvsem z vso močjo odrival in stiskal. V nekem trenutku sem odletela, a sem na srečo padla na kavč. Verjamem, da me ne bi poškodoval nalašč, saj je obvladal borilne veščine in je bilo očitno, da se do neke mere še zadržuje, ampak ker je bil povsem v svojem filmu, sem bila grozno prestrašena,« se spominja sogovornica, ki je tekom nasilnega dogajanja pričela iskati pomoč zunaj dogajanja za štirimi stenami. Ko se je nadlegovalec nekoliko umiril in se iz neznanega razloga sklenil sprostiti v kopalnici, kjer si je pripravil kopel, se je Sonja sprva skrila v spalnico.

»Težava je bila, ker mi je vzel mobilnik. Ko sem slišala, da je zagotovo v kadi, sem se lotila iskanja, a mi ni uspelo. Telefon je imel s sabo v kopalnici. Je pa na srečo v nekem trenutku v vodi zaspal. Šele po dolgem času tišine sem upala pogledati v kopalnico in nato priti do telefona, a ga je to prebudilo, nadlegovanje pa se je nadaljevalo … Ko sem vendarle lahko poklicala pomoč, sploh nisem vtipkala prave številke! Možgani so mi zaradi travme povsem zablokirali. Spet je trajalo, da sem se spomnila številke, vmes pa sem seveda bežala pred njim … Čez nekaj lasa sta le prišla policista. Ko je slišal, da zvonita, je šel v mojo posteljo in se pretvarjal, da mirno spi. Eden od policistov je šel k njemu, drug pa je vzel mojo izjavo. Čeprav je moj poklic, da iz vsega naredim zgodbo, sem govorila povsem nepovezano. Kar nisem in nisem zmogla povezati stavkov. Bala sem se, da mi policist ne bo verjel, ker nisem bila krvava, ker nisem imela hudih ran ali podplutb. Ampak ni bilo tako. Z vso pozornostjo mi je prisluhnil, mi pomagal pri povezovanju dogajanja, nato pa sta policista nadlegovalca odpeljala.«  

'Ostala sem brez glasu'

Sonja je bila po nasilnem vdoru nekdanjega partnerja še dolgo prestrašena. Nenehno je preverjala ključavnico na vratih, težave pa je imela tudi z izhodi, raje se je zadrževala v stanovanju. Čeprav ni utrpela hujših podplutb ali drugih vidnih znakov nadlegovanja, je bila izkušnja zanjo zelo travmatična.  »Raje ne pomislim, kako grozno mora biti, če se zgodi še kaj bolj drastičnega.Moja zgodba gotovo ni najhujša, kar jih lahko doživiš. Zame je tako presenetljiva predvsem zato, ker se imam za res močno žensko. Ker se znam postaviti zase. Ker sem se izborila že za marsikaj. Ampak sem tu ostala brez glasu. Zato danes vem, da se lahko to zgodi vsakemu. Ker če bi za kakšno žensko rekla, da se bo že obranila, bi to najprej rekla sama zase! Pa evo - pridejo okoliščine, ko zamrzneš. Dobesedno zamrzneš. Zato nikoli več ne pomislim - jah, kaj pa ni kaj rekla ali kaj podobnega. Ker vem, da je včasih vsaka obramba nemogoča,« je sklenila svojo pripoved novinarka, ki je v svoji karieri pred oči bralcev razgrnila premnoge težke zgodbe, tokrat pa je z nami delila tisto, ki jo je doživela na lastni koži.

prejšnji članek
Skrito v raju: Lik Nade Bučar bolj skrivnosten, kot se zdi
Svet slavnih
Skrito v raju: Lik Nade Bučar bolj skrivnosten, kot se zdi
naslednji članek
Kako je 'Ela' postala zvezda serije Skrito v raju?
Svet slavnih
Kako je 'Ela' postala zvezda serije Skrito v raju?