stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Njeni trenutki Flowers
Svet slavnih
 

Spoznajte Jano Kotesko v vlogi mame

25. 3. 2024; 11.00
Avtor: V.M.
junakinje jana2 rezerva

Jana Koteska foto: Urška Košir

Nekdanja manekenka in notranja oblikovalka Jana Koteska uživa v materinski vlogi, saj ji bogati življenje in jo polni s hvaležnostjo.

V okviru današnjega materinskega dne smo na njena.si poklepetali z znanimi mamami. O čem? O materinstvu, veselju in izzivih, ki jih ta vloga prinaša ter spominih, ki na obraz slikajo smeh in solze.

Jana Koteska je mama sinka Vrana in hčerkice Ive. Materinska vloga ji prinaša mnogo neprecenljivih izkušenj, polnih lepih trenutkov, preizkušenj in učenja. »Materinstvo pomeni veliko prilagajanja, potrpežljivosti, učenja, kompromisov, pomeni polno življenje v pravem pomenu. Seveda je stresno na trenutke, a lepih in nepozabnih trenutkov je veliko več. Hvaležna sem, da lahko tudi to izkusim in se pri tem učim,« je svoje misli delila z nami notranja oblikovalka in pojasnila, da je vedno govorila, da si ne sme dovoliti, da bi jo materinska vloga spremenila v svojem bistvu.

»Pomembno mi je namreč, da sem še vedno jaz, jaz in to se mi zdi, da mi do neke mere kar uspeva. A sem morala veliko stvari okoli sebe spremeniti, predvsem prilagoditi delo, ker želim biti z otrokoma vsak dan po 15. uri. Tukaj je največja sprememba. Nočem zamuditi teh prvih let, ki tako hitro stečejo mimo, če nisi prisoten. Že tako hitro stečejo,« se smeji Jana, ki se zaveda, da je zelo pomemben tudi čas, ki si ga vzame zase in za partnerja.

Najlepši spomini

Lepih spominov, ki jih beleži kot mama, je veliko, tekom klepeta nam zaupa nekaj najljubših: »Vran ni vedel, kako bi se obnašal in kaj držim v naročju ... bil je zmeden, a hkrati vesel in zelo nežen do Ive. Potem so tu seveda prve Vranove besede mami, mamica. Pa rad te imam mamica! Iva je zdaj počasi začela govoriti s celimi stavki, tako da to še čakam, se mi pa obesi okoli vratu in tako lepo reče mamica, da se stopim.«

Smeh, solze in kreativno premagovanje izzivov

Kaj pa materinske prigode, ki jo še danes spravijo v smeh? »Morda komu ne bo smešno, ampak jaz sem se večkrat pošalila iz tega, ker ne morem dojiti. Čeprav sem slednje povedala sestram, hkrati pa je bilo slednje zapisano v zdravniškem kartonu, so me sestre kljub temu vztrajno spraševale, če sem že dojila, kako mi gre in mi nosile brošuro za dojenje. Danes mi je smešno tudi to, da sem panično klicala okoli tretje ure ponoči na urgenco, ker je imel Vran vročino - klicala sem večkrat. Je pa res, da je bil star komaj štiri mesece in me je skrbelo. Temperaturo sem mu merila vsakih 10 min. No, takrat mi ni bilo smešno, se razume,« se spominja Jana, ki v družbi sina in hčerke neizmerno uživa, hkrati pa si z organizacijo dneva lajša izzive, ki jih prinaša starševstvo. In kaj ji je pri tem najbolj pomembno?

»Prilagajanje svojega časa, svojih obveznosti otrokoma, bolje rečeno - sestaviti si potek dneva tako, da vse večje obveznosti opravim pred 15. uro. Ne izgubiti živce, ko je najbolj pomembno (ker jih je izgubil že otrok), pokazati otroku drugačno "rešitev". Biti kreativen v preusmerjanju pozornosti, komunicirati z otrokom na njemu razumljiv način in še enkrat - biti potrpežljiv.«

prejšnji članek
Voditeljica Nataša Naneva ima z mamo odličen, prijateljski odnos
Svet slavnih
Voditeljica Nataša Naneva ima z mamo odličen, prijateljski odnos
naslednji članek
Ivjana Banić: Ob izzivih smo zrasli kot družina
Svet slavnih
Ivjana Banić: Ob izzivih smo zrasli kot družina